Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
14. 6. 2017,
20.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

kbm Po Sloveniji Mark Cavendish Jan Polanc Rafal Majka

Sreda, 14. 6. 2017, 20.48

6 let, 6 mesecev

Slovenija ga je prevzela: Kako se že imenuje tisti grad? Vau, lep je.

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Mark Cavendish, Rafal Majka in Jan Polanc | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Vse je pripravljeno, da se največja tradicionalna in vse bolj uveljavljena dirka Po Sloveniji začne. Slovenija ima svojega aduta v Janu Polancu, Poljaki v Rafalu Majki, prvi zvezdnik dirke, Britanec Mark Cavendish, pa bi rad videl, kaj so mu prinesli zadnji treningi po hujši bolezni, s katero se je spopadal.

Od četrtka do nedelje bo dirka Po Sloveniji v kolesarskem svetu požela veliko pozornosti. Dirka bo predvajana tudi na Eurosportu, na naših cestah pa bomo videli tudi številne odlične kolesarje.

Etape na dirki Po Sloveniji

Mark Cavendish je osrednji zvezdnik dirke, vendar je njegova pripravljenost uganka, potem ko je aprila zbolel za infekcijsko mononukleozo.

"Če imaš poškodbo, veš, koliko časa boš odsoten in da boš nazaj na kolesu. Pri takšni bolezni ne veš, kdaj se boš vrnil. Pri nekaterih je to urejeno po nekaj mesecih, pri drugih več let. Zdaj treniram štiri tedne," je sprva povedal Cavendish.

"Kako se že imenuje tisti grad v jami? Vau, tisti grad je res lep."

Cavendish je v Slovenijo pripotoval dobro razpoložen. | Foto: Vid Ponikvar Cavendish je v Slovenijo pripotoval dobro razpoložen. Foto: Vid Ponikvar Zato pa je izjemno vesel, da si je za vrnitev izbral prav Slovenijo. "Kako se imenuje že tisti grad v jami," se je najprej vprašal Cavendish in ko je dobil odgovor, da je lani videl Predjamski grad, nadaljeval: "Vau, tisti grad je res lep. Slovenija je na splošno lepa država. Lani je na žalost nisem veliko spoznal, ker sem bil bolan in sem dirko prej zapustil. So pa bili ljudje topli in želel sem se vrniti. Rad bi videl, kako so se obrestovali zadnji treningi."

Posebnih ciljev nima, ker bo prav dirka Po Sloveniji zanj prva po bolezni. Rad bi videl, kako se bo telo odzvalo na dirkah. Zato pa ima jasno opredeljene cilje slovenski adut za skupno zmago. Jan Polanc (UAE Team Emirates) se spogleduje z zeleno majico, ki jo bo nosil najboljši kolesar na dirki, kar je novost, saj je bila v preteklosti tradicija rumena majica.

Polancu je zelena barva med najljubšimi

Bo prišel v Novo mesto, kjer bo cilj dirke, oblečen v zeleno majico vodilnega v skupnem seštevku? | Foto: Vid Ponikvar Bo prišel v Novo mesto, kjer bo cilj dirke, oblečen v zeleno majico vodilnega v skupnem seštevku? Foto: Vid Ponikvar Dobra forma na Giru, kjer je zmagal v gorski etapi in bil skupno enajsti kolesar, ga je izstrelila med osrednje favorite za skupno zmago. Leta 2013 je bil na domačih tleh že drugi, tudi letos pa bi bil rad povsem v ospredju: "Mislim, da sem se spočil. Težko je reči, kako bo na dirki. Vse bom dal od sebe. Dirka bo zagotovo težka. Težko bo premagati vse tekmece. Lahko pa povem, da je zelena ena od mojih najljubših barv in želel bi si, da bi jo oblekel."

Svoje načrte ima tudi član ekipe Bora Rafal Majka. Poljak bo kapetan moštva tudi na znameniti dirki po Franciji, kjer bo poskušal priti med najboljših pet. In ker se francoska kolesarska pentlja nezadržno približuje, bo verjetno hitre noge pokazal že na dirki Po Sloveniji – zlasti v tretji kraljevski etapi s ciljem na Rogli.

Majka bi rad zablestel na Touru, torej lahko pričakujemo njegov sobotni napad

Rafal Majka spada med odlične hribolazce. | Foto: Vid Ponikvar Rafal Majka spada med odlične hribolazce. Foto: Vid Ponikvar To bo zanj druga dirka Po Sloveniji, saj je na njej nastopil že leta 2011, ko je bil skupno 23.: "Za prihod v Slovenijo smo se odločili, ker je dirka dobra. Vesel sem, da sem tu. Prihajam z višinskih priprav, ki smo jih imeli v Sierra Nevadi v Španiji. Pred mano so štiri etape, ki niso lahke, zlasti tretja," pravi dobitnik bronaste medalje v Riu.

Na 24. kolesarski driki Po Sloveniji bo torej sobota z vzponom na Roglo dala končni odgovor o skupnem zmagovalcu, saj bo edina gorska etapa, medtem ko bodo preostale tri pisane na kožo šprinterjem oziroma enodnevnim kolesarjem.

Telekom Po Sloveniji | Foto:

Ne spreglejte