Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 6. 2013,
10.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Brežice Novo mesto

Nedelja, 16. 6. 2013, 10.41

6 let, 6 mesecev

Šprint v Novem mestu Avstralcu, rumena majica Rogini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zmagovalec zadnjega dejanja 20. dirke Po Sloveniji je Avstralec Brett Lancaster (GreenEdge), ki je ciljno črto prečkal pred Maximilianom Richezejem (Lampre). Tretji je bil Jens Keukeleire (GreenEdge).

Kaj po dirki povedal zmagovalec etape z zaključkom v Novem mestu, Avstralec Brett Lancaster: "Na dirki Po Sloveniji smo bili odlični. Dobili smo dve etapi, blizu pa je bil tudi Wesley v drugi, kjer je zmago izgubil šele po fotofinišu. Drugič zapored sem nastopil v Sloveniji, počutim se vedno bolj domače."

Čeprav so kolesarji Adrie ostali brez stopničk na zadnji etapi, Matej Mugerli je bil četrti, pa to ne bo zmanjšalo veselja Novomeščanov, saj je v generalni razvrstitvi zmagal njihov član, Hrvat Radoslav Rogina. Ostajajo pa Slovenci po letu 2007 drugič v zgodovini brez etapne zmage na domači dirki.

15.52, 4 km do cilja: Moštva s svojimi šprinterji že spredaj. Začenja se boj za čim boljši položaj pred začetkom šprinta.

15.50: Začel se je zadnji krog. Na čelu glavnine je še vedno novomeška Adria. Obeta se zanimiv ciljni šprint.

15.45: Na čelu glavnine Lampre in Adria, do konca še 10 km.

15.40: Glavnina je "pogoltnila" ubežno peterico, zdaj pa skupaj nadaljujejo. Zečeli so z drugim krogom po Novem mestu.

15.33, 20 km do cilja: Ubežna peterica bo kaj kmalu ujeta, saj jo glavnina že vidi.

15.25, 25 km do cilja: Karavana je že v Novem mestu, kjer bo tudi zaključek današnje etape. Glavnina za zdaj še noče ujeti ubežnikov, ki imajo še vedno prednost 50 sekund.

15.16, 122 km: Ubežniki imajo le še 53 sekund prednosti pred glavnino, počasi je že jasno, da bo zmagovalca četrte etape odločil ciljni šprint.

15.15: Kolesarji ekipe Lampre-Merida narekujejo tempo na čelu glavnine, saj želijo uloviti ubežnike. V njihovih vrstah je namreč Argentinec Maximiliano Richeze, ki je njihov prvi mož za današnji ciljni šprint glavnine.

15.10: Ritem skupine z rumeno majico narekujejo ekipe GreenEdge, Lampre in novomeška Adria Mobil.

15.05: Kolesarji so prečkali tudi leteči cilj v Šentjerneju, to je bila predzadnja leteča postaja na dirki. Ubežniki ostajajo minuto pred rumeno majico, a glavnina ima vse pod nadzorom. Prednost ubežnikov bo izničila, ko se ji bo to zazdelo.

15.00, 111 km: Prednost ubežnikov se topi, saj je peterica le še 50 sekund pred rumeno majico. Najbolj zaslužena za zmanjšanje prednosti pa je ekipa Lampreja, ki ne varčuje z močmi.

14.50: Karavana se počasi bliža predzadnjemu letečemu cilju v Šentjerneju. Ljubkovalno se mu reče tudi "kikiriki city", saj je ta kraj znan po petelinih. To ponazarja tudi njegov grb, na katerem je pojoči petelin.

14.40, 100 km: Prednost ubežnikov ves čas niha, zdaj je 2 minuti in 5 sekund, na čelu glavnine pa ostaja GreenEdge. Za razliko od začetka etape kolesarjem zdaj piha veter v prsa, kar jim nekoliko otežuje delo.

14.30: Ubežna peterica je izkoristila "počitek" glavnine in znova malce pobegnila. Njena prednost je zdaj 2 minuti in 40 sekund.

14.28: Trenutno na čelu glavnine ekipa Orica-GreenEdge.

14.20: Na 83. km se je začel tako imenovani "bife", kjer imajo kolesarji možnost okrepčila, tempo glavnine je s tem močno popustil, ubežniki pa si manejo roke in znova višajo svojo prednost.

