Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 9. 2020,
11.08

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24

5

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Gorazd Penko Andrej Hauptman svetovno prvenstvo kolesarstvo Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Torek, 22. 9. 2020, 11.08

3 leta, 7 mesecev

Svetovno kolesarsko prvenstvo, Imola

Slovenija na SP tudi z največjima junakoma Toura #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24

5

Dirka po Franciji se je šele dobro končala, kolesarje pa čakajo že novi veliki izzivi. Od 24. do 27. septembra bo v Imoli v Italiji kolesarsko svetovno prvenstvo. Selektor Andrej Hauptman je predstavil seznam osmih slovenskih udeležencev. Na seznamu sta tudi Tadej Pogačar, zmagovalec Dirke po Franciji, ter njegov najbližji zasledovalec Primož Roglič.

Tadej Pogačar
Sportal Zmagovalec Toura napovedal, kaj ga čaka v prihodnjh dneh

Na novinarski konferenci se je kot prvi predstavil predsednik Kolesarske zveze Slovenije (KZS) Tomaž Grm in vsem udeležencem bližajočega se svetovnega prvenstva, prvega v Imoli po 58 letih, zaželel veliko sreče: ''Sem najsrečnejši predsednik, ponosen na rezultate na Touru, gremo pa naprej. Pred nami je svetovno prvenstvo, kjer bodo nastopili tako kolesarji kot tudi kolesarke,'' drži pesti slovenskim tekmovalcem in tekmovalkam, da konec tedna v Italiji uresničijo želje.

Fotogalerija z novinarske konference, fotograf Vid Ponikvar:

Fotogalerija
1 / 15

Selektor izbral osmerico

Andrej Hauptman je predstavil seznam reprezentantov, na katerem sta tudi dve rezervi. Med osmimi nastopajočimi je tudi trenutno najbolj vroči kolesar na svetu, Tadej Pogačar. | Foto: Vid Ponikvar Andrej Hauptman je predstavil seznam reprezentantov, na katerem sta tudi dve rezervi. Med osmimi nastopajočimi je tudi trenutno najbolj vroči kolesar na svetu, Tadej Pogačar. Foto: Vid Ponikvar Slovenske barve bodo pri kolesarjih branili Jan Tratnik (edini na kronometru), Jani Brajkovič, Domen Novak, Jan Polanc, Luka Mezgec, Luka Pibernik, Primož Roglič in Tadej Pogačar, določeni sta tudi dve rezervi. 

"Matej Mohorič je po padcu na Touru in utrujenosti rezerva, na rezervnem seznamu je tudi Grega Bole, ki je žal padel na dirki po Luksemburgu in je tako poškodovan, da dirke ne more začeti," je pojasnil selektor moške reprezentance Andrej Hauptman.

Pojasnil je, kako bodo udeleženci nedavne francoske pentlje prejeli nekaj dni počitka, da se dobro pripravijo na svetovno prvenstvo. Ker pa nimajo na voljo dovolj časa, da bi se pomerili z najboljšimi kronometristi, bodo vozili le cestno dirko. Z najboljšima, Pogačarjem in Rogličem, se je o tem domenil še pred začetkom Toura.

Selektor je v ekipo uvrstil tudi Janija Brajkoviča (levo) in Jana Tratnika (desno). | Foto: Vid Ponikvar Selektor je v ekipo uvrstil tudi Janija Brajkoviča (levo) in Jana Tratnika (desno). Foto: Vid Ponikvar

"Verjamem, da se bosta do nedelje spočila in da bomo konkurenčni. Ne bi napovedoval, kateri rezultat bi me razveselil, želim si le, da bi dirkali tako, kot se bomo dogovorili. Če bomo naredili tako, lahko pride rezultat. Na svetovno prvenstvo gremo optimistično," poudarja selektor, ki je na Touru sodeloval s prvakom Pogačarjem.

