Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
9. 7. 2018,
10.35

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,69

1

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Vlatko Čančar Vlatko Čančar

Ponedeljek, 9. 7. 2018, 10.35

5 let, 9 mesecev

Luka Dončić bo kmalu odvrgel okove

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,69

1

Luka Dončić | Foto Sportida

Foto: Sportida

Njegov dres je že lep čas na prodaj. Dallas ga stalno oglašuje. Vsaj uradno pa Luka Dončić še ni član moštva Mavericks. Prestop iz Reala namreč še ni uraden. To naj bi se zgodilo ta teden, tako da se bo Luka otresel še zadnjih okovov, ki ga vežejo na Evropo.

Eden od dveh največjih zvezdnikov slovenske košarke je v nedeljo spremenil profilno fotografijo svoje Facebook strani in se več kot 140 tisoč sledilcem predstavil z majico Dallas Mavericks. Vseeno pa poteza ni bila tako simbolična in pomenljiva, kot bi si marsikdo želel. Tudi Luka Dončić. Najkoristnejši košarkar evrolige in španskega prvenstva ter član idealne peterke EuroBasketa 2017 namreč še vedno ni podpisal pogodbe z enim od treh teksaških klubov v ligi NBA. Kljub obetavnim sobotnim namigom o skupnem jeziku, ki so ga našli Dončić, Real in Dallas, namreč vse ovire na poti do prestopa še niso premagane.

V nasprotju s prvimi dnevi v Las Vegasu, kjer poteka poletna liga NBA, se je 19-letni tretji izbor nedavnega nabora že pridružil skupnim treningom Dallasove ekipe. Njegovo ime ostaja tudi na prijavljenem seznamu za poletno ligo, vseeno pa se na prvih dveh tekmah še ni oblekel v športno opremo. O tem, ali se bo to zgodilo, iz Nevade sicer prihajajo nekoliko nasprotujoče si informacije. A za klub in Dončića je v tem trenutku najpomembnejše, da se v najkrajšem možnem času sklene pogodba. To naj bi se zgodilo v tem tednu.

Luka Dončić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Jordan podpisal, sledi Dončić

Dallas je ob koncu tedna tudi uradno okrepil DeAndre Jordan, dolgoletni center LA Clippers, ki je bil z eno nogo v Dallasu že leta 2015. Naslednja okrepitev naj bi bil prav Luka. Ob robu druge Dallasove tekme v poletni ligi, na kateri so "telički" z rezultatom 81:78 ugnali Milwaukee, je namreč direktor kluba Donnie Nelson izjavil, da je reševanje vprašanja odškodnine v teku. "Vse skupaj traja malce dlje, kot smo mislili, a delamo v zvezi s tem," je dejal ameriški poslovnež.

Že lep čas se sicer v različnih medijih namiguje, da bo ob realiziranem prestopu, kar je po vsej verjetnosti resnično zgolj vprašanje časa, na račun madridskega Reala kapnila zajetna odškodnina. Neuradno se govori o 1,7 milijona evrov. Ker pa lahko ameriški klub evropskemu plača zgolj 0,6 milijona, bo moral preostanek, podobno kot številni evropski predhodniki (Šarić, Dragić, Rubio …), prevzeti košarkar.

Giannis Antetokounmpo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Antetokounmpo z izbranimi besedami

"Veselim se igranja proti največjim zvezdnikom lige, predvsem proti LeBronu Jamesu, ki je moj najljubši igralec," je ameriškim novinarjem v Las Vegasu povedal Dončić. Na njegov račun pa še naprej dežujejo pohvale, ki s tem dvigujejo letvico pričakovanj pred prvo sezono v severnoameriški poklicni ligi. Z izbranimi besedami se je o Ljubljančanu razgovoril tudi grški reprezentant in eden od zvezdnikov lige NBA Giannis Antetokounmpo.

"Že dolgo v košarki ni bilo takšnega igralca. Verjamem, da se bo v ligi NBA izkazal že takoj na začetku. Letos je namreč osvojil skoraj vse, kar se je osvojiti dalo. Dokazal je, da lahko igra. Hitro se razvija, poleg tega pa je že kot najstnik igral proti poklicnim igralcem. Ljudje pogosto pozabljajo, kako čvrsta košarka se igra tudi v evroligi. Zagotovo bolj čvrsta kot v ligi NCAA," je za španski časnik Marca dejal Antetokounmpo, ki pa proti Dallasu še zdaleč ne bo pogledoval le zaradi Luke. Tja se namreč seli tudi njegov brat Kostas Antetokounmpo.

Čančar opozarja nase

V nasprotju z Dončićem pa v poletni ligi NBA v Las Vegasu uspešno igra njegov reprezentančni soigralec Vlatko Čančar. Zaigral je na dveh tekmah in v obeh primerih na parketu prebil 21 minut. Potem ko je ob zmagi nad Minnesoto za Denver (70:69) dosegel 11 točk in ujel 4 odbite žoge, pa je na drugi tekmi, na kateri je s soigralci visoko porazil Boston (82:69), vknjižil 9 točk in 8 skokov. Navdušil je predvsem z gibljivostjo in delom nog.

Ne spreglejte