Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2009,
9.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 9.54

8 let

Grčija 1995

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Leta 1995 so se najboljši košarkarji Evrope zbrali v Grčiji, kjer je evropsko prvenstvo potekalo že leta 1987, a tokrat domač teren Grkom le ni prinesel podobnega razpleta.

Slovenski ljubitelji košarke so upali, da bo ekipa, ki jo je po vrnitvi na mesto selektorja vodil Zmago Sagadin, popravila slab vtis iz Nemčije. Toda že prva tekma s Francozi je v slovenski tabor vnesla slabo voljo, ki se je še povečala ob porazih s Hrvaško, Rusijo in Španijo. Slovenci so nato sicer premagali Turke in Fince, a za napredovanje je bilo to pač premalo. "Takrat nismo imeli košarkarjev, ki bi igrali v največjih evropskih klubih ali ligi NBA. Še celo Olimpija ni sodila med stabilne evroligaše. Zato od reprezentance nisem mogel zahtevati zares odmevnega rezultata. Danes je drugače, zato so tudi cilji povsem upravičeno višji," se prvenstva leta 1995 spominja Sagadin, ki je izbrano vrsto pred tem vodil že v kvalifikacijah za olimpijske igre 1992.

Đorđevićevih 41 za veliko vrnitev

Tekmovanje je minilo v znamenju vrnitve jugoslovanskih košarkarjev, ki so po razpadu nekdanje skupne države in prepovedi nastopanja na mednarodnih prizoriščih znova stopili pod evropske koše. V velikem finalu so Jugoslovani in Litovci pripravili pravo košarkarsko poslastico, ki pa sta jo po mnenju slednjih pokvarila sodnika, zato so baltski košarkarji med dvobojem celo zapustili parket. Osrednje ime finalnega obračuna pa je bil neverjetni Aleksandar Đorđević, ki je neumorno polnil litvanski koš in tekmo končal z 41 točkami. Ob podelitvi kolajn so Hrvati, ki so v boju za bron premagali Grke, zapustili dvorano v trenutku, ko so na najvišjo stopničko stopili Jugoslovani.

Košarkarski sladokusci so sicer ves čas nestrpno pričakovali finalni obračun, kjer naj bi se prvič pomerili reprezentanci Jugoslavije in Hrvaške ter končno podali odgovor o najuspešnejšem nasledniku nekdanje košarkarske velesile. A Hrvatom se je zalomilo že v polfinalu, ko so klonili proti Litvi in tako še drugič zapored ostali brez finala.

Ne spreglejte