14.15: Karavana je v Ornuški vasi prevozila polovico dirke. Zanimivo, da je iz glavnine skočil Nemec Patrik Sinkewitz, a je bil njegov poskus pobega hitro nevtraliziran. S tem je prebudil tudi glavnino, ki je zelo pospešila tempo, prednost ubežnikov je le še okoli minute in pol.

14.05: Z gorskim ciljem na Trebelnem so kolesarji opravili z vsemi gorskimi cilji na letošnji dirki Po Sloveniji. Zaostanek glavnine za ubežniki je natančno 2 minuti in 50 sekund.

13.57: Pri narekovanju ritma v glavnini se izmenjujeta ekipi Adrie in Lampreja. Prednost ubežnikov ostaja okoli tri minute.

13.50: Kolesarji se nahajajo na 68 km in se vzpenjajo na Trebelno. Ubežniki imajo tudi nekoliko višjo prednost (3 min 15 s). Nesrečni Italijan, ki ga je pičila neznana žuželka, je bil oskrbljen kar z avta in zdaj nemoteno nadaljuje vožnjo. Sicer pa vse poteka brez posebnosti.

Zanimivost: Belgijski kolesar Sander Armee, ki je letos član ekipe Topsport Vlaanderen-Baloise, naj bi po današnjem poročanju belgijskih medijev (Het Laatste Nieuws) že dosegel ustni dogovor z belgijsko ekipo Lotto-Belisol. Armee, ki je pred zadnjo etapo dirke Po Sloveniji na 29. mestu v skupnem seštevku, naj bi bil član ekipe z licenco Pro Team že v prihodnji sezoni. Prvi zvezdnik njegove nove ekipe je Nemec Andre Greipel.

13.45: Kolesarji so prečkali tudi leteči cilj v Šentrupertu in nadaljujejo proti Mokronogu. Kolesarjem pa nagajajo tudi žuželke, ki jih v tem lepem vremenu ne manjka. Italijana Mattea Di Serafina Androni Giocattoli-Venezuela je tudi nekaj pičilo, za pomoč je zaprosil spremljevalno vozilo. Ubežniki pred glavnino držijo prednost okoli treh minut.

13.28, 56 km: Kolesarji so pravkal prečkali vas Puščava, seveda ne gre za pravo, tukaj ni kamel, niti kaktusov, je le prijetna dolenjska vasica. Do cilja natančno 100 km.

13.28, 50 km: Brez sprememb, peterica beži, a Adria Mobil jim ne pusti predaleč. Prednost ubežnikov 2 minuti in 40 sekund.

13.20: Prednost ubežnikov je še malce narasla, zdaj ta znaša okoli 3 minute pred glavnino.

13.15: Po radijskih zvezah številni pozivi spremljevalnim vozilom, kolesarji ves čas zahtevajo nove zaloge vode, saj je zelo vroče. Po prvi uri etape so tekmovalci prevozili 44,1 km.

13.10, 38 km: Prav nobeden od peterice ubežnikov ni nevaren vodilnemu Rogini v generalni razvrstitvi. Še najboljši je Belgijec Tim Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise), ki skupno za Hrvatom zaostaja skoraj 13 minut.

13.00: Kolesarji so že prek gorskega cilja Studenec. Vodilna peterica pa povečuje prednost, ki znaša že 2 minuti in 25 sekund. Tempo v glavnini po pričakovanju še naprej diktira ekipa z rumeno majico, Adria Mobil.

12.48, 25 km: Ubežniki so še nekoliko povečali prednost pred glavnino, v kateri imajo glavno besedo seveda kolesarji Adrie Mobil. Kolesarji so že na poti do prvega gorskega cilja Studenec.

12.45: Na 19. kilometru je peterici kolesarjev vendarle uspelo pobegniti izpred oči glavine. Peterica Michael Rodriguez Colombia, Tim Declercq Topsport Vlaanderen-Baloise, Pavel Kočetkov RusVelo, Mauro FinettoVini Fantini-Selle Italia in Matteo Di Serafino Androni Giocattoli-Venezuela ima pred glavnino 1 minuto in 10 sekund prednosti.

Zanimivost: Letos se obeta, da se bo drugič v 20-letni zgodovini kolesarske dirke Po Sloveniji zgodilo, da slovenski kolesar ne bo zmagal niti ene etape na dirki. Edinkrat do zdaj se je to zgodilo 2007, ko so vse etape na dirki zmagali italijanski kolesarji. Se je pa tudi enkrat do zdaj zgodilo, da so vse etape na dirki zmagali slovenski kolesarji. To je bilo leta 2006, ko sta po dve etapni zmagi slavila Borut Božič in Tomaž Nose.

