Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2015,
21.46

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jan Urbas Jan Muršak svetovno prvenstvo Ostrava Češka

Petek, 1. 5. 2015, 21.46

5 let, 2 meseca

"Verjamem v ekipo in upam, da lahko naredimo še en takšen bum, kot smo ga na OI."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenijo v soboto ob 16.15 čaka prva tekma svetovnega prvenstva. Jan Muršak, za katerega bo to premierni nastop med elito, verjame v ekipo, za katero upa, da bo pokazala podobno igro kot v Sočiju.

Po skorajda mesecu dni skupnih priprav je prišel čas, da slovenska reprezentanca, ki v Ostravi lovi obstanek med elito, pokaže, ali je v osmem poskusu pripravljena na tretji obstanek v družbi najboljših 16 reprezentanc.

Zmaga na obračunu z Belorusi, s katerimi se je Slovenija v eliti pomerila trikrat in vselej izgubila (v letih 2003 in 2011 s 3:4 in leta 2013 z 1:7), bi bila odlična popotnica za nadaljevanje prvenstva. Vanjo verjame tudi izkušeni član slovenske reprezentance, a novinec, ko govorimo o elitni diviziji, Jan Muršak.

Muršaka pritisk ne moti

"Prva tekma bo zelo pomembna. Dobro je, če začneš z zmago. Verjamem, da nam bo to uspelo. Če bomo igrali, kot znamo, kot nam je naročil trener, lahko presenetimo Beloruse," je odločen hitri Štajerec. Ta upa, da se bo proti beloruski druščini, v vratih katere stoji njegov klubski soigralec pri moskovskem CSKA Kevin Lalande, s katerim je letos po rednem delu lige KHL postal ruski prvak (v končnici so izpadli v konferenčnem finalu), hitro sprostil: "Vem, da bo prisotne malo treme. Nekateri igralci so že igrali na svetovnem prvenstvu elitne divizije, jaz in še nekateri drugi žal še nismo. Menim, da bo po nekaj menjavah tudi trema odšla in bomo lahko sproščeno odigrali."

Pozor na srednjo tretjino

Muršak pred uvodnim srečanjem opozarja predvsem na igro v srednji tretjini: "Mislim, da imamo največ težav v srednji tretjini, kjer preobrnemo preveč ploščkov in nasprotniku s tem ponudimo različne nevarne situacije, dva na ena ali tri na dva, kar se nam je zgodilo proti Nemcem (na zadnji pripravljalni tekmi, ki so jo izgubili po kazenskih strelih, op. a). Upam, da bomo tekme odigrali čim bolj zanesljivo v tem delu igrišča." Njegov soigralec v napadu Jan Urbas je zelo zadovoljen s fizično pripravljenostjo, a s prstom kaže na še eno stvar, na katero bodo morali biti pozorni: "S tekme proti Nemcem, ki je bila res zelo dober preizkus pred prvenstvom, lahko na prvenstvo vzamemo to, da bomo morali biti osredotočeni prav vso tekmo. Upam, da ne bo tistih slabih minut, ko nam koncentracija pade, in da bomo 120-odstotno osredotočeni."

Muršaka pritisk ne moti

Čeprav so apetiti javnosti po odličnem sedmem mestu na olimpijskih igrah zrasli, primarni cilj na Češkem ostaja obstanek med elito. Da bi ga izbranci Matjaža Kopitarja uresničili, se bodo morali izogniti zadnjemu mestu v svoji skupini, v kateri ob njihovih prvih nasprotnikih igrajo še aktualni prvaki Rusi, podprvaki Finci, Američani, Slovaki, Norvežani in Danci.

Jan Muršak se s pritiskom ne obremenjuje, saj je prepričan, da je moštvo, ki je z izjemo poškodovanega Davida Rodmana povsem enako kot v Sočiju, sposobno novega uspeha: "Odločale bodo malenkosti. Nekaj ekip je, ki so favoritinje, a nekaj je takih, ki so premagljive. Upam, da bomo pokazali podobno igro, kot smo jo na olimpijskih igrah. Zdaj se od nas tudi več pričakuje, kar mi je všeč. Zame to ni dodaten pritisk, saj rad igram hokej in zmagujem. Verjamem v našo ekipo in upam, da lahko na svetovnem prvenstvu naredimo še en takšen bum, kot smo ga lani na olimpijskih igrah."

Ne spreglejte