Selektor ženske reprezentance Gorazd Penko je na razširjeni seznam potnic na svetovno prvenstvo uvrstil Eugenio Bujak, ki bo nastopila tudi na kronometru, državno prvakinjo Uršo Pintar, Urško Žigart, Urško Bravec (vse Ale BTC Ljubljana) in Špelo Kern (Lviv Cycling Team). Selektor Penko si želi, da bi se na cestni preizkušnji vsaj ena uvrstila med najboljših 20, kar bi bila tudi najboljša slovenska uvrstitev na prvenstvih.

Pogačar ima rad zahtevne trase

Jan Tratnik, ki ga letos čaka tudi nastop na Giru, bo edino slovensko orožje v kronometru. | Foto: Vid Ponikvar Jan Tratnik, ki ga letos čaka tudi nastop na Giru, bo edino slovensko orožje v kronometru. Foto: Vid Ponikvar Edini Slovenec, ki bo tekmoval na petkovi 31,7 kilometra dolgi vožnji na čas (25. september), bo tako Jan Tratnik (Bahrain-McLaren). "Upam, da bom imel dober dan in da bom lahko posegel visoko. Kar pa zadeva nedeljo, imamo dva najboljša kolesarja na svetu in bomo naredili vse, da jih popeljemo čim višje," je povedal 30-letni kolesar iz Idrije.

"Rumeni" Pogačar je svojo prisotnost na svetovnem prvenstvu potrdil že v izjavi za Mednarodno kolesarsko zvezo: "Trase še ne poznam, slišim pa, da bo zahtevna in dolga, take imam rad. V reprezentanci bomo imeli močno zasedbo in videli bomo, kakšne so naše možnosti," je povedal 22-letni slovenski kolesarski junak. Lani je na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru kot edini od slovenske osmerice zdržal do cilja prav Pogačar in dirko končal na 18. mestu.

Jani Brajkovič ne skriva sreče, ker je spet del reprezentance na velikem tekmovanju. | Foto: Vid Ponikvar Jani Brajkovič ne skriva sreče, ker je spet del reprezentance na velikem tekmovanju. Foto: Vid Ponikvar

V reprezentanco se vrača Jani Brajkovič. "Lani sem bil večino sezone na stranskem tiru. Moram se zahvaliti Adria Mobilu, da so mi dali možnost za nadaljevanje poti. Verjamem, da lahko dam temu športu še veliko. Izjemno vesel sem, da sem tukaj,'' ne skriva zadovoljstva izkušeni Slovenec, ki se podaja na svetovno prvenstvo v Italiji dobro razpoložen in s posebnim izzivom: "Imamo dva najboljša kolesarja na svetu. Odgovornost je velika, moramo pokazati ekipni duh." 

Del slovenske reprezentance bo tudi zdravnik dr. Krištof Knap. Vsi udeleženci svetovnega prvenstva bodo opravili dve testiranji na novi koronavirus.

Nov mejnik kolesarjev, a tudi Telekoma

Zbrane je nagovoril tudi član uprave družbe Telekom Slovenije Tomaž Jontes. | Foto: Vid Ponikvar Zbrane je nagovoril tudi član uprave družbe Telekom Slovenije Tomaž Jontes. Foto: Vid Ponikvar Novinarska konferenca je potekala v Multimedijski dvorani na sedežu družbe Telekom Slovenije, d. d., zbrane je tako pozdravil tudi ''gostitelj'' Tomaž Jontes.

''Telekom Slovenije je dolgoletni sponzor in partner kolesarske dirke po Sloveniji ter klubov. To, kar so naši kolesarji naredili v zadnjih treh tednih, smo nazadnje občutili pred tremi leti na košarkarskem EuroBasketu v Turčiji. Vsa država je dihala rumeno. V preteklih dneh niso dosegli novega mejnika le kolesarji, ampak tudi Telekom, saj smo v soboto ob koncu etape zabeležili rekord mobilnih podatkov. Kolesarje so spremljali na vseh platformah. Veliko sreče na svetovnem prvenstvu,'' je član uprave družbe Telekom zaželel slovenskim kolesarjem in kolesarkam v Imoli čim boljše rezultate.

Sportal Sinovo zmago na Touru sprejela z mešanimi občutki #video
Tadej Pogačar Urška Žigart 2020
Sportal Tadejeva Urška ostala brez besed
 
Ne spreglejte