Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 8. 2017,
9.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Luka Mezgec

Sobota, 5. 8. 2017, 9.43

6 let, 6 mesecev

Mezgec obljublja boj za vrh, ostal pa je brez Korena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Luka Mezgec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Prvi slovenski adut za nedeljsko dirko članov na evropskem kolesarskem prvenstvu na Danskem Luka Mezgec je dobro opravil svoje naloge na dirki po Poljski, se izkazal v dveh sprintih, ki ga navdajata z optimizmom za preizkušnjo v Herningu. Toda tam bo dirkal s sedmerico pomočnikov, Kristijana Korena namreč na prvenstvu stare celine ne bo.

Koren je bil predviden kot eden od deveterice kolesarjev, ki jih je slovenski selektor Andrej Hauptman izbral za EP na Danskem. Toda Primorec po v petek končani dirki na Poljskem potuje na Eneco Tour, kjer ga start čaka že v ponedeljek, zato bi bila pot na Dansko in še en start preveč.

Mezgec je tako ostal brez odličnega pomočnika in dobrega prijatelja, kljub temu bo imel ob sebi še vedno močno ekipo. Matej Mohorič, Marko Kump, Jan Tratnik, Rok Korošec, Matej Mugerli, David Per in Luka Pibernik bodo skušali narediti vse, da najboljšega slovenskega sprinterja pripeljejo v pravi položaj v zaključnem sprintu.

Mezgec je v zadnjih dneh po daljšem tekmovalnem premoru dobro dirkal na dirki po Poljski. Najprej je v četrti etapi odlično delo opravil za prvega sprinterja njegove Orice-Scott, Avstralca Caleba Ewana, ki je na koncu slavil, dan pozneje pa je dobil proste roke, ko je Ewan zaostal, in odsprintal do drugega mesta. Zatem je poljsko dirko končal, saj v peti etapi ni prišel do cilja.

"V tej etapi sem svoje naredil in odvil. Ni bilo smisla, da bi šel zraven čez klance. Tako ali tako sem veliko zaostajal. V klubu sem bil nekako zmenjen, da mi zadnjega dne ni bi bilo treba startati," je v pogovoru za STA pojasnil Mezgec, ki je s tem dal vedeti, da njegova ekipa razume njegove želje po dobrem rezultatu na EP.

"Lepo bi bilo videti, če bi mi Slovenci zmagali." 

"Ne čutim pritiska. Dirka je šele drugič na sporedu. Nima veljave kot nekatere druge dirke, ki jih vozimo z ekipo. Lepo bi bilo videti, če bi mi Slovenci zmagali. Vse bomo naredili, da pridemo čim bližje vrhu." | Foto: Vid Ponikvar "Ne čutim pritiska. Dirka je šele drugič na sporedu. Nima veljave kot nekatere druge dirke, ki jih vozimo z ekipo. Lepo bi bilo videti, če bi mi Slovenci zmagali. Vse bomo naredili, da pridemo čim bližje vrhu." Foto: Vid Ponikvar S tem je Kamničan prišel do prostega dne, ki ga je izkoristil za uro in pol vožnje s kolesom, na Dansko se je odpravil danes zjutraj.

"Noge so se na Poljskem dobro vrtele. Zadovoljen sem, da so se vsak dan bolj vrtele. Dva dni počitka upam, da bosta dovolj," se je naprej ozrl Mezgec, ki je zatem ocenil še pripravljenost dveh kolesarjev, ki mu bosta pomagala v Herningu in sta nastopila tudi na Poljskem: "Mohorič je 'jamral', da mu ne gre. Pa je bil vsak dan boljši, imel je dobre noge. S Tratnikom nisva dosti govorila, ampak je šel dobro. Vsak je bil v begu ali pa je skušal iti."

Nedeljska dirka naj bi se po napovedih končala s sprintom. Naslova ne bo branil lanski prvak Slovak Peter Sagan, ki je v Franciji postal prvi kolesar v elitni konkurenci z naslovom evropskega prvaka. Kljub temu bodo na startu nekaj odličnih sprinterjev. Strokovnjaki med favorite za odličja uvrščajo Norvežana Alexandra Kristoffa in Edvalda Boasson Hagna, Italijana Elio Vivianija, Francoza Bryana Coquarda, Irca Sama Bennetta, Danca Magnusa Corta Nielsna in tudi Mezgeca.

"Pričakujem kontrolirano dirko, ker je na startu toliko sprinterjev. Danci gredo na Corta, ker je to njihova domača dirka. Pričakujem sprint," je jasen Mezgec, o tem, da ga uvrščajo v širši krog favoritov pa je dodal: "Ne čutim pritiska. Dirka je šele drugič na sporedu. Nima veljave kot nekatere druge dirke, ki jih vozimo z ekipo. Lepo bi bilo videti, če bi mi Slovenci zmagali. Vse bomo naredili, da pridemo čim bližje vrhu."

Ne spreglejte