Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 11. 2021,
12.11

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

1

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Zlato kolo Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Četrtek, 25. 11. 2021, 12.11

2 leti, 4 mesece

Nova prestižna nagrada za Pogačarja, Roglič tik za njim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

1

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je za izjemno sezono 2021 dobil še prestižno zlato kolo, ki ga podeljuje francoska kolesarska revija Vélo Magazine. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je za izjemno sezono 2021 dobil še prestižno zlato kolo, ki ga podeljuje francoska kolesarska revija Vélo Magazine.

Foto: Guliverimage

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Emirates) je za izjemno sezono 2021, v kateri je že drugo leto zapored zmagal na Dirki po Franciji, dobil olimpijski bron na cestni dirki, v žep pospravil dve zmagi na kolesarskih spomenikih in sezono končal na prvem mestu lestvice Mednarodne kolesarske zveze (UCI), danes prejel še prestižno zlato kolo za najbolj izstopajoče dosežke na kolesarskih dirkah preteklega leta, ki ga podeljuje francoska kolesarska revija Vélo Magazine. Tudi drugo mesto v izboru je pripadlo Slovencu. Primož Roglič, ki je nagrado prejel lani, je bil letos drugi.

Primož Roglič (Jumbo-Visma), olimpijski prvak v kronometru, zmagovalec Dirke po Baskiji in že tretjič zapored Dirke po Španiji, je po številu glasov prehitel klubskega kolega Wouta van Aerta, ki je zaokrožil zmagovalno trojko.

Dvakratni zaporedni svetovni prvak Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick-Step) je na lestvici najboljših kolesarjev v boju za Velo d'Or končal na četrtem mestu, prejel pa je posebno nagrado za najboljšega francoskega kolesarja.

Med kandidati za prestižno nagrado francoske revije so bili še Nizozemka Annemiek van Vleuten, ki je bila edina ženska med kandidati za zlato kolo, zmagovalec Gira, Kolumbijec Egan Bernal, Ekvadorec Richard Carapaz, ki ga bo na sezono 2021 spominjal naslov olimpijskega prvaka na cestni dirki, Danec Kasper Asgreen, ki je letos dobil Dirko po Flandriji, Britanec Mark Cavendish, ki se je po številu etapnih zmag na Touru izenačil z belgijsko kolesarsko legendo Eddyjem Merckxom, Itaijan Sonny Colbrelli, zmagovalec dirke Pariz-Roubaix in evropski prvak, ter Nizozemca Harrie Lavreysen in Mathieu van der Poel. Prvi je izjemni kolesar na stezi, drugi pa blesti tako na gorskem kot cestnem kolesu ter v  ciklokrosu.

Dobitnika zlatega kolesa, ki je po prestižu ekvivalent zlati žogi pri nogometaših, izbira žirija mednarodnih kolesarskih strokovnjakov.

Največ nagrad Velo d'Or je prvotno prejel Američan Lance Armstrong, petkrat (1999, 2000, 2001, 2003, 2004), vendar so bili njegovi rezultati odstranjeni, potem ko so mu odvzeli zmage na dirki po Franciji zaradi kršitev protidopinških pravil.

Španec Alberto Contador je osvojil štiri zlata kolesa v letih 2007, 2008, 2009 in 2014. Britanec Chris Froome je lastnik treh zlatih koles, in sicer za dosežke v letih 2013, 2015 in 2017.

Preberite še:

Sportal Pogačar odmor izkoristil za obisk posebnega spektakla
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar odgovarja: Giro in Tour? Naslednje leto najbrž še ne, nato pa ...
Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal Pogačar ga motivira, ne pa spravlja v obup
Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar prostodušno razkril svoje šibke točke: Ni se me treba bati
Ne spreglejte