Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
22. 9. 2013,
19.27

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

EuroBasket hrvaška košarkarska reprezentanca

Nedelja, 22. 9. 2013, 19.27

1 leto, 9 mesecev

Četrto mesto rezervirano za "ex-Yu" reprezentance

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Španija je kot neuspešna branilka naslova evropskega prvaka na tekmi za tretje mesto EuroBasketa gladko ugnala Hrvaško (92:66).

Na evropskem prvenstvu leta 2009 na Poljskem je slovenska reprezentanca pod vodstvom tedanjega selektorja Jureta Zdovca osvojila pregovorno nehvaležno četrto mesto. Dve leti zatem jo je v Litvi na tem mestu nasledila Makedonija. V Ljubljani pa tradicijo reprezentanc s področja nekdanje Jugoslavije nadaljuje Hrvaške, ki je v tekmi za tretje mesto naletela na ranjenega leva. Španija se od evropskega prestola poslavlja z bronasto kolajno in jasnim signalom, da je brez starejšega Gasola in Navarra le bleda senca dominantnega velikana.

Za slovo od Slovenije so izbranci španskega selektorja Juana Orenge ob ohlapnih obrambah na obeh straneh odigrali s tolikšno mero intenzivnosti, kolikšna je zadostovala za gladko zmago nad Hrvati. Slednji so sicer povedli z rezultatom 2:0, nato pa pobudo v celoti prepustili favoriziranemu tekmecu. Z delnim rezultatom 11:0 so že v prvi četrtini vodili z desetimi točkami prednosti (14:4). Korak s Španci je pravzaprav držal le razpoloženi Bojan Bogdanović, ki je že do glavnega odmora dosegel 19 točk. Na njegovih krilih so sicer Hrvati ujeli gostitelje prihodnjega svetovnega prvenstva. V 16. minuti so vodili z rezultatom 28:27. To je bil očitno tudi prelomni trenutek tekme, saj so Španci resno vzeli grožnjo ter prestavili v višjo prestavo. V drugem polčasu so bili popolni gospodarji na parketu, tako da pravega vprašanja o zmagovalcu niti ni bilo. Ostajalo je le vprašanje končne razlike. Na koncu je znašala 26 točk.

"Po porazu proti Franciji se je bilo težko zbrati. A kolajna je vendarle kolajna. Po nizu uspehov Španci morda niti ne znamo ceniti kolajne. Toa lepo je, da se poslavljamo z zmago. Bili smo boljši. Nadzorovali smo potek tekme in bili boljši v obrambnih nalogah," je po visoki zmagi dejal španski reprezentant Ricjy Rubio, ki jo je Hrvatom zagodel na prvi in zadnji tekmi prvenstva. "Po odličnem prvenstvu smo povsem popustili na ključnih dveh tekmah, zato sem razočaran," je z glavo zmajeval prvi strelec tekme Bogdanović.

Ne spreglejte