Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 8. 2018,
14.33

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

1

Natisni članek

Andrej Hauptman Matej Mohorič Matej Mohorič Luka Mezgec evropsko prvenstvo

Sobota, 11. 8. 2018, 14.33

5 let, 8 mesecev

Mezgec, Mohorič in druščina na EP pogumno v boj za visoka mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

1

Luka Mezgec | Luka Mezgec je bil na lanskem  evropskem prvenstvu peti, kar je najboljši slovenski rezultat na prvenstvih stare celine. | Foto Vid Ponikvar

Luka Mezgec je bil na lanskem evropskem prvenstvu peti, kar je najboljši slovenski rezultat na prvenstvih stare celine.

Foto: Vid Ponikvar

Šesterica slovenskih kolesarjev je pred nedeljsko cestno dirko na evropskem prvenstvu v Glasgowu zelo dobro razpoložena, na čelu s selektorjem Andrejem Hauptmanom verjame, da so lahko Luka Mezgec in Matej Mohorič borita z najboljšimi za visoka mesta. Slovenci so pripravljeni na vse možne različice razpleta.

Selektor Andrej Hauptman ima v Glasgowu na voljo Luko Mezgeca, Mateja Mohoriča, Marka Kumpa, Luko Pibernika, Roka Korošca in Boruta Božiča. Na papirju bo kapetan Mezgec, neke vrste joker pa bo Mohorič.

"Luka je naš glavni adut, če pride do sprinta. Matej je trenutno in tekom celega leta v takšni pripravljenosti, da bo v primeru težke dirke on naš glavni favorit. Imamo dva, na katera bomo stavili," je povedal Hauptman.

Selektor je ekipo izbiral glede na formo in profil proge

"Ekipo sem izbral glede na pripravljenost in profil proge. EP je na malo neroden datum. Dirka po Poljskem se je končala včeraj, v ponedeljek bo start dirke BinckBank Tour. Jan Tratnik je zelo utrujen, pred 14 dnevi mi je povedal, da ne bo v formi, s katero bi lahko pomagal fantom. V zadnjem trenutku je zbolel in odpovedal nastop Grega Bole. Tu nismo z osmimi kolesarji, kolikor bi jih lahko imeli, teh šest je v pravi formi," je optimističen slovenski selektor.

Glavni favoriti

Med glavne favorite nedeljske, 235 kilometrov dolge krožne dirke, sodijo slovaški svetovni prvak Peter Sagan, prvi zmagovalec EP v elitni kategoriji leta 2016, lanski prvak stare celine Norvežan Alexander Kristoff in olimpijski prvak Belgijec Greg van Avermaet. Lani je Mezgec s petim mestom vpisal najboljši slovenski rezultat na EP.

Hauptman pričakuje, da bo dirka podobna spomladanskim klasikam. "Bo tehnična, nepredvidljiva dirka. Na takšnih dirkah si ne upam napovedati rezultata. Pripravljeni smo na vse taktične različice," je napovedal Hauptman.

Na vprašanje, ali lahko kateri od Slovencev konča na zmagovalnem odru, pa je diplomatsko odgovoril: "V zadnjem času slovenski kolesarji dosegajo take rezultate, da ni nič nemogoče."

Mezgec z veseljem pričakuje štart

Od slovenske četverice je najkasneje na Škotsko prišel Mezgec, ki se je reprezentanci zaradi dirkanja na Poljskem pridružil šele danes opoldan, tik pred odhodom na trening. Kljub potovanju je dobro razpoložen, zadovoljen je tudi s pripravljenostjo: "Vse poteka po načrtu, tudi na dirki po Poljskem je šlo v tej smeri. Forma je iz dneva v dan boljša. Rabil sem tri dni, da sem začutil tekmovalni ritem. V peti, šesti etapi sem se super počutil. Z veseljem pričakujem start."

Najboljši slovenski sprinter ne verjame, da bodo klanci odločali o končnem razpletu. Želi si, da se celotna slovenska ekipa vozi v ospredju in na ta način prihrani čim več energije za sprint, kjer je cilj jasen: "Glede na to, da sem bil lani peti, ciljamo na to, da izboljšamo to mesto. Na koncu je potrebne v sprintu nekaj sreče. Za prva tri mesta se bo borilo vsaj 15 kolesarjev. Spadam v ta krog, upam na najboljše."

Matej Mohorič | Foto: Sportida Foto: Sportida

Mohorič kot as iz rokava

V primeru, da se bo dirka začela lomiti že prej, bo Hauptman v ogenj poslal Mohoriča. Nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani je v tej sezoni v izvrstni formi, štirikrat je zmagal, tudi na dirki po Italiji in na državnem prvenstvu.

Po zadnji dirki, julijski preizkušnji po Avstriji, je odšel na višinske priprave v Italijo, kjer je treniral s klubskima kolegoma Pibernikom in Božičem. S pripravljenostjo je zelo zadovoljen, pravi, da je sam naredil vse, kar je bilo v njegovi moči.

Trasa s kratkimi vzponi, spusti, zavoji in tlakovanimi odseki bi mu morala zelo ustrezati. "Je zelo tehnična, speljana po centru mesta, s precej ovinki in nekaj kratkimi vzponi. Primerna je za tiste bolj vzdržljive kolesarje, ki so hitri v zaključku. Verjamem, da se lahko jaz, Mezgec in še kdo drug borimo za vidnejšo uvrstitev."

Mohorič je izpostavil tudi dobro vzdušje v ekipi in verjame, da se bodo med dirko znali odločiti, na koga bodo na koncu stavili. Če bo to on, bo znal prevzeti breme na svoja ramena. "Če bomo na koncu dirkali name, bo zame uspeh uvrstitev v prvo deseterico. Odvisno od zaključka, razpleta. Če bo zraven Mezgec, bomo kotirali še višje."

Dirka se bo začela bo 11.30 po slovenskem času, prve kolesarje pa v parku Glasgow Green pričakujejo okrog 17. ure.
Ne spreglejte