Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 9. 2015,
14.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

VSV Beljak liga EBEL Žiga Pance Miha Verlič Adis Alagić

Nedelja, 6. 9. 2015, 14.29

7 let, 12 mesecev

Z manj slovenskega pridiha med branilci, a z več med napadalci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Korošci bodo še četrto sezono začeli pod taktirko Hannuja Järvenpääja, ki bo še naprej lahko računal na najzanesljivejšega vratarja lige, a tudi na novi slovenski moči, Žigo Panceta in Miho Verliča.

Koroški klub iz Beljaka je v svoji več kot 90-letni zgodovini šestkrat osvojil naslov avstrijskega prvaka. A od zadnje državne lovorike je preteklo že kar nekaj časa, zadnjič so se naslova prvaka veselili v sezoni 2005/2006. Od takrat se sicer redno uvrščajo v končnico, a največkrat izpadejo v četrtfinalu. Tako je bilo tudi lani, ko je četo Hannuja Järvenpääja s 4:1 v zmagah izločil poznejši prvak Salzburg.

Mirnemu Fincu, ki je tako kot pri koroškem priljubljen tudi pri ljubljanskem občinstvu, se je lani kar nekajkrat močno zatresel stolček, a se je obdržal na njem. Za 61-letnika bo to že četrta sezona z Beljakom, pri katerem bo še naprej lahko računal na enega od najboljših vratarjev razširjenega avstrijskega prvenstva. Najbolj zanesljiva hobotnica lanskega rednega dela in stari znanec Ljubljane Jean-Philippe Lamoureux z orli prav tako vstopa v četrto sezono. Po selitvi Thomasa Höneckla v Gradec bo njegova menjava Lukas Herzog, ki med člani nima skoraj nič izkušenj.

Slovenec odšel, Slovenca prišla

Pred lansko sezono sta Beljačane zapustila najučinkovitejša člena Derek Ryan in John Hughes. Luknjo naj bi lani med drugim zapolnili s Francoisom Fortierom, Seanom Ringrosom in Markom Santorellijem. Prva dva sta morala klub zapustiti že novembra, v ospredje pa sta z njunima odhodoma stopila Kanadčana Jason Krog in Darren Haydar, ki sta najbolj vešče skrbela za zadetke in podaje.

A konec sezone je tudi njiju pot odnesla iz Beljaka, kjer pa še naprej ostajata pomembna člena napada nekdanji zmaj Brock McBride in Santorelli. Zadnji bo spet združil moči z zmagovito navezo iz Bolzana, s katero je leta 2014 postal prvak lige EBEL. Prišla sta napadalca Rick Schofield in Žiga Pance. Slovenski pridih bo ob Adisu Alagiću, ki ima tako slovenski kot avstrijski potni list, prinesel še Miha Verlič. Nikakor ne smemo spregledati še ene pomembne okrepitve v napadu, in sicer Dustina Johnerja, lani prvega strelca švedskega Västerasa, pri katerem še vedno igra Jan Urbas.

Spremembe so se zgodile tudi na branilskih mestih, kjer tokrat stavijo predvsem na avstrijsko moč. Ob Klemnu Pretnarju, ki se je preselil na Dunaj, so odšli tudi Cole Jarrett, Geoff Waugh, Mario Altmann. Šestim domačim stebrom obrambe sta se pridružila le dva tujca, ki pa bosta igrala pomembno vlogo. Matt Kelly je bil lani viden člen Gradca, 33-letni Andy Canzanello pa prinaša bogate izkušnje iz elitne nemške lige, kjer je zadnjih osem sezon nosil dres Straubinga.

V pripravljalnem obdobju orlom rezultatsko ni šlo najbolje, pet tekem so izgubili (dvakrat z Rosenheimom, po enkrat visoko z Medveščakom, Ritten Renonom in Stavangerjem), premagali pa so Olimpijo. Prvo tekmo bodo 12. septembra doma odigrali proti Dornbirnu, že naslednji dan pa bodo gostovali v Ljubljani.

Ne spreglejte