Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 11. 2013,
16.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rui Costa Jan Polanc Dirka po Franciji

Sobota, 2. 11. 2013, 16.48

8 let

Rui Costa izbral dirke za prihodnjo sezono

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Aktualni svetovni prvak v kolesarstvu Rui Alberto Costa je že potrdil program dirk, na katerih se bo v prvi polovici prihodnje sezone pripravljal za nastop na dirki po Franciji.

Portugalec Rui Alberto Costa bo po petih sezonah v španski ekipi Movistar (prej Caisse d'Epargne) kariero nadaljeval v italijanski ekipi Lampre-Merida. V slednji bo prvi kolesar ekipe in se bo lahko posvetil napadu na čim boljšo uvrstitev na dirki po Franciji. Na slednji je Costa letos zmagal kar dve etapi. Dirko je v vlogi pomočnika Alejandra Valverdeja in Naira Quintane končal na 27. mestu v skupnem seštevku.

Ker želi poseči čim višje na dirki po Franciji, je zamenjal ekipo. Pretekli teden je nastopal na kriteriju na Japonskem (Saitama) ter nato preživel nekaj dni v Italiji z novimi moštvenimi kolegi in novim menedžerjem ekipe Lampre-Merida. Costa naj bi sezono 2014 v dresu svetovnega prvaka pričel v pričetku februarja na enodnevnih dirkah na Majorki. Sledil bo nastop na etapni dirki po Algarveju, na kateri se bo pripravljal za prvi cilj v sezoni, dirko Pariz-Nica.

Naslednji cilj bodo enodnevne klasične dirke v Ardenih. Za slednje in dirko po Franciji namerava Costa formo piliti na dirki po Baskiji, dirki po Romandiji in dirki po Švici. Costa tudi v prihodnji sezoni ne namerava nastopiti na dirki po Španiji, saj bo formo za svetovno prvenstvo, ki bo v španski Ponferradi, pilil na podoben način kot letos - z nastopi na enodnevnih dirkah in višinskimi pripravami.

Vsekakor se Costi ne obeta veliko sprememb v tekmovalnem programu v primerjavi z letošnjo sezono. Slednji ostaja isti, medtem ko bo največja sprememba ta, da bo na dirki po Franciji dirkal za svoj rezultat. Bo prvi kolesar po letu 2010, ko je Avstralec Cadel Evans v mavrični majici skušal poseči čim višje v skupnem seštevku na dirki po Franciji.

"Ekipo Movistar bom zelo pogrešal. A moral sem zamenjati ekipo, saj sem hotel, da je slednja le meni na razpolago. Vsi imajo cilje in moj je, da kot kapetan čim boljše nastopim na dirki po Franciji," je pred dnevi za španski časopis AS dejal Costa, ki je tako razkril glavni razlog, da je zamenjal ekipo. Costi, ki je bil že lani na Portugalskem izbran za najboljšega športnika, se letos zopet obeta omenjena lovorika.

Član ekipe Lampre-Merida je tudi mladi Slovenec Jan Polanc, ki za Sportal še ni vedel povedati, na katerih dirkah bo nastopil v prvi polovici leta 2014. "Trenutno še ne vem, na katerih dirkah bom nastopil. Vse kaže na to, da bom nastopil na dirki Pariz-Nica, a še ni gotovo. Vsekakor pa bom lahko kaj več o programu dirk povedal po prvih pripravah, ki jih bomo imeli v pričetku decembra," je dejal Polanc.

Ne spreglejte