Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 4. 2014,
20.04

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 23. 4. 2014, 20.04

8 let, 3 mesece

Zgodovina govori v prid Ukrajine, zadnja obračuna za rise

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Risi proti Ukrajini nujno potrebujejo zmago. Da vedo, kako premagati nekdanjo članico Sovjetske Zveze, so dokazali na zadnjih dveh obračunih.

Slovenija in Ukrajina sta se med letoma 1994 in 2013 srečali devetkrat. Petkrat so slavili Ukrajinci, dva obračuna sta se končala z neodločenim rezultatom, dvakrat so zmagali risi. Ti so se za prvo zmago nad četrtkovimi nasprotniki dodobra načakali, saj je ta prišla šele predlani, ko je Ljubljana gostila svetovno prvenstvo divizije I, skupine A, in ko so Ukrajinci v petem poskusu na SP le padli. Takrat je po zaostanku z 1:2 na sceno stopil Rok Tičar, ki ga v Južni Koreji ni, in za hrbet nasprotnikovega vratarja poslal dva ploščka, kar je bilo dovolj za sploh prvo slavje nad Ukrajino.

Pred tem sta se reprezentanci na SP trikrat pomerili v skupini C (Slovenija je izgubila z 1:6, 2:4 in 2:3) in enkrat v skupini B (poraz naših s 3:4). Marsikomu so bolj kot porazi Slovenije na prvenstvih ostale v spominu rekordne kazenske minute, ki sta si jih nasprotnika nabrala leta 1998. Na kvalifikacijski tekmi za skupino A so si igralci prislužili kar 263 minut kazni, srečanje pa se je končalo s prijateljskim izidom 2:2.

Zadnjič v pravljičnem Vojensu

Zadnji dvoboj sta na prizorišču, ki ga slovenska reprezentanca ne bo nikoli pozabila, odigrali lani februarja. Na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre so si risi v danskem Vojensu pred tekmo z Ukrajinci že zagotovili pot v Soči, tako da so v obračun lahko krenili sproščeni. Rezultat je bila visoka zmaga s 6:1.

Na klopi Ukrajine sedi Andrej Nazarov, ki v letošnji sezoni sploh prvič vodi člansko reprezentanco. Devetintridesetletni Rus je v Južno Korejo popeljal malce manj kot deset klubskih varovancev iz KHL-ovca Donbass Donecka, katerega glavni trener je, nekaj oklepnikov igra v ukrajinski, beloruski ligi in ligi VHL.

Ukrajinci še imajo teoretične možnosti za napredovanje v elito, kamor bi jih lahko popeljali le zmagi nad Slovenijo in Južno Korejo ter ugoden razplet preostalih tekem.

Ne spreglejte