Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2011,
18.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mark Cavendish

Torek, 29. 11. 2011, 18.30

8 let

Cavendish nominiran za nagrado SPOTY

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kolesar Mark Cavendish je eden izmed deseterice britanskih športnikov, ki je nominiran za prestižno nagrado 'BBC-jeva Športna osebnost leta.' Cavendish je letos postal svetovni prvak.

Cavendish bi bil v primeru zmage šele tretji kolesar v zgodovini, ki je prejel lovoriko 'BBC-jeva Športna osebnost leta,' ki je bolj znana pod akronimom SPOTY. Pred njim sta jo prejela Tom Simpson (1965) in Škot Sir Chris Hoy (2008). Simpson je nagrado prejel po zaslugi zmage na svetovnem prvenstvu. Poleg Cavendisha so letos nominirani še golfisti Rory McIlroy, Darren Clarke in Luke Donald, atleta Dai Greene in Mo Farah, igralca kriketa Alastair Cook in Andrew Strausse, boksar Amir Khan in igralec tenisa Andy Murray.

Šestindvajsetletni Cavendish ima za seboj izjemno sezono, v kateri je osvojil naslov svetovnega prvaka na cestni dirki v Kobanhavnu. Poleg tega je kot prvi Anglež osvojil zeleno majico najboljšega kolesarja v skupnem seštevku na dirki po Franciji. Cavendish je letos slavil pet etapnih zmag na dirki po Franciji. V štirih letih jih je slavil že 20. Poleg tega je letos slavil tudi dve etapni zmagi na dirki po Italiji. Le tri leta po tem, ko je suvereno največ glasov gledalcev prejel Hoy, je ponovno kolesar eden izmed favoritov za to lovoriko. Največja tekmeca bi utegnil imeti v igralcih golfa Clarku in McIlroyu, a poznavalci pričakujejo, da bi se utegnili glasovi ljubiteljev golfa, ki bodo glasovali, porazdeliti med vse tri kandidate. Tudi v atletiki sta nominirana dva kandidata kot tudi v kriketu.

Deset nominirancev je izbralo 27 urednikov športnih redakcij. Letos med nominiranci ni nobene ženske. Publika pred malimi zasloni bo tista, ki bo 22. decembra lahko glasovala in določila dobitnika letošnje nagrade. Prireditev bo potekala v Salfordu.

Ne spreglejte