Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
16. 9. 2011,
15.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Matej Avanzo KZS

Petek, 16. 9. 2011, 15.58

8 let

KZS se je znašla pred novo okoliščino

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav je pred slovensko reprezentanco še obračun za sedmo mesto na EP, ki dejansko nima prave vrednosti, je že zdaj čas, da vodstvo Košarkarske zveze Slovenije poda prvi pogled na dogajanje v Litvi.

Izbranci Božidarja Maljkovića niso uresničili začrtanih ciljev, ki so si jih pred prvenstvom zadali na Košarkarski zvezi Sloveniji – torej priti vsaj do olimpijskih kvalifikacij, medtem ko je bila skrita želja medalja. In kako na celotno slovensko zgodbo v Litvi gleda direktor članskih reprezentanca Matej Avanzo? "Moramo reči bobu bob. Naša uvrstitev je neuspeh. Cilj je bila uvrstitev med šest najboljših ekip. To smo jasno in glasno povedali. Želeli smo si tudi medaljo. Ne želja ne cilj nista bila uresničena. Narediti je treba resno analizo in vse stvari dobro premisliti. Že zdaj pa lahko rečemo, da so bile narejene dobre in slabe stvari," je dejal Avanzo. Ob tem je poudaril, da so bili dobrodošli predvsem izbirni treningi z mladimi nadarjenimi slovenskimi košarkarji, poleg tega pa je imela Slovenija na evropskem prvenstvu tudi štiri novince v Zoranu Dragiću, Mirzi Begiću, Edu Muriću ter Luki Rupniku.

"Ne moremo biti zadovoljni z igro"

So pa prisotni seveda določeni segmenti, katerih ne moremo kar obiti in nanje kažemo s prstom praktično že celotno prvenstvo – na slovensko igro, ki ni navdušila. "Res ne moremo biti zadovoljni z igro, kot verjetno nihče. Predvsem v napadu je šepalo. Prvič po nekaj letih smo se soočili z dejstvom, da nismo dosegli cilja. Moramo prespati in najti prave rešitve." Že sedaj je jasno, da se bo slovenska košarka prihodnje leto premierno v zgodovini znašla v prestopnem letu, saj ne bo nastopila na nobenem od velikih tekmovanj - niti ne v olimpijskih kvalifikacijah. Kljub temu bo treba nekako združiti slovenske košarkarje, da ohranijo stik med seboj, sploh ker je leta 2013 evropsko prvenstvo v naši mali državici. "Ta odmor v letu 2012 nam na žalost ni po godu. Najti moramo rešitev, kako zapolniti nastalo vrzel. V Sloveniji ne bomo igrali uradne tekme. O tem smo se že pogovarjali in razmišljali. Nekaj idej je že, kaj bi lahko naredili, da bi zapolnili tudi leto 2012. Morda je to leto kot dobro opozorilo za še boljše delo za naprej. Z malce drugačnim razpletom proti Litvi se morda ne bi tako trezno vprašali za vsako malenkost, kot se bomo zdaj, ko se nam ni pripetil najboljši scenarij," pravi Avanzo.

"Delali smo v dobri veri, da bi našli najboljšo rešitev"

Namestnik generalnega sekretarja je s slovensko reprezentanco prebil že vrsto zadnjih let, zato dodobra pozna, kako so se igralci ujeli s posameznimi selektorji in pravi, da so Maljkovića vsi dobro sprejeli: "Težko bi rekel, da je bila sprememba v negativno smer, kar bi verjetno vsi pričakovali. Ravno nasprotno. Ko smo se z nekaterimi košarkarji pogovarjali že med sezono, smo dobili pozitiven odziv. Tudi sami so v preteklosti dejali, da si želijo še bolj avtoritativnega strokovnjaka. Delali smo v dobri veri, da bomo našli najboljšo rešitev za slovensko košarko. Ni prišlo do nobenega spora, nobenih ostrih ali vročih besed. Ponosen sem, da smo kljub nastalim zadevam ostali klapa. Kult reprezentance je živ in obstaja. Za prihodne generacije ga je treba negovati naprej. Čez dve leti moramo rezultatsko zgodbo zapeljati v pravo smer."

Delo selektorja je neodvisno od njegovega plačila

Po prvenstvu v Litvi bo sprva na potezi strokovni štab z Maljkovićem na čelu, da poda poročilo strokovnemu svetu Košarkarske zveze Slovenije, nato pa se bo sprejela odločitev kako naprej. Je pa dejstvo, da je šjor Maljković najbolje plačani slovenski selektor vseh časov in je posledično tudi obremenil proračun KZS, a od tistih, ki so nazadnje vodili izbrano vrsto, najmanj navdušil.

Bo v njegovem primeru zato bolj radikalen ukrep? "Ne vem, zakaj bi bili ostrejši. Mislim, da je delo selektorja neodvisno od njegovega plačila – ali je dobro ali slabo. Težko bi rekel, da je pogojeno z denarjem. To je za nas nova okoliščina in gotovo bo to eden od segmentov, na katerega bomo posebej pozorni. Na zadnjem EP smo že osvojili četrto mesto. Cilj je bil višji. Mi si bomo vedno zastavili visoke cilje ne glede na višine plač ljudi na zvezi ali selektorja," odgovarja Avanzo, ki upa, da bodo našli najboljšo možno rešitev za moško člansko reprezentanco.

Ne spreglejte