Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 8. 2023,
18.04

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

Natisni članek

Meta Tancik Eva Terpin gorsko kolesarstvo Maruša Tereza Šerkezi

Nedelja, 6. 8. 2023, 18.04

9 mesecev

EP v mladinskih kategorijah v gorskem kolesarstvu

Mlada slovenska gorska kolesarka z izjemno predstavo do evropskega naslova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86
Maruša Tereza Šerkezi | Maruša Tereza Šerkezi je evropska prvakinja v olimpijskem krosu v konkurenci do 16 let. | Foto Osebni arhiv

Maruša Tereza Šerkezi je evropska prvakinja v olimpijskem krosu v konkurenci do 16 let.

Foto: Osebni arhiv

Slovenska gorska kolesarka Maruša Tereza Šerkezi je poskrbela za imeniten uspeh. Na evropskem prvenstvu v mladinskih kategorijah v italijanskem Il Cioccu, tekmovalo se je v konkurenci do 16 let, je bila najboljša v olimpijskem krosu. Mlada Kamničanka je navdušila z izjemnim nastopom, s katerim si je pred najbližjo zasledovalko zagotovila več kot dve minuti prednosti. Izjemen uspeh za Slovenijo je s tretjim mestom v konkurenci do 15 let dopolnila Eva Terpin.

Maruša Tereza Šerkezi
Sportal Nadarjena slovenska kolesarka do brona, atlet do srebra

Veselje novopečene evropske prvakinje v olimpijskem krosu do 16 let. | Foto: Osebni arhiv Veselje novopečene evropske prvakinje v olimpijskem krosu do 16 let. Foto: Osebni arhiv Mlada slovenska gorska kolesarka Maruša Tereza Šerkezi je v Italiji dosegla izjemen uspeh. V olimpijskem krogu je bila razred zase in z ogromno prednostjo proslavljala naslov evropske prvakinje v konkurenci do 16 let.

To je nov uspeh za mlado Kamničanko, ki je naslov evropske prvakinje osvojila že lani v Lugano, ko je bila najboljša na tekmi do 15 let. Leto dni pozneje je osvojila zlato medaljo še med leto starejšimi deklicami in dokazala, da je v tem trenutku najbolj obetavna gorska kolesarka v Evropi.

''Nisem štartala dobro, po 200 m pa sem že imela občutek, da se počutim dobro. Potem sem lahko vsak krog samo še dodajala. Proga je bila dolga cca. 3 km, višinske razlike pa samo 80 metrov. Zelo sem vesela, da sem na stopničkah stala skupaj z mojo zelo dobro prijateljico Antonio Grangl. Vzdušje ob progi je bilo odlično. Skratka, z vsem skupaj sem zelo zadovoljna. Sedaj pa zaslužen počitek,'' je iz Toskane, kjer se je povzpela na evropski vrh, sporočila presrečna Šerkezijeva.

O tem, kako suveren je bil nastop Šerkezijeve v Il Cioccu, priča podatek, da je drugouvrščeno Antonio Grangl iz Avstrije prehitela kar za 2:21 minute, tretjouvrščeno Čehinjo Amalie Gottwaldova pa kar za tri minute.

Kamničanka je bila v petek v kratkem krosu do 17. leta tretja, medtem ko je Eva Terpin končala na sedmem, Meta Tancik pa na desetem mestu. Tako je Šerkezijeva ta konec tedna v Italiji dvakrat stala na zmagovalnem odru.

Maruša Tereza Šerkezi je na letošnjem Olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru osvojila bronasto medaljo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Maruša Tereza Šerkezi je na letošnjem Olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru osvojila bronasto medaljo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Imeniten slovenski uspeh v Italiji je s tretjim mestom med deklicami do 15 let v olimpijskem krosu dopolnila Eva Terpin. Meta Tancik je bila v isti kategoriji peta.

Med deseterico se je uvrstila še Tajda Šoštarko v olimpijskem krosu do 13. leta starosti, slovenska mešana ekipa do 17 let (Maruša Tereza Šerkezi, Gašper Štajnar in Nik Golob) pa je bila v krosu deseta. Fantje v štirih dneh prvenstva niso posegli med deseterico najboljših. Najboljši uvrstitvi je zabeležil Lenart Dejak, ki je bil 26. v olimpijskem krosu do 14 let in 27. v kratkem krosu do 15 leta starosti.

Ne spreglejte