Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 10. 2012,
9.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sky

Nedelja, 28. 10. 2012, 9.39

8 let

Tudi De Jongh in Yates zapuščata ekipo Sky

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po uvedbi "ničelne tolerance" v povezavi s prepovedanimi sredstvi zaposlenih v ekipi Sky, slednjo zapuščata še dva športna direktorja, ki nimata čiste preteklosti.

Britanski časopis Daily Telegraph v nedeljski izdaji poroča, da tudi Britanec Sean Yates in Nizozemec Steven De Jongh nista več člana ekipe, ki jo vodi menedžer Dave Brailsford. Slednji je na prvem zboru ekipe za leto 2013, ki se je nedavno zbrala v Londonu, od vseh članov ekipe zahteval, da podpišejo izjavo v kateri potrjujejo, da nikoli doslej niso imeli opravka s prepovedanimi sredstvi. Prva žrtev je bil pretekli torek športni direktor Bobby Julich, kateremu sta sedaj sledila še Yates in De Jongh. Vsi trije so dobili izplačano pogodbo, ki so jo imeli z ekipo za prihodnjo sezono in ostali brez dela. Ali je morebitno ''črno'' zgodovino priznal še kdo, trenutno še ni znano.

Glede na dejstvo, da zapuščata ekipo, sta imela verjetno tudi Sean Yates in Steven De Jongh v času svoje profesionalne kariere opravka s prepovedanimi sredstvi. Dvainpetdesetletni Yates je leta 1996 zaključil svojo profesionalno kariero in postal menedžer ekipe Linda McCartney, s katero je nastopil na dirki po Italiji. Leta 2001 je ekipa razpadla, medtem ko je Yates dobil mesto v avstralski ekipi iteamNova, a je tudi tam hitro zmanjkalo denarja. Yates je bil brezposeln le pol leta preden je dobil mesto v danski ekipi CSC Tiscali. Iz slednje je na željo Lanca Armstronga leta 2005 odšel v ekipo Discovery Channel. Od leta 2010 je bil član ekipe Sky. Yates je v času svoje kolesarske kariere (1982-1996) zmagal etapo na dirki po Španiji in dirki po Franciji. Na slednji je leta 1994 celo kolesaril v rumeni majici vodilnega. Z Armstrongom sta bila kot kolesarja skupaj v ekipi Motorola.

Steven De Jongh je mlajši od Yatesa in je kariero zaključil konec leta 2009. Nizozemec, ki bo čez mesec dni dopolnil 39 let, je v času svoje kariere nastopal za ekipe TVM (1995-1999), Rabobank (2000-2005) in Quick Step-Innergetic (2006-2009). V času svoje kariere je pri članih dosegel 25 zmag na kategoriziranih dirkah. Zmagal je kar nekaj enodnevnih dirk. E3-Prijs Vlaanderen, Kuurne-Bruselj-Kuurne, Nokere-Koerse, Schaal Sels Merksem, Rund um Köln in Veenendaal-Veenendaal so najpomembnejše med njimi. Zmagal je tudi etape na dirkah Tirreno-Adriatico, Trije dnevi De Panna, dirki po Kastilji in Leonu in dirki po Švedski. Na dirki po Italiji je zasedel drugo mesto v eni izmed etap, na dirki po Franciji peto mesto v eni izmed etap ter na dirki po Španiji sedmo mesto v eni izmed etap. De Jongh je v ekipi Sky, katere član je bil dve leti, skrbel za kolesarje, ki so nastopali na enodnevnih spomladanskih klasikah. Zanj so bila verjetno usodna leta, ki jih je preživel v nizozemski ekipi TVM. Slednja je razpadla predvsem zaradi vpletenosti v škandal z dopingom.

Ne spreglejte