Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 7. 2014,
17.13

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Dirka po Franciji Vincenzo Nibali

Natisni članek

Četrtek, 24. 7. 2014, 17.13

8 let, 3 mesece

Še ena bravurozna predstava Nibalija, ki mu zmago lahko vzame le še čudež

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Zmagovalec kraljevske 18. etape letošnje kolesarske Dirke po Franciji je Vincenzo Nibali (Astana), ki je tako še povečal prednost v skupnem seštevku in mu zmago na Touru lahko prepreči le še čudež.

Danes je pot kolesarje vodila prek legendarnega pirenejskega prelaza Col du Tourmalet (2115 m.n.v.), Nibali pa je zablestel na zaključnem vzponu na Hautacam (1520 m.n.v.), na katerem je največjim tekmecem zadal še zadnji, bržčas odločilni udarec. Izvrstnemu Italijanu, ki je vknjižil že četrto zmago na letošnjem Touru, se je po 145,5 kilometrih etape še najbolj približal Francoz Thibaut Pinot (FDJ), ki je v ciljnem šprintu za drugo mesto ugnal Poljaka Rafala Majko (Tinkoff-Saxo). Dvojica je za Nibalijem zaostala več kot minuto, je pa Majka zadržal vodstvo v seštevku najboljših hribolazcev.

Zapretil tudi ameriški superveteran Horner V zaključku sta pobegnila Francoz Blel Kadri in Španec Mikel Nieve Ituralde. A kolesarja nista vzdržala dolgo v ospredju. Lov je začel ameriški "veteran" Christopher Horner, na zadnje kolo pa se mu je prilepil Nibali. Kolesarja sta eden ob drugem vozila tudi na lanski Vuelti, ki jo je nato dobil 42-letni Američan. Tokrat Nibali ni popuščal, že prvi napad je Italijanu, morskemu psu iz Messine, prinesel veliko prednost, ki jo je skupno vodilni le še večal iz metra v meter. Kmalu je ulovil tudi Nieveja in se mimo odpeljal z nekaj višjo hitrostjo od tekmeca. Na koncu je imel na cilju minuto in deset sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem, skupno pa zdaj vodi že sedem minut in deset sekund.

"Zdaj imam precejšnjo prednost, zato sem pred nadaljevanjem miren" "Želel sem še eno etapno zmago, ekipa je delala izvrstno, zato sem v cilju pokazal na srce, saj smo bili vsi predani današnjemu cilju. Zmaga v Pirenejih je zame in za vso ekipo izredno pomembna, res sem je vesel. Zdaj imam precejšnjo prednost, zato sem pred nadaljevanjem miren. Jutri bom poskusil odpeljati mirno etapo, nato me čaka še zadnja vožnja na čas, kjer imam boljše izhodišče kot najtesnejši tekmeci," je po današnji zmagi dejal Vincenzo Nibali.

Valverdeja zmanjkalo na ciljnem vzponu Največji osmoljenec etape je prav gotovo Španec Alejandro Valverde, ki je moral v zadnjih petih kilometrih priznati premoč najbližjima zasledovalcema v skupnem seštevku Majki in Pinotu. Majka je branil pikčasto majico najboljšega hribolazca, dolgo je pri zasledovanju Nibalija vozil na drugem mestu, a so ga tekmeci ujeli, v ciljnem sprintu je poskusil osvojiti drugo mesto, a je imel Pinot, najboljši mladi kolesar te pentlje, več moči v nogah. Francoz in Poljak sta tako na četrto mesto potisnila Valverdeja, ki v zadnjih kilometrih ni znal odgovoriti na njun napad. Španec je bil na koncu deseti, zaostal je skoraj dve minuti, skupno pa je z drugega mesta nazadoval na četrto.

Edini preostali Slovenec na dirki Kristijan Koren (Cannondale) je bil danes 105. (+31:01), skupno pa je na 134. mestu, za Nibalijem zaostaja štiri ure, 15 minut in osem sekund.

Jutri je na sporedu še ena dolga, 208,5-kilometrska ravninska etapa, v soboto edini kronometer na letošnji francoski pentlji (54 kilometrska preizkušnja od Bergeraca do Periguexa), v nedeljo pa še zaključnih 137,5 kilometrov 101. Toura, s ciljem na Elizejskih poljanah v Parizu.

Ne spreglejte