Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2024,
8.15

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,47

Natisni članek

NBA Liga NBA Ja Morant Luka Dončić Luka Dončić Memphis Grizzlies Dallas Mavericks

Sreda, 10. 1. 2024, 8.15

3 mesece, 2 tedna

Liga NBA, 9. januar

Huda zaušnica za Dončića in Dallas, Lakersom uspelo prvič po mesecu dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,47
Luka Dončić Dallas Mavericks | Luka Dončić je ob porazu dosegel 31 točk. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je ob porazu dosegel 31 točk.

Foto: Guliverimage

Košarkarji Dallas Mavericks so v noči na sredo v ligi NBA prekinili niz treh zaporednih zmag. Bleda in nerazpoložena zasedba Jasona Kidda je morala nepričakovano s 103:120 priznati premoč Memphis Grizzlies, ki so po poškodbi prvega zvezdnika ekipe Jaja Moranta odgovorili na najboljši mogoči način. Luka Dončić je, čeprav ni imel svojega dne, srečanje končal pri 31 točkah, dve več je dosegel Kyrie Irving. Los Angeles Lakers so prvič po mesecu dni povezali dve zmagi.

Erik Spoelstra
Sportal Vodil Dragića, zdaj poskrbel za mejnik, ki ga NBA še ni videla

Dallas Mavericks : Memphis Grizzlies 103:120

Učinek Luke Dončića: 31 točk (7/13 za 2, 2/8 za 3, 11/15 prosti meti), 6 sk., 6 as., 3 ukr. žoge, 3 izg. žoge v 35:54

Strelci: Irving 33 (8 sk.), Dončić 31, Jones Jr. 11, Hardy 10; Bane 32 (9 sk.), Smart 23, Kennard, Williams Z. in Tillman 14 (11 sk.)

Tekma z Memphisom je bila za Dallas ena tistih, ki jih bo zasedba Jasona Kidda zagotovo skušala čim hitreje pozabiti. Razglašeni in bledi Mavericks so razen nekaj začetnih minut prikazali predstavo, s katero se ne gre ponašati, zdesetkani Memphis, ki je zaradi poškodbe do konca sezone v tem tednu ostal brez Jaja Moranta, manjkal pa je tudi Jaren Jackson Jr., je Dallas nadigral na obeh straneh igrišča. Še posebej so bili ob odsotnosti Derecka Livelyja Jr. grizliji uspešni v igri pod obema obročema, ob tem je pri Dallasu močno šepala igra v obrambi, hkrati pa so imeli gostitelji ogromno težav pri iskanju poti do koša. Gostje iz Tennesseeja so na koncu zbrali kar 21 skokov več od Dallasa (54:33), od tega so jih kar 18 pobrali v napadu.

Dejan Vunjak, Luka Dončić
Trendi V ligi NBA po zaslugi Dončića poslušajo Dejana Vunjaka #video

Morant že končal sezono 

Problematični zvezdnik Ja Morant je moral najprej zaradi posedovanja orožja izpustiti prvih 25 tekem v sezoni, 20. decembra se je nato vendarle vrnil v zasedbo Memphisa, zdaj pa je zaradi poškodbe rame, ki jo je staknil na sobotnem treningu in zaradi katere bo moral tudi na operacijo, njegova sezona že končana. To je hud udarec za Grizlije, ki so s 13 zmagami in 23 porazi v tej sezoni šele na 13. mestu zahodne konference. Morant je v devetih tekmah, na katerih je zaigral, v povprečju dosegal 25,1 točke, košarkarji Memphisa pa so v tem obdobju zabeležili šest zmag in tri poraze.

Najboljšega večera ni imel niti slovenski zvezdnik Luka Dončić, ki je ob enem izmed prodorov v prvi četrtini trdo pristal na tleh, se prijel za nogo in v bolečinah nadaljeval srečanje, a mu obračun z Memphisom ne bo ostal v lepem spominu. Čeprav ni bil pretirano razpoložen – iz igre je zadel devet metov iz 21 poskusov –, pa je bil na koncu z 31 točkami drugi strelec Dallasa, dve več je dosegel Kyrie Irving, glavna zvezdnika zasedbe iz Teksasa pa znova nista imela prave pomoči svojih soigralcev. Edina dvomestna v zasedbi Dallasa sta bila še Derrick Jones Jr. z enajstimi in Jaden Hardy z desetimi točkami.

