Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
14. 5. 2015,
17.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

CSKA Moskva polfinale Miloš Teodosić

Četrtek, 14. 5. 2015, 17.01

8 let

Evropska stalnica, ki si želi po osmih letih znova na vrh

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Košarkarji moskovskega CSKA so v zadnjih sezonah prava stalnica na zaključnih turnirjih evrolige, vendar je od njihovega zadnjega slavja minilo že osem sezon. Letos znova želijo na vrh.

V zadnjih 13 sezonah evrolige je bil CSKA kar 11-krat na zaključnem turnirju četverice in tudi letos ni nič drugače. Zadnji naslov je star že osem let, zato Moskovčani znova želijo na sam vrh – in v letošnji sezoni so se stvari lotili zelo resno.

V celotni sezoni evrolige so na 28 tekmah le trikrat izgubili na poti do zaključnega turnirja, kjer jih čaka grški velikan Olympicaos. Ta je v zadnjih treh sezonah dvakrat osvojil evroligo, pred tremi leti pa je globoke rane v finalu povzročil ravno CSKA, ki ga je premagal v zadnji sekundi.

Tudi v letošnji sezoni je bil pirejski Olympiacos eden od treh posebnežev, ki jim je uspelo v evroligi ugnati suverene Moskovčane, in to po 15 zaporednih zmagah CSKA v letošnji sezoni, ki je takrat šele prvič klonil. Zmaga Olympiacosa v začetku februarja je bil tudi najvišji poraz v letošnji sezoni za CSKA, ki je skupaj z evroligo in ligo VTB izgubil le sedem tekem.

Kirilenko češnja na torti

Že tako zelo močno zasedbo CSKA-ja je proti koncu TOP 16 okrepil eden najboljših ruskih igralcev Andrej Kirilenko, ki je v četrtfinalu kazal vse boljše predstave in bo znova pomembno orožje v boju za naslov. Izkušeni Rus je bil leta 2012, ko je CSKA v zadnji sekundi finala izgubil proti Olympaicosu, najkoristnejši igralec evrolige, vendar mu v bogati zbirki še vedno manjka evroligaški naslov.

Že pred prihodom Kirilenka je moskovsko moštvo nizalo odlične rezultate in suvereno odpravljajo svoje nasprotnike. Niti igre so v rokah 28-letnega Srba Miloša Teodosića, ki sicer niha v svoji formi, vendar ko je popolnoma pri stvari, je verjetno najboljši organizator igre. Na zunanjih položajih mu družbo delata še Francoz Nando De Colo in Američan Sonny Weems. Ti trije košarkarji so prvi strelci CSKA-ja in edini dosegajo več kot deset točk na tekmo.

V moštvu tudi nekdanji Zmaj

Pod košem CSKA-ja kraljujejo Saša Kaun, prvi skakalec moštva Andrej Vorončevič in le 198 centimetrov visoki Kyle Hines, ki je pred prihodom v rusko prestolnico igral ravno za polfinalnega nasprotnika Olympiacos.

Glavna kakovst moskovskega moštva je zelo dolga klop, saj ima grški trener Dimitris Itoudis ob slabšem dnevu katerega od prvokategornikov na klopi veliko izbiro. Tam so nekdanji košarkar Olimpije Manučar Markoišvili, pa Rus Vitaly Fridzon, Američan Aaron Jackson

Ne spreglejte