Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
5. 9. 2015,
12.26

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija Hrvaška

Natisni članek

Sobota, 5. 9. 2015, 12.26

8 let, 3 mesece

Hrvaški udarec, ki nam je pustil veliko modrico

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V zagrebški Areni bo danes zvečer posebna tekma skupine C EuroBasketa, saj si bosta nasproti stali sosednji državi. Obeta se pravi derbi med Slovenijo in Hrvaško, ki sta v skupnih zmagah poravnani.

Slovenija in Hrvaška sta se nazadnje na uradnih tekmah srečali na evropskem prvenstvu v Sloveniji leta 2013. Gledalci so v Celju spremljali celo podaljšek, v katerem so bili boljši hrvaški košarkarji (76:74). In prav ta zmaga je v nadaljevanju EuroBasketa dala našim južnim sosedom krila. Na prejšnjih tekmah so namreč slišali glasne žvižge svojih navijačev, ki so prišli iz Hrvaške, nato pa se dvignili in se celo borili za odličje.

Na koncu so pristali na četrtem mestu, slovenski košarkarji pa so takrat dobili veliko modrico, ki jih je spremljala v nadaljevanju prvenstva. Čeprav so dobili vse tekme, jim to ni pomagalo, da bi se v četrtfinalu izognili Francozom, ki so na koncu osvojili zlato medaljo. Prvo mesto drugega dela je zagotavljalo lažjega nasprotnika v prvi izločilni tekmi. Hrvati so se namreč kot prva ekipa skupine F pomerili z Ukrajino, Slovenija kot druga pa z galskimi petelini.

Tekma s Slovenijo zadnja za Dražena Petrovića

Pred tem sta se ekipi pomerili leta 2010 na svetovnem prvenstvu v Turčiji. Izbranci Memija Bečirovića so z 91:84 razorožili Hrvate, bistveno bolj napet pa je bil dvoboj na Poljskem na evropskem prvenstvu. Slovenija je v četrtfinalu zaostajala že za 15 točk (32:47), a je nato četa Jureta Zdovca, predvsem pa nezaustavljivi Erazem Lorbek (27 točk in osem skokov), dohitela in na koncu prehitela naše sosede.

Hrvati vse do prihoda v Slovenijo leta 2013 debelih osem let niso premagali naše reprezentance. Nazadnje jim je uspelo preskočiti Slovence daljnega leta 1995 v Grčiji, kjer sta bila protagonista zmage Toni Kukoč in Arijan Komazec s po 20 oziroma 19 točkami.

Sicer pa bo tako slovenskim kot hrvaškim ljubiteljem oranžne žoge najbolj ostala v spominu kvalifikacijska tekma za evropsko prvenstvo leta 1993. Ravno ta dvoboj, ki ga je Slovenija dobila s 94:90, je bil namreč zadnji v življenju hrvaške legende Dražena Petrovića.

Ne spreglejte