12.35, 15 km: Več kot 50 metrov prednosti ni uspelo pridobiti še nobenemu kolesarju, glavnina z ekipo Adria Mobil na čelu pokriva vse poskuse bega.

12.25: Kolesarji vozijo v prelepem, a tudi vročem vremenu (28 stopinj), ker pa imajo tudi malce pomoči vetra, je njihova povprečna hitrost zelo visoka. Glavnina ne dovoli bega.

12.20: Pričakovano se že od samega začetka vrstijo številni poskusi bega, a za zdaj nič resnega.

12.20: Etapo je začelo 108 kolesarjev, na četrtkovem kronometru pa jih je bilo prijavljenih 117.

12.15: Zadnja etapa jubilejne 20. dirke Po Sloveniji se je tudi uradno začela. Karavana bo etapo po 156 kilometrih tradicionalno končala v Novem mestu, kjer pričakujemo ciljni šprint glavnine.

12.00: Karavana 108 kolesarjev je začela zadnjo etapo letošnje dirke Po Sloveniji. Tako kot ponavadi začenjajo v "zaprti vožnji", čez približno 12 minut pa se bo začelo zares! Vodilnega Radoslava Rogino je na štartu v Brežicah pričakala melodija Mira Škora - Teraj, teraj žestoko, ki naj bi mu dala še dodatnih moči.

11.58: Kaj je pred začetkom zadnje etape povedal Adrijin Primož Roglič: "Danes ne bom napadal, saj bom ekipi pomagal vodilnega Rogino varno pripeljati v Novo mesto." Na vprašanje, kako se počuti v modri majici najboljšega hribolazca, pa je odvrnil: "Samo še bolj vroče mi je."

11.25: Danes bo več cestnih zapor zaradi kolesarske dirke Po Sloveniji, med 12. in 16.15 uro na relaciji: Brežice - Spodnja Pohanca - Krško - Brestanica - Arto - Zavratec - Škocjan - Zbure - Mokronog - Trebelno - Poljane pri Mirni Peči - Dolenje Kamenje - Novo mesto. BODITE PREVIDNI! Več informacij o cestnih zaporah TUKAJ!

10.58: Opozorimo še na eno zanimivost. Na Kandijski most v Novem mestu bodo tokrat kolesarji "prileteli" z nekaj manj hitrosti kot v preteklosti, saj je zadnji kilometer etape speljan nekoliko drugače.

10.57: Teoretično ni Slovenca v konkurenci, ki bi danes lahko računal na etapno zmago. Tujih kolesarjev je pa kar nekaj, a med njimi še najbolj izstopa Italijan Enrico Rossi. Član ekipe Meridiana Kamen je že leta 2007 zmagal etapo na dirki Po Sloveniji s ciljem v Novem mestu. Tu je še hitri Brett Lancaster, pa Fabio Felline in še deseterica drugih.

10.55: Ostane še boj za etapno zmago. V ekipi Adria Mobil tokrat ni kolesarja, ki bi lahko dobil ciljni šprint glavnine v Novem mestu. Sicer bi bilo super, da se motimo, a v glavnini je kar nekaj zelo hitrih kolesarjev. Zadnji trije Slovenci, ki jim je na dirki Po Sloveniji uspelo zmagati etapo s ciljem v Novem mestu so bili Marko Kump (2009), Borut Božič (2006) in Boštjan Mervar (2003). Zadnji je že nekaj let v spremljevalnem vozilu ekipe Adria Mobil, medtem ko Kump in Božič na dirki ne nastopata.

Tudi ta etapa ne bo lahka, a vseeno lahko pričakujemo, da bo zmagovalca etape določil ciljni šprint glavnine. Pred tem se bodo kolesarji pošteno preznojili na dveh gorskih ciljih tretje kategorije, ki bosta na sporedu v prvi polovici etape. Boj za temno modro majico najboljšega v točkovanju gorskih ciljev je še popolnoma odprt. A Rogino lahko prehitita le še njegov moštveni kolega Primož Roglič in Kolumbijec Dalivier Ospina, s katerim imata isto število točk. Odprt je tudi še boj za zeleno majico najboljšega kolesarja po točkah. Boj za rumeno in belo majico pa je ob normalnem razpletu etape že končan.

Ne spreglejte