Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
1. 4. 2014,
13.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2014, 13.42

8 let

Kateri od slovenskih klubov je sposoben plačati 150 tisoč evrov?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav sezona Krke in Uniona Olimpije v regionalni ligi ABA ni potekala povsem po pričakovanjih, sta Sloveniji priborili dodatno kvoto za prihodnjo sezono. Nekateri klubi so pokazali interes, a ...

Pisala se je sezona 2011/12, ko je imela Slovenija po zaslugi Uniona Olimpije in Krke, ki sta se v tekmovalnem obdobju pred tem celo uvrstili na F4 lige ABA, kar štiri predstavnike v jadranski ligi.

Po dveh letih hladne prhe bo imela naša država v prihodnji sezoni znova tri klube. Pričakovati je, da bosta dve vstopnici romali v roke Krke in Olimpije, kdo bo zadnji potnik, pa ne bo odvisno le od rezultatskega izplena v končnici državnega prvenstva. Denar bo namreč igral pomembno vlogo. Čeprav ima Slovenija zagotovljeno tretje mesto, bo treba zanj odšteti 150 tisoč evrov (za prvi dve mesti ni treba plačati nič), kar pa nekaterim klubom pri nas predstavlja že večji del proračuna.

Najbolj suveren je bil v državnem prvenstvu Helios, a je podjetje, ki je glavni sponzor kluba, v fazi prestrukturiranja. Kot pravi direktor KK Helios Lado Gorjan, je klub paraliziran, saj ne vedo natančno, kaj si lahko obetajo za prihodnjo sezono.

Priložnost, da si zagotovijo tretjo vstopnico, imajo še Rogaška, Zlatorog in Hopsi, v končnico na izpadanje pa bosta nato vključena še dva najboljša iz lige za obstanek, a bosta v četrtfinalu naletela na kakovostni moštvi.

"Enkrat sem že povedal, da nas liga ABA zanima. Vsi klubi igramo, da napredujemo. Bomo videli, kako se bo sezona končala, nato pa podali smernice za naprej," je o tem, ali bi Hopsi plačali pristojbino, dejal predsednik kluba s Polzele Janko Vašl.

Zlatorog je že dobro poznan na regionalnem zemljevidu, a so v Laškem ovira evri, poudarja direktor kluba Miljan Goljović: "Trenutno zagotovo ne bi mogli plačati, ne vem pa, kaj bi bilo čez dva meseca, če bi si priborili to mesto. Sicer je v klubu slabo finančno stanje. Si pa želimo regionalno ligo, vendar se zavedamo, da moramo biti konkurenčni za tovrstno tekmovanje. Kdaj bomo znova v ligi ABA, bodo povedale finance. Imajo pa vsi klubi v Sloveniji težave."

V ligi za prvaka je članica tudi Rogaška, pri kateri se ne bi branili vstopa na jadransko magistralo. "Borili se bomo, da bi osvojili tretje mesto. Če se to zgodi, se bomo z našimi pokrovitelji pogovorili o plačilu 150 tisoč evrov. Imamo pa v klubu dolgoročni interes, da bi se pojavili regionalno. Dvorano imamo namreč polno, prav tako precej močno lokalno podporo … Želja je, da postanemo stabilen prvoligaš," pa je pogled Rogaške podal predsednik kluba Kristijan Novak.

In kaj se bo zgodilo, če ne bo imel nihče od slovenskih klubov na voljo 150.000 za plačilo "wild carda"? "Namesto slovenskega kluba bi vstopil nekdo drug. Zanimanje je veliko," odgovarja direktor lige ABA Roman Lisac.

Ne spreglejte