Vrhunci igre Luke Dončića:

"Danes so nas povsem nadskakali, sploh v napadalnem skoku, fizično so bili od nas veliko močnejši. Na igrišče so prišli odločni od prve sekunde, nato pa je šlo zanje samo še navzgor. Nam je manjkala energija, bili smo prazni. Skušali smo najti razpoložene košarkarje, priložnost so dobili praktično vsi, a ni šlo, nismo zmogli odgovoriti. V tej ligi si želiš biti konsistenten, skušali smo najti iskrico, a je ni bilo. Treba je čestitati tudi Memphisu, ki je danes igral odlično, Desmond Bane je dokazal, da lahko to ekipo popelje do zmage tudi brez Moranta ali Jacksona," je v komentarju po srečanju dejal strateg Dallasa Jason Kidd.

Svetli trenutki le na začetku tekme, nato pa ...

Čeprav je imel Dončić v zadnjem času ogromno težav s stegensko mišico, nato pa še z zatečenim desnim gležnjem, je znova stisnil zobe in stopil na parket od prve minute. Najprej je podal Dwightu Powellu za alley-oop in vodstvo Dallasa (z 2:0), ki je poleg Livelyja znova pogrešal tudi Danteja Exuma in Maxija Kleberja, nato pa je po minuti igre s step backa zadel še trojko za vodstvo gostiteljev s 5:0. Dirigentsko palico je zatem prevzel Kyrie Irving, ki je po štirih minutah s svojo osmo točko Dallas popeljal v vodstvo s 15:9.

Dončić je v prvi četrtini ob enem izmed prekrškov gostov trdo pristal na tleh. | Foto: Reuters Dončić je v prvi četrtini ob enem izmed prekrškov gostov trdo pristal na tleh. Foto: Reuters

A to so bile tudi edine svetle točke Dallasa v celotnem srečanju, sledil je velik padec v igri domačih in odgovor Memphisa, ki je po košu Ziaireja Williamsa, ta je pod košem izkoriščal odsotnost Livelyja, slabih pet minut pred koncem prve četrtine zadel za prvo vodstvo gostov (18:16). Minuto kasneje so hud preplah doživeli košarkarji Dallasa, saj je Dončić ob prodoru in stiku z Bismackom Biyombo nerodno pristal, za nameček je na njegovo nogo padel še Biyombo. Ob padcu se je takoj prijel za desno nogo, a nato stisnil zobe in kljub bolečinam nadaljeval srečanje. Memphis je z delnim izidom 18:2 hitro pobegnil na 27:18, prvo četrtino ob bledi predstavi Dallasa pa dobil z 29:22.

Vrhunci tekme:

Prednost Memphisa rastla iz minute v minuto

Zdesetkani Memphis je tudi v nadaljevanju sploh iz rakete polnil koš Dallasa, Luke Kennard je po minuti in pol igre v drugi četrtini s floaterjem vodstvo gostov prvič povišal na dvomestno številko (35:24), ob nerazpoloženih gostiteljih na čelu z Dončićem pa je prednost Memphisa po trojki Vinca Williamsa Jr. slabih pet minut pred koncem prvega polčasa prvič presegla mejo 20 točk (56:34). Dallas se je v nadaljevanju približal na 12 točk zaostanka, a je Memphis, ki je v prvem polčasu dobil skok s 30:20, z boljšim zaključkom na glavni odmor odšel s prednostjo 68:53. Čeprav ni bil pretirano razpoložen, je bil Dončić, ki je imel nekaj težav tudi z bolečinami v kolenu, v prvem polčasu s 17 točkami prvi strelec tekme.

Tudi začetek tretje četrtine ni prinesel želenega preobrata, za nameček je po polovici četrtine z igrišča v garderobo zaradi težav z nogo odšepal Dončić. Dallas je kljub odsotnosti Slovenca nekoliko dodal na plin, Jaden Hardy je dobre štiri minute pred koncem tretjega dela zabil za 75:85, a je nato Memphis na bolj lagodno vodstvo z dvema zaporednima trojkama popeljal Desmond Bane, ki je bil z 32 točkami in devetimi skoki nerešljiva uganka za domače. Zatem se je na parket na olajšanje domačih navijačev vrnil tudi Dončić, ki pa ni imel svojega dne. Memphis se je v zadnjo četrtino podal s prednostjo 103:83.

