Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 10. 2012,
22.18

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 14. 10. 2012, 22.18

8 let, 1 mesec

Cancellara verjetno ne bo nastopil na Touru 2013

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko bodo 24. oktobra organizatorji dirke po Franciji predstavili traso naslednje izvedbe, pa Švicar Fabian Cancellara razmišlja, da na Touru 2013 ne bi nastopil.

V intervjuju za belgijski časnik Het Nieuwsblad je 31-letni Cancellara namignil, da bo skoraj zagotovo izpustil nastop na 100. kolesarski dirki po Franciji.

''Rad bi se vrnil k osnovam in se v naslednji sezoni ponovno posvetil dirki po Flandriji in dirki Pariz-Roubaix. Verjetno bom celo izpustil nastop na Touru. Včasih sem sanjal o zmagi v skupnem seštevku dirke po Franciji. Sedaj teh ciljev nimam več. Ne bi bil rad kot Bradley Wiggins in Jurgen Van Dan Broeck, ki žrtvujeta vse za uspeh na Touru. Želim drugačno življenje. Nisem le kolesar ampak sem tudi družinski človek. Skoraj prepričan sem, da ne bom nastopil na Touru, na katerem niti ne bo prologa. Moram komu kaj dokazati? Bolj zanimivo se mi zdi imeti takrat odmor in se pripraviti na drugi del sezone,'' je med drugim v intervjuju dejal Cancellara, ki je že potrdil, da bo pošteno oddelal zadnje leto pogodbe z ekipo RadioShack-Nissan.

Cancellara ima kljub smoli in padcu na dirki po Flandriji ter olimpijskih igrah za seboj zelo dobro sezono. Bil je najboljši kolesar ekipe RadioShack-Nissan v letošnjem letu. Zmagal je na dirki Strade Bianche in dirko Milano-San Remo končal na drugem mestu. Po dvomesečni odsotnosti z dirk zaradi zloma ključnice je junija osvojil naslov švicarskega prvaka v kronometru. Sledila je zmaga na prologu dirke po Franciji, kjer je nato kar teden dni kolesaril v rumeni majici vodilnega. Sledil je odstop in odhod domov, saj je želel biti prisoten pri rojstvu drugega otroka. Izjemno je nastopil na cestni dirki olimpijskih iger, kjer ga je le nekaj kilometrov do cilja ustavil padec. V nasprotnem primeru bi Vinokourovu trda predla v boju za olimpijsko zlato.

Zanimiv je pogled na končni vrstni red dirk po Franciji med leti 1999 in 2005, na katerih je slavil Lance Armstrong. Leta 1999 je Italijan Daniele Nardello Tour končal na sedmem mestu. Šesterica kolesarjev pred njim je bila vsaj enkrat v času svoje kariere vpletena v afero z dopingom. Sledi Tour 2000, kjer je ponovno Daniele Nardello prvi kolesar, ki ni imel nikoli nič z dopingom (vsaj dokazali mu niso). Takrat je Tour končal na 10. mestu. V letu 2001 je Kazahstanec Andrei Kivilev osvojil četrto mesto. Leto zatem je bil Carlos Sastre 10. Leta 2003 je Haimar Zubeldia Tour končal na petem mestu. Leta 2004 je bil Carlos Sastre na osmem mestu. Leto kasneje je bil tudi Cadel Evans osmi. Vsi kolesarji, ki so bili na omenjenih Tourih uvrščeni pred omenjenimi, so imeli vsaj enkrat v karieri težave s prepovedanimi sredstvi. Sicer so organizatorji Toura že sporočili, da ne bodo določili novih zmagovalcev Toura namesto Armstronga. Prvo mesto na Tourih med leti 1999 in 2005 bo po njihovih besedah ostalo prazno.

Ne spreglejte