Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
20. 9. 2015,
21.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pau Gasol EuroBasket

Nedelja, 20. 9. 2015, 21.50

8 let

Pau Gasol je zaradi legendarnega Magica Johnsona hotel postati zdravnik

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Junak letošnjega evropskega prvenstva je postal 35-letni Španec Pau Gasol. A v mladosti ni bila le košarka tista, ki ga je gnala, kaj bi v življenju rad počel.

Starša košarkarjev Pauja in Marca Gasola – imata sicer še mlajšega brata Adrio – sta v njunem otroštvu delala v zdravstvu. Oče je bil medicinski tehnik, mama zdravnica. Zato se je tudi Pauju zdravstvo zasidralo v srce. Sprva sploh ni imel želje postati profesionalni košarkar, ampak ga je pot gnala v zdravstvo. Ko je bil star 11 let, je namreč izvedel, da je bil legendarni ameriški košarkar Magic Johnson pozitiven na HIV. Takrat se je odločil, da bo postal zdravnik in našel zdravilo za aids.

Vpisal se je na univerzo v Barceloni, vendar jo je zapustil, saj se mu je košarkarska kariera v katalonskem klubu sunkovito dvigovala. Kljub temu je zdravstvu ostal zvest, saj ga to področje še vedno zelo zanima.

Dva šampionska prstana z LA Lakers, zdaj je pri Chicagu spet zaživel

Sicer pa je bil njegov prvi šport ragbi, preden je presedlal na košarko. V Evropi jo je igral le za Barcelono, ki jo je leta 2011 zapustil. Nato je pri 21-letih odšel v ligo NBA. Atlanta Hawks so ga kot tretjega izbrali na naboru, a so ga v zameno za Shareefa Abdurja-Rahima poslali v Memphis, kjer je preživel naslednjih sedem let (njegov mlajši brat Marc je zdaj član tega moštva).

Leta 2008 je sledila selitev k Los Angeles Lakers, v dresu katerih je skupaj s Kobejem Bryantom in našim Sašo Vujačićem leta 2009 in 2010 osvojil dva šampionska prstana.

Lani so ga pod svoje okrilje vzeli pri Chicago Bulls, pri katerih je na novo zaživel. Letos se je na novega leta dan pohvalil z osebnim rekordom, potem ko je košarkarjem Denverja podelil kar devet blokad. Deset dni pozneje je na klubskem področju postavil nov mejnik. Dosegel je rekordnih 46 točk, sicer pa je imel v zadnji sezoni kar 51 dvojnih dvojčkov. Zaradi poškodbe ekipi v končnici ni mogel pomagati do konca, v kateri je Chicago klonil proti Clevelandu. Z njegovo pomočjo bi morda LeBron James in druščina celo padli, saj so pred Paujevo poškodbo vodili z 2:1 v zmagah.

Manjka mu le skalp Američanov

Izjemna pa je tudi njegova reprezentančna pot. Z mlado selekcijo Španije je leta 1998 osvojil evropsko, leto dni pozneje pa še svetovno prvenstvo. Leta 2001 je nato na največjih tekmovanjih debitiral v dresu članske reprezentance in bil odtlej njen osrednji mož. Že na prvem tekmovanju je prišel do bronastega odličja.

Najboljše strelske dneve je imel čez dve leti na Švedskem, kjer je bil s 25,8 točke na tekmo prvi strelec prvenstva, Španija pa je po porazu z Litvo osvojila srebrno odličje. Na naslednjo medaljo je moral počakati tri leta. Svetovno prvenstvo na Japonskem je bilo za Španijo magično, saj so premierno popeljali državo z Iberskega polotoka na vrh sveta.

Na olimpijskih igrah v Pekingu 2008 so vsi pričakovali finale med ZDA in Španijo, slednja pa je morala v razburljivi tekmi košarkarjem iz lige NBA priznati premoč. Pau je dosegel 21 točk.

V središču dogajanja je bil leta 2009 na EuroBasketu na Poljskem. Španijo je popeljal do zlate medalje, sam pa postal MVP (najkoristnejši igralec) prvenstva, z 18,7 točke pa je bil tudi najboljši strelec.

V Rio po deseto medaljo?

Čez dve leti v Litvi je s soigralci ponovil uspeh in Španijo še drugič v zgodovini popeljal na evropski Olimp.

Veliko predstavo je zrežiral tudi na olimpijskih igrah v Londonu. V velikem finalu proti ZDA je dosegel kar 24 točk in zbral še osem skokov ter sedem podaj. V zadnjo četrtino so Španci krenili z zaostankom ene točke (82:83), na koncu pa morali s 100:107 priznati poraz in se zadovoljiti z novim srebrom.

Zadnjo člansko reprezentančno medaljo, ki je zdaj že deveta, je osvojil letos. Pot je začel tlakovati v Berlinu, kjer je Španija igrala skupinski del in se stežka prebila v Lille. Odločala je namreč zadnja tekma z Nemčijo. V polfinalu je nato s 40 točkami spodnesel Francoze, v velikem finalu proti Litvi pa popeljal ekipo do nove zlate medalje.

Ali bo naslednje leto prišel čas za njegovo jubilejno deseto medaljo, saj so na vrsti olimpijske igre? Verjetno pa bo nastop v Riu zanj tudi zadnji v reprezentančnem dresu, v katerem je naredil res izjemno kariero.

Ne spreglejte