Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2013,
20.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dirka po Franciji Jani Brajkovič Kristijan Koren

Ponedeljek, 24. 6. 2013, 20.57

8 let

Šest Slovencev na dirki po Franciji, kolesarja le Brajkovič in Koren

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na 100. kolesarski dirki po Franciji, ki se bo v soboto s 1. etapo pričela na Korziki, bosta slovenske barve zastopala le Jani Brajkovič in Kristijan Koren. Oba že četrtič na Touru.

Do danes je sestavo svojih ekip potrdilo dvajset ekip od dvaindvajsetih, kolikor jih bo nastopilo na letošnji dirki. Manjkajo le še imena kolesarjev ameriške ekipe Garmin-Sharp in italijanske ekipe Lampre-Merida. V omenjenih dveh ekipah ni Slovencev, tako da je dejstvo, da bosta tokrat na štart dirke v Porto Vecchio odpotovala le Jani Brajkovič (Astana) in Kristijan Koren (Cannondale). Tako za Brajkoviča kot Korena bo to že četrti zaporedni nastop na dirki.

A poleg njiju bodo kot osebje v ostalih ekipah še štirje Slovenci. David Rožman in Marko Džalo opravljata delo maserja v ekipi Sky. Rožman bo odgovoren za Christopherja Frooma, ki je prvi favorit dirke. V ekipi Sky je tudi Igor Turk, ki bo na dirki opravljal delo mehanika. Poleg omenjene trojice bo verjetno na dirko odpotoval tudi Miha Peterlin, ki je maser v avstralski ekipi Orica-GreenEdge. Dejstvo je tudi, da bo Nemec Jens Voigt, ki bo septembra letos dopolnil 42 let, najstarejši kolesar na dirki.

Vsekakor se obeta izjemna dirka, kar se za tako častitljiv jubilej spodobi. Na sporedu bo 21. etap, v katerih bodo kolesarji prekolesarili 3404 kilometre. Od etap, ki bodo na sporedu, naj bi bilo 7 etap ravninskih, 5 nekoliko bolj razgibanih, 6 gorskih (4 se končajo s ciljnim vzponom), 2 s posamičnim kronometrom ter ena z ekipnim kronometrom.

Na dirki bo deset mest, ki bodo prvič gostila štart ali cilj etape dirke po Franciji. To so Porto Vecchio (štart 1. etape), Bastia (cilj 1. in štart 2. etape), Ajaccio (cilj 2. in štart 3. etape), Calvi (cilj 3. etape), Cagnes sur Mer (štart 5. etape), Saint Gildas des Bois (štart 10. etape), Saint Pourcain sur Sioule (štart 14. etape), Givors (štart 15. etape), Chorges (cilj 17. etape) in Annecy-Semnoz (cilj 20. etape).

Kot se za jubilej spodobi bo tokrat prvič po letu 2003 celotna dirka potekala le na ozemlju Francije. Že uvodne tri etape, ki bodo potekale na Korziki (največji otok v Sredozemskem morju) bodo zahtevne in zelo razgibane. Sledi 25 kilometrov dolg ekipni kronometer, ki je bil na dirki zadnjič na sporedu leta 2011. Na dirki bosta na sporedu tudi dva posamična kronometra, od katerih je drugi, ki bo na sporedu v 17. etapi, zelo netipičen. Vsekakor je največja sprememba na dirki in tudi vrhunec letošnje dirke kar dvakratni vzpon na Alpe d'Huez v isti etapi. Ta bo na sporedu v 18. etapi, dan po zahtevnem posamičnem kronometru.

Letošnja dirka bo najbolj odločilna v zadnjem tednu. Najprej bo nekaj etap na sporedu v Pirenejih. V zadnjem tednu bodo odločilne etape v Alpah. To so 18., 19. in 20. etapa. Devetnajsta etapa s ciljem v Le Grand Bornandu bo kraljevska etapa letošnje dirke. V slednji bodo na sporedu prelazi Glandon, Madeleine, Tamie, l'Epine in Croix Fry. Predzadnja, 20. etapa bo kratka, a zato še težja za kolesarje. V prvi polovici etape bodo na sporedu štirje kratki vzponi. Sledita dva zahtevna vzpona. Najprej vzpon Mont Ravard, spust ter ciljni vzpon Annecy-Semnoz. Dirka se bo po tradiciji končala na Elizejskih poljanah v Parizu.

Na dirki ne bo lanskega zmagovalca Bradleya Wigginsa, a zato konkurenca ne bo nič manjša. Wigginsa bo skušal čim boljše nadomestiti Christopher Froome, ki je bil lani drugi. Nastopili bodo tudi Alberto Contador, Cadel Evans in Andy Schleck, ki so tudi že dobili dirko po Franciji.

Ne spreglejte