Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 9. 2014,
10.21

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kolesarstvo kronometer

Sreda, 24. 9. 2014, 10.21

8 let, 3 mesece

Svetovna podprvakinja, ki si ne more privoščiti nastopa na dirkah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
22-letna ukrajinska šampionka Ana Solovej, ki je v torek postala svetovna podprvakinja v kronometru, je opozorila na težave v svoji domovini. Denarja ni, posledično ostaja brez nastopa na dirkah.

Čeprav je 22-letna Ana Solovej dvakratna svetovna prvakinja v kronometru v mlajših kategorijah, pa je bila uvrstitev na drugo mesto med članicami na posamičnem kronometru – po dveh merjenjih časa je kazalo celo na zmago – vendarle presenečenje tudi za poznavalce kolesarstva.

Ukrajinka, ki je že pri 19 letih padla na dopinškem testu – ta jo je za kar dve leti oddaljil od tekmovališč, kamor se je vrnila ravno pravi čas za nastop na lanskem SP, kjer je bila osma –, je namreč letos nastopila le na eni dirki. Na kronometru v Franciji, kjer je zmagala. Za kaj več ni imela denarja.

"V Ukrajini imamo zaradi slabih političnih odločitev obilo težav"

"To je moja prva medalja v članski konkurenci na svetovnem prvenstvu in res sem presrečna. Moja služba je izredno zahtevna, v moji domovini pa imamo zaradi slabih političnih odločitev obilo težav in nimam denarja za trening," je v polomljeni angleščini povedala predstavnikom sedme sile, ki so menda prvič ostali brez besed, vzdušje v dvorani pa je bilo takšno, da bi lahko slišal iglo, če bi padla na tla.

Dekle iz kraja Lugansk na vzhodnem dela Ukrajine, ki so ga zasedli proruski uporniki, je priznala, da ne ve, kaj sploh lahko pričakuje v prihodnosti.

Iz varnostnih razlogov si je morala dom začasno poiskati drugje. Zdaj živi v Lvovu na skrajnem zahodu Ukrajine, kjer imajo velodrom. Ta je tudi edini v Ukrajini, mladenka pa ga je uporabljala za svoj trening, ki ga je kombinirala z večurnimi pripravami na cesti.

"Ne vem, kaj bom počela prihodnje leto. V Ukrajini imamo res ogromno težav. Nimam denarja, brez sredstev je tudi moja ekipa. Uvrstitev na SP je uresničitev sanj, ki pa jih, to že lahko rečem, ne živim ravno vsak dan."

Domoljubka, ki ne želi zapustiti domovine

Dotaknila se je tudi idealnega scenarija, selitve v tujino in priključitve kateri od profesionalnih ekip, a bi bilo slovo od njenega dolgoletnega trenerja Sergeja Bazina, s katerim sodeluje zadnjih deset let, preveč težko.

"Vem, da bi bilo zame bolje, če bi Ukrajino zapustila, a kaj ko imam svojo domovino res rada in srčno upam, da se bodo razmere čim prej uredile," je dodala.

V sezoni 2014 na eni sami dirki

Povedala je tudi, da letos s tekmovanji ni zaslužila niti centa. V zadnjem letu je pravzaprav nastopila na eni sami dirki, prejšnji teden je zmagala na kronometru v Franciji, kjer se je ogrevala za tekmovalni ritem. Razlog? Nacionalna kolesarska zveza ji ne more plačati stroškov potovanj in prijavnin na tekmovanja.

Na SP jo je pripeljala želja, jo lahko vodi tudi na olimpijske igre?

Kaj je tisto, kar jo je gnalo do naslova svetovne podprvakinje? "Želja. Zgodilo se je samo zato, ker sem si tega želela. Imam najboljše prijatelje, najboljšega trenerja in to so bile moje sanje. Želela sem si na SP, zdaj razmišljam že o olimpijskih igrah. Sanjam velike sanje. V moji ekipi smo le trije, ampak to je najboljša ekipa in ima najboljšega trenerja," se je razgovorila Ukrajinka, ki tudi po treh letih od dopinške afere o njej ne namerava izgubljati besed.

"To se je zgodilo pred tremi leti in naj tam tudi ostane."

Ne spreglejte