Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2013,
18.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Blaž Jarc

Četrtek, 8. 8. 2013, 18.05

8 let

Van Hummel prvi vodilni na dirki po Norveški, Jarc 46.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nizozemec Kenny Van Hummel je zmagovalec 1. etape in prvi vodilni v skupnem seštevku 1. kolesarske dirke po Norveški (2.1). Slovenec Blaž Jarc na 44. mestu v etapi.

Že prvi dan dirke je bila na sporedu najtežja etapa na dirki. Kolesarji so morali opraviti s petimi kategoriziranimi gorskimi cilji. Od zadnjega klanca je bilo do cilja še 50 kilometrov. Po treh urah dirke je glavnini pobegnila skupina kolesarjev, ki so jo sestavljali Lars-Petter Nordhaug, Sep Vanmarcke (oba Belkin), Marco Haller (Katjuša), Angelo Tulik (Europcar), Nicolas Vogondy (Accent.Jobs-Wanty), Stijn Neirynck (Topsport Vlaanderen-Baloise), Sebastien Delfosse (Crelan-Euphony) in Filip Eidsheim (Oster Hus-Ridley). Ubežniki so bili nekaj kilometrov složni, a so 40 kilometrov do cilja v ospredju ostali le še Nordhaug, Haller, Tulik in Vanmarcke. Dvajset kilometrov do cilja sta bila v begu le še oba kolesarja ekipe Belkin, medtem ko je glavnina zaostajala minuto in pol. Osem kilometrov do cilja sta bila oba ubežnika po zaslugi kolesarjev ekip Argos-Shimano in BMC Racing ujeta.

Sledil je ciljni šprint glavnine, v katerem sta dvojno zmago slavila kolesarja nizozemske ekipe Vacansoleil-DCM Kenny Van Hummel in Barry Markus. Tridesetletni Van Hummel je slavil prvo zmago v sezoni in oblekel modro majico vodilnega v skupnem seštevku. "Zmage sem zelo vesel. Nanjo sem moral dolgo čakati. Vsekakor je čudovit občutek doseči zmago, za katero sta zaslužna tudi Wouter Mol in Barry Markus. Odlično sta opravila delo v zadnjih kilometrih etape," je po zmagi dejal Van Hummel. Blaž Jarc je tokrat pomagal moštvenemu kolegu Matzki, ki je zasedel 9. mesto. Takoj po etapi se je morala karavana dirke z letalom preseliti v Svolvær, kjer se bo v petek z 2. etapo nadaljevala dirka.

Ne spreglejte