Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
23. 11. 2016,
22.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Union Olimpija Eurocup

Sreda, 23. 11. 2016, 22.12

6 let, 6 mesecev

Olimpija : Ulm 76:72

Olimpiji vendarle tudi evropska nagrada za borbenost

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

V šestem krogu evropskega pokala so košarkarji Olimpije pred sila skromno zasedenimi tribunami dvorane Stožice proti Ratiopharmu iz Ulma vknjižili prvo zmago v tem tekmovanju (76:72).

Gašper Okorn je Olimpijo popeljal do prve zmage v EuroCupu. | Foto: Sportida Gašper Okorn je Olimpijo popeljal do prve zmage v EuroCupu. Foto: Sportida

"Z vseh vetrov zbrana ekipa, ki je po vrhu vsega še borbena in kljubuje velikim naporom hudega ritma, je še najmanj kriva za klavrno podobo Olimpije," smo lahko s tribun osrednje ljubljanske dvorane večkrat slišali ob porazih v tej sezoni. V šestem krogu evropskega pokala pa je bila Union Olimpija tudi nagrajena za omenjeno bojevitost. Tokrat z zmago proti Ulmu, ki je v tej sezoni do danes v Evropi klonil le dvakrat.  

Brez bele zastave

Da bodo tudi proti neporaženi ekipi nemškega prvenstva odigrali brez bele zastave, so zeleno-beli nakazali že ob odprtju tekme. V večjem delu prvega polčasa je namreč okrnjena četa trenerja Gašperja Okorna, v kateri ni bilo Blaža Mesička in Nikole Jankovića, odigrala povsem konkurenčno. Še več, večji del je ob strelsko in skakalno razpoloženem Stevanu Miloševiću ter primerni pomoči Mirka Mulaliča in Brandona Jeffersona vodila. Po košu Dražena Bubnića na sredini druge četrtine največ za sedem točk (35:28).

Tokrat niso padli

Čeprav je sledil domači strelski mrk z osmimi zaporednimi nemškimi točkami, popolnega zasuka ni bilo. Ljubljanska deseterica je namreč v podobnem ritmu gostom iz Ulma težave povzročala tudi v tretji četrtini, v kateri je izenačila najvišjo prednost (62:55). Pri tem je zanimivo, da v nobenem statističnem kazalniku ni vidneje izstopala, a je z visokim ritmom in borbenostjo ohranjala prednost.

Stevan Milošević je k zmagi prispeval 11 točk. | Foto: Sportida Stevan Milošević je k zmagi prispeval 11 točk. Foto: Sportida

V zadnjo četrtino so nekdanji slovenski prvaki vstopili s petimi točkami prednosti (62:75). Ko je Jan Barbarič sedem minut pred koncem atraktivno zabil, je znova narasla na pravljičnih sedem (68:81). Upanje, da se ne bo ponovila zgodba s številnih predhodnih tekem, ko je Ljubljančanom zmaga spolzela iz rok, sta nato vlila še Gregor Hrovat in kapetan Mulalič. Po trojki prvega in polaganju drugega je Olimpija dobrih pet minut pred koncem vodila za deset točk (73:63).

V zadnjih minutah so gostje sicer poskušali pritisniti na plin in z delnim rezultatom 9:3 načeli priigrano zalogo ljubljanske prednosti, a tehtnice jim ni uspelo prevesiti na svojo stran. "Olimpija, Olimpija," je tako po dolgem času odmevalo po evropski zmagi. Resda iz manj kot tisoč grl …

Okornova čestitka s kritiko

"Prav je, da smo končno prišli do evropske zmage. Tokrat smo zgodbo pripeljali do konca, čeprav smo v zadnjih minutah tekmecu znova ponudili priložnost, da preobrne potek," je črto pod tekmo potegnil domači trener Gašper Okorn in dejal, da to ni bila najboljša tekma zmajev v tej sezoni, je pa bila najbolj borbena.

Bolj nejevoljen je bil trener Ulma Thorsten Leibenath, ki je svoji ekipi očital predvsem podcenjevanje. "Olimpije v Ljubljani ne smeš podcenjevati. To je bilo osnovno navodilo. Fantje se ga niso držali. Olimpija je bila bolj srčna, zato je njena zmaga zaslužena," je dejal.

Union Olimpija : Ratiopharm Ulm 76:72

Dvorana Stožice, gledalcev 1000, sodniki: Vyklicky (Češka), Laurinavičius (Litva), Sila (Portugalska).

Union Olimpija: Barbarič 3 (1:2), Oliver 10 (4:6), Šaškov 6 (2:2), Bubnić 5, Mulalić 16 (1:2), Pelko 3, Milošević 11 (1:2), Jefferson 9 (1:1), Hrovat 13 (3:3).
Ratiopharm Ulm: Ohlbrecht 12 (0:2), Guenther 15, Morgan 9 (3:4), Tadda 5, Hobbs 2, Butler 2 (2:4), Babb 9 (3:4), Rubit 8 (2:2), Braun 10 (1:1).
Prosti meti: Union Olimpija 13:18, Ratiopharm Ulm 11:17.
Met za tri točke: Union Olimpija 9:31 (Mulalić 3, Jefferson 2, Hrovat 2, Pelko, Bubnić), Ratiopharm Ulm 7:21 (Guenther 3, Babb 2. Braun, Tadda).
Osebne napake: Union Olimpija 22, Ratiopharm Ulm 18.
Pet osebnih: /.

Ne spreglejte