Desmond Bane je obračun končal pri 32 točkah in devetih skokih. | Foto: Guliverimage Desmond Bane je obračun končal pri 32 točkah in devetih skokih. Foto: Guliverimage

Gostje so v zadnjem delu brez težav držali prednost pred anemičnim Dallasom, ki se je v zadnjem delu približal na najmanj 13 točk zaostanka, a kaj več od tega enostavno ni šlo. Ob visokem zaostanku je slabe tri minute pred koncem z belo zastavo pomahal tudi Kidd, ki je na klop posedel vse nosilce igre in se sprijaznil s 16. porazom svoje ekipe v tej sezoni. Na koncu je gostujoča ekipa slavila s 120:103. Za Dallas in Memphis je bila to še četrta in hkrati tudi zadnja medsebojna tekma v tej sezoni, obe ekipi pa sta bili uspešni po dvakrat, in sicer na gostovanjih. Prvo so v FedEx Forumu dobili Mavericks, druga je v American Airlines pripadla Memphisu, na zadnji v Memphisu so znova slavili varovanci Jasona Kidda, v Dallasu pa je bil tokrat znova uspešnejši Memphis, ki je zdaj pri izkupičku 14 zmag in 23 porazov, na drugi strani je Dallas zdaj pri izkupičku 22-16.

Dallas naslednje srečanje čaka v noči na petek, ko bodo Mavericks v American Airlines Areni gostili vroči New York Knicks.

Karl-Anthony Towns je dosegel pet trojk iz petih poskusov. | Foto: Reuters Karl-Anthony Towns je dosegel pet trojk iz petih poskusov. Foto: Reuters Minnesota po porazu proti Dallasu znova uspešna

Vodilna ekipa zahoda Minnesota je s 113:92 ugnala Orlando. Wolves so srečanje odlično odprli, prvo četrtino dobili s 33:16, nato srečanje dobili z visoko razliko in se tako po porazu proti Dallasu vrnili na zmagovite tirnice. Karl-Anthony Towns je ob zmagi dosegel 28 točk, bil je nezgrešljiv pri metu za tri točke, zadel je pet trojk iz petih poskusov, Rudy Gobert je ob 21 točkah ujel še 12 odbitih žog. Moritz Wagner je za Orlando srečanje končal pri 21 točkah.

Naslednji tekmeci Dallasa, košarkarji New York Knicks, so proti skromnemu Portlandu zmagali še petič zapored. Knicks so na domačem parketu slavili s 112:84. OG Anunoby, ki je konec decembra prišel v New York, je ob zmagi svoje ekipe dosegel 23 točk, na drugi strani je Jerami Grant dosegel 21 točk.

Jezernikom uspelo prvič po mesecu dni

Košarkarji LA Lakers so v razburljivem srečanju s 132:131 odpravili Toronto in prvič po mesecu dni povezali dve zmagi. V noči na ponedeljek so v mestnem obračunu ugnali LA Clippers (106:103), tokrat pa so s tesno razliko, zmagovalca je odločila le ena točka, ugnali goste iz Kanade. Za zmago gostiteljev je najbolj zaslužen Anthony Davis, ki je kar 20 od skupno 41 točk prispeval v zadnji četrtini.

Davis je z 41 točkami postavil strelski rekord sezone:

Prvi strelec srečanja je bil zelo natančen iz igre (13/17) in s črte prostih metov (13/14), dodal je še 11 skokov in izkoristil odsotnost prvega centra Toronta Jakoba Pöltla, LeBron James pa je prispeval 22 točk in 12 asistenc. Davis je v zadnji minuti dosegel kar 10 točk, pri čemer je zadel zapored vseh osem prostih metov, nato pa odlično predstavo kronal še z zelo pomembno blokado, ki jo je podelil Scottieju Barnesu. Slednji je bil z 26 točkami prvi strelec Toronta, Pascal Siakam, za katerega se v ligi NBA zanima več klubov, med njimi naj bi bil tudi Dallas, jih je dal 25, RJ Barrett, ki je nedavno prišel iz New Yorka, pa jih je dosegel 23.

Liga NBA, 9. januar:

Lestvica

Luka Dončić
Sportal Kakšna pohvala! Legendarni Američan bi izbral Luko Dončića.
Luka Dončić Derrick Jones Jr.
Sportal Vroča Dončić in Irving do skalpa najboljše ekipe, Cuban presenetil z bogato nagrado
Ne spreglejte