Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
18. 6. 2015,
21.24

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Po Sloveniji Po Sloveniji

Četrtek, 18. 6. 2015, 21.24

8 let, 1 mesec

Že na uvodu drama desetink, najboljši Slovenec presenetil samega sebe (video)

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Uvodni dan 22. kolesarske dirke Po Sloveniji se je razpletel po ruskih željah. Stari znanec Artem Ovečkin je bil najboljši na kronometru, spodbudno pa je, da se Slovenci spogledujejo z rumeno majico.

Sodeč na rezultati iz zadnjih dveh let in na konkurenco v kronometru je bilo za pričakovati, da bo prvi dan med bolje razpoloženimi Rus Artem Ovečkin iz ekipe Rusvelo. Praktično do konca četrtkovega programa smo morali čakati na najboljšo znamko, saj je nastopil povsem ob koncu.

Bi se lahko za Ulissija ponovilo leto 2011?

Že pred četrtkovim dnevom je bilo tudi jasno, da rekord proge ne bo porušen. Ta še vedno ostaja v lasti Kanadčana Sveina Tufta, ki je bil najboljši pred dvema letoma. Takrat je za 8,8 kilometra dolgo etapo potreboval 9:55, Ovečkin pa je tokrat s povprečno hitrostjo 50,9 km/h kolesaril 10:22.

Za vsega 0,41 sekunde – takšne razlike smo navajeni v smučanju - je prehitel Italijana v dresu Skyja Salvatoreja Puccia, tretji pa je bil njegov rojak Diego Ulissi, ki je z zaostankom dveh sekund napovedal boj za skupno zmago, čeprav pravi, da je dirka zanj poligon za italijansko državno prvenstvo, na katerem želi zmagati. "Nisem pričakoval tako dobre uvrstitve. V Slovenijo sem prišel, da se pripravim na državno prvenstvo. Bom pa jasno poskušal zdaj tudi v drugih etapah kaj narediti," je zadihan govoril Ulissi, ki je dirko Po Sloveniji osvojil že leta 2011.

Golčer, Polanc, Roglič in Pavlič, Otoničar in Božič odlično razpoloženi

Tudi Slovenci so v igri za rumeno majico, ki je zdaj na plečih Ovečkina – ta seje lani solidno peljal tudi v gorski etapi na Tri kralje. Presenetil je Jure Golčer, ki je imel osmi rezultat. "Tudi sebe sem. Niti v sanjah nisem pričakoval, da mi bo šlo tako dobro. Nisem vedel, kaj naj od dirke sploh pričakujem. Vem le, da sem dobro treniral, zato sem zelo zadovoljen," je po koncu četrtkovega dne povedal najboljši Slovenec, ki je v letih 2006 in 2008 stal na najvišji stopnički dirke Po Sloveniji.

Odlično sta se po ulicah Ljubljane peljala tudi ena od kandidatov za naziv kralja slovenske kolesarske pentlje Jan Polanc in nekdanji skakalec Primož Roglič. Za Ovečkinom zaostajata 12 oziroma 13 sekund, kar je majhna razlika. Nekoliko več zaostanka ima Jani Brajkovič (+23), ki ga zanima dobra skupna uvrstitev, kakor tudi Hrvat v dresu slovenske ekipe Radoslav Rogina - pribitek 28 sekund. Odlično pa so nastopili mladi slovenski kolesarji. Marko Pavlič (Radenska) je bil 17. (zaostanek 13 sekund) in oblekel belo majico za najboljšega mladega tekmovalca, Martin Otoničar (Radenska) je končal kronometer kot 26. (+17 s), Jon Božič (Adria Mobil) pa kot 28. (+18 s)

Tako kot skupni rekord na kronometru je nedotaknjen ostal tudi slovenski, ki je še vedno v lasti Kristijana Korena. Primorec je lani isto traso prevozil v 10 minutah in 11 sekundah.

Prav veliko počitka kolesarji ne bodo imeli, saj jih že v petek ob 12.15 uri čaka zahtevna 182 kilometrov dolga etapa od Škofje Loke do Kočevja, v kateri bodo morali biti tisti, ki želijo do konca ostati v igri za skupno zmago, nenehno na preži, saj sta dva težka vzpona na Golo in Strma Reber.

Ne spreglejte