Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
6. 8. 2015,
17.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jaka Klobučar

Četrtek, 6. 8. 2015, 17.09

8 let

Klobučarjev recept: hitre rešitve in lahki koši

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija se po treh domačih tekmah odpravlja na turnir v Latvijo, kjer bodo igrali proti Poljski in Latviji. Jaka Klobučar verjame, da bodo formo le še stopnjevali.

Slovenija je na prvih treh pripravljalnih tekmah na evropsko prvenstvo dvakrat zmagala. Ob obeh zmagah, v Kidričevem in Laškem, so bili boljši od Nove Zelandije oziroma Avstralije, pridno so zadevali trojke, na tretji pa se jim je met z razdalje ustavil in sledil je prvi poraz.

Druga tekma proti Avstraliji je bila le dan po prvi v Laškem in slovenski fantje so s težkimi nogami in rokami le stežka prihajali do košev.

"Napadi ne bi bili tako dolgi, če bi imeli idejo. Utrujenost se je poznala pri vsej ekipi. Prva tekma proti Avstralcem nas je zelo utrudila. Takrat je bila energija na vrhuncu. Hvala bogu se je to zgodilo zdaj, ne pozneje na prvenstvu, in imamo še veliko rezerv, tudi če nam ne bo stekel met za tri točke," je prepričan Jaka Klobučar, ki mu je na torkovi tekmi uspelo zadeti edino trojko za Slovenijo. Njen met izza črte 6,75 je bil na koncu 1/17.

Selektor Jure Zdovc je po tekmi v Stožicah opozoril na težavo na organizatorskem mestu, kjer je po odpovedi Gorana Dragića in Alekseja Nikolića ostal le z dvema pravima organizatorjema in dvema, ki sta se na tem položaju znašla po sili razmer – že prej omenjenim Klobučarjem in izkušenim Nebojšo Joksimovićem.

Hitrejše rešitve in lahki koši

Avstralci so s pokrivanjem po vsem igrišču zelo dobro razkrili težave Slovenije pri organiziranju napadov, ki so se tako velikokrat končali v zadnjih sekundah.

"Igrati bomo morali kot kolektiv in še hitrejšo košarko. Predvsem pri 'pressengu' bomo morali biti pametni, z mano vred, da bomo hitreje poiskali rešitve in prišli tudi do lahkih košev," je optimističen nekdanji član Krke.

Mesto prvega organizatorja bo tako zasedel Klobučar, ki je tudi v nemškem Ulmu večino časa preigral na tem položaju, tja pa ga je že leta 2009 postavljal tudi Zdovc pri Olimpiji.

"Vsekakor bom moral pokazati več, bolje organizirati napade, segrevati soigralce, da bomo prihajali do odprtih metov in da dobivali žogo ob pravem času," od odgovornosti ne beži 27-letni Klobučar.

Na tekmah bodo vse boljši

Slovenijo do konca priprav čaka še sedem tekem, najprej dve v Latviji proti domačinom in Poljski, nato pa še turnir v Kopru in tekmi v Stožicah ter konec v Banjaluki proti Srbiji.

"Tekme nam bodo le pomagale, saj se lahko prek njih le dvigujemo in napredujemo tako kondicijsko kot tudi taktično. Za nami je težek teden z veliko napornimi treningi. Na prvi tekmi proti Avstraliji smo bili še pri moči, na drugi nas pa je kar zmanjkalo," v porazu proti Avstralcem ne vidi razlogov za skrbi.

Tokratna slovenska zasedba z izjemo Zorana Dragića nima igralcev, ki bi igrali v velikih evropskih klubih, zato je še pomembnejša kemija v ekipi.

"Smo super klapa. Večino poznam že od prej, tudi iz mlajših kategorij. Skupaj se nasmejemo, ko pa je treba resno trenirati, pokažemo polno energije, opravimo tisti dve ure ali več res kar najbolj zavzeto," je Klobučar, ki je že pravi staroselec v reprezentanci, njegovo prvo veliko tekmovanje je bilo že EP leta 2007, zadovoljen z duhom v reprezentanci.

Ne spreglejte