Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2008,
17.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 17.22

8 let

Gilbertu Omloop Het Volk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmagovalec 63. klasične enodnevne kolesarske dirke Omloop Het Volk (1.HC) je 25-letni Belgijec Philippe Gilbert.

Na štartu dirke v Gentu med 199 kolesarji ni bilo nobenega Slovenca, saj se je Borut Božič (Cycle Collstrop) v zadnjem hipu odločil, da bo vse moči usmeril v jutrišnji nastop na dirki Kuurne-Bruselj-Kuurne (1.1). Nedeljska etapna dirka je nekoliko lažja kot današnja, v kateri so morali kolesarji premagati 11 vzponov (helling po flamsko) ter nešteto odsekov trase tlakovanih s kockami.

Že na 20 kilometru je z dirko zaključil Avstralec Robbie McEwen. Kmalu zatem je pobegnila šesterica kolesarjev, ki si je hitro privozila nekaj več kot šest minut prednosti pred glavnino. Kljub temu, da je bila noč pred dirko na tem območju večja nevihta, ter da je bilo vreme danes dokaj naklonjeno kolesarjem, je bilo veliko padcev v glavnini. Slednji so značilnost klasičnih enodnevnih dirk na tem terenu.

Prvi, ki je uspel uloviti Aleksandra Kuschynskega (Liquigas, Davida Boucherja (Landbouwkrediet-Tonissteiner), Michaela Friedmana (Slipstream Chipotle - H30), Sebastiena Minarda (Cofidis), Jurija Krivtsova (Ag2r-La Mondiale) in Arnauda Gerarda (Francaise des Jeux), je bil Philippe Gilbert. Kolesar ekipe Francaise des Jeux je glavnini uspel pobegniti 47 kilometrov do cilja.

V ozadju se je 30 kilometrov do cilja glavnina popolnoma razbila na več manjših skupin. V prvi zasledovalni skupini, ki je lovila Gilberta, so bili Fabian Cancellara, Thor Hushovd, Leif Hoste, Nicolas Jalabert in Nick Nuyens. V ospredju se je Gilbert 22 kilometrov do cilja uspel otresti prvotnih ubežnikov in je s solo vožnjo nadaljeval proti cilju. Minuto in sedem sekund je imel prednosti 14 kilometrov do cilja.

Gilbert je vseskozi uspel ohranjati minuto prednosti, ki je pričela padati šele 4 kilometre do cilja. Kljub zahtevnim zadnjim trem kilometrom je uspel zadržati minimalno prednost ter s tem dosegel že svojo 4. zmago v letošnji sezoni. Hkrati je dosegel že svojo drugo zmago na tej dirki, ki jo je dobil že leta 2006. Vseeno je v cilju dejal, da je to doslej njegova največja zmaga. Od leta 2002, odkar je v ekipi Francaise des Jeux, jih je dosegel že 18.

Ne spreglejte