Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 10. 2012,
17.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 23. 10. 2012, 17.35

7 let, 12 mesecev

Še en sotekmovalec Armstronga skesan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novo dopinško priznanje: pokesal se je norveški kolesar Steffen Kjaergaard. Nekdanji sotekmovalec Lancea Armstronga je priznal, da je uporabljal Epo in kortizon.

Steffen Kjaergaard je bil član ekipe Lancea Armstronga US Postal v letih 2000 in 2001, ko je padli ameriški zvezdnik zmagal na dirki po Franciji. Za prekinitev molka se je odločil, ker so se stvari v zadnjih tednih močno spremenile, je 39-letni kolesar pojasnil, zakaj je spregovoril šele zdaj. "Nisem mogel več živeti s takšno lažjo. Prej sem mislil, da bom to skrivnost nesel s seboj v grob, zdaj pa sem zaradi sebe sklenil, da povsem resnico," pravi skesani Kjaergaard, ki pa ni želel "namočiti" nikogar od nekdanjih sotekmovalcev v ekipi, češ da je nekatere sumil, da si tudi pomagajo na nedovoljen način, a dokazov za to ni imel: "Nikogar nisem videl pri tem početju. Zato tudi ne morem govoriti o drugih imenih."

Svojo odkritost je Kjaergaard plačal tudi z izgubo dela, saj so se mu pri norveški kolesarski zvezi, kjer je bil direktor, nemudoma odpovedali. "To je žalosten dan za norveško kolesarstvo. A odločili smo se, da bomo njegovo pričevanje razkrili. S kolesarstvom pa zdaj nima več nič skupnega," je ob tem dejal predsednik zveze Harald Tiedemann Hansen. Kjaergaard je na domači sceni osvojil več naslovov državnega prvaka, na mednarodni ravni pa je bil do konca kariere leta 2003 brez vidnejših dosežkov.

Je pa Armstrong, na katerega v zadnjih dneh letijo puščice in se zgrinjajo slabe novice od vsepovsod, dobil vsaj enega močnega podpornika. Nekdanji španski kolesarski zvezdnik Miguel Indurain je za časnik Marca dejal, da se mu zdi kazen pretirana. "Čudno je, da so ga tako strogo kaznovali samo zaradi pričevanj sotekmovalcev. Nikoli ga niso ujeli na kontrolah. Mislim, da je nedolžen," je dejal Indurain. Španec je po novem, ker so Teksačanu odvzeli vseh sedem zmag na francoski dirki, skupaj z Jacquesom Anquetilom, Bernardom Hinaultom in Eddyjem Merckxom spet prvi junak Toura, vsi so zmagali po petkrat.

Ne spreglejte