Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
17.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Igor Kokoškov KZS slovenski selektor

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 17.43

8 let

O Slovencih niso razmišljali, s Kokoškovom dogovorjeni v petih minutah

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenske košarkarje bo v prihodnje vodil srbsko-ameriški trener Igor Kokoškov, ki je nazadnje sedel na klopi Gruzije, obenem pa je pomočnik trenerja tudi pri moštvu Utah Jazz v NBA.

Po izvršilnem odboru koškarske zveze Slovenije (KZS) je novi selektor članske reprezentance postal Igor Kokoškov, ki bo na tem mestu nasledil Jureta Zdovca.

"Razmišljali smo o alternativah, saj so pogovori z Zdovcem potekali zelo dolgo. V tem času smo videli, da ne bo tako lahko, kot smo si na začetku zamislili, ker je Zdovca pričakoval nov klub," je po imenovanju desetega slovenska selektorja dejal predsednik KZS Matej Erjavec.

Za dogovor je bilo dovolj pet minut

Kokoškov, ki že vrsto let deluje v ligi NBA, tam je od leta 2000, ko je postal prvi neameriški pomočnik trenerja, je ustoličen kot deseti slovenski selektor in je po Božidarju Maljkoviću drugi tujec na klopi Slovenije.

Pred letošnjo sezono je postal pomočnik trenerja pri Utah Jazzu, pred tem pa je služboval še pri klubih, kot so Los Angeles Clippers, Detroit Pistons, Phoenix Suns, Cleveland Cavaliers in Orlando Magic. Obenem pa ima tudi izkušnje z vodenjem reprezentance, saj je zadnjih sedem let sedel na klopi Gruzije, ki jo pripeljal v divizijo A ter z njo nastopil na treh velikih tekmovanjih.

"Za dogovor sva potrebovala točno pet minut. Tudi njemu je vodenje slovenske reprezentance predstavljajo velik izziv. Ni skrivnost, da odlično pozna oba Dragića. Zame ni bilo veliko dileme. V igri sta bili še dve imeni iz tujine, vendar ni bilo resnejših pogovorov," je dejal predsednik zveze, ki je Kokoškova obiskal v Utahu, o njem pa se je pogovarjal tudi s slovenskim zvezdnikom Goranom Dragićem, članom kluba Miami Heat, ki je s Srbom sodeloval pri Phoenixu, vendar ga je spraševal le o mnenju.

Prva naloga: uvrstitev na EP 2017

Prva naloga Srba na slovenski klopi bo uvrstitev na EP 2017, za katero bodo morali Slovenci v kvalifikacije, od uspešnosti v njih pa bo tudi odvisna dolžina pogodbe. Kokoškov je s Slovenijo sklenil enoletno pogodbo, z možnostjo podaljšanja v primeru uvrstitve na evropsko prvenstvo, ki bo potekalo v Romuniji, Finski, Izraelu in Turčiji.

"Zdi se mi, da na zelo miren način doseže svoje. Je gospod ob igrišču z vrhunskimi referencami in s svetovnim znanjem. Odlično pozna dve košarkarski področji, ki sta za nas zelo pomembni – Balkan in ligo NBA," je o novem selektorju, ki se bo v Sloveniji predstavil v februarju, med premorom All-Star v ligi NBA, dejal Erjavec, ki ustreznega domačega kandidata za selektorsko mesto ni videl.

Prvi pomočnik novega selektorja bo Rado Trifunović, tudi drugi pa bo Slovenec, vendar še ni znano kdo.

Tudi Grki imeli pomembno besedo pri usodi Zdovca

Pred mesecem dni se je zdelo, da je podaljšanje mandata Zdovcu le še formalnost, vendar je v tem času 49-letni Konjičan prevzel atenski AEK, kjer niso bili navdušeni nad dvojno vlogo slovenskega trenerja.

"Zdovc je bil moja prva izbira. Pogovori so trajali tri mesece. Štirikrat sva se dobila, opravila številna pogovore tudi po telefonu. Pika na i je bilo, da je Zdovc prevzel AEK, kjer mu je direktno namignil, mogoče celo zahtevali, da se osredotoči le na eno stvar," je tudi Erjavec potrdil, da so Grki postavili svoje zahteve.

Ne spreglejte