Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 12. 2012,
8.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NHL

Petek, 21. 12. 2012, 8.57

8 let

V ligi NHL odpovedane vse tekme do 14. januarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V severnoameriški hokejski ligi NHL se nadaljuje prekinitev vseh dejavnosti in je vse več možnosti, da bo zaradi spora o delitvi bogate finančne pogače izgubljena celotna sezona.

Vodstvo lige NHL, ki zastopa interese lastnikov moštev in dvoran, je namreč odpovedalo vse tekme vse do 14. januarja. Liga se zdaj ne more začeti pred 14. januarjem, dvorane ostajajo zaprte, ljubitelji hokeja pa brez hokejskih tekem. Za t.i. lockout, gre za enostransko potezo lastnikov klubov, so se odločili v vodstvu lige NHL pred začetkom sezone, da bi igralce, predstavnike njihovega združenja oziroma sindikata, pred podpisom nove kolektivne pogodbe prisilili v novo razdelitev zelo bogate kar 3,3 milijarde dolarjev vredne pogače, po katerem bi lastniki dobili več, igralci pa manj.

Prekinitev vseh dejavnosti je tako oklestila že polovico sezone, glede na to, da vsaka od strani vztraja pri svojem oziroma hokejisti niti najmanj ne želijo privoliti v zmanjšanje svojih prihodkov, se obeta ponovitev najbolj črnega scenarija. Petič v zadnjih 20 letih se je zgodilo, da se liga NHL ni začela zaradi lockouta, zadnjič v sezoni 2004/05, ko je bila odpovedana celotna sezona.

"Nočem špekulirati, kaj zadnja odpoved pomeni. Vztrajal bom pri odločitvi, da se odpovejo vse tekme do vključno s 14. januarjem," je bil neomajen namestnik komisarja lige NHL Bill Daly. Zaradi t.i. lockouta je bilo odpovedanih že skupno 625 tekem rednega dela sezone, vključno s pašo za oči zimsko hokejsko klasiko na prostem na novega leta dan ter spektaklom, ekshibicijsko tekmo dveh hokejskih moštev All Star, sestavljenih iz največjih hokejskih zvezdnikov prvenstva.

Potem ko niti mediacija ni prinesla želenega napredka v pogajanjih, se je spor med lastniki klubov in hokejisti v severnoameriški ligi NHL preselil na sodišča. Vodstvo lige s strani sodišča želi dobiti potrditev o zakonitosti prekinitve vseh dejavnosti (t.i. lockout).

V združenju igralcev bodo počakali na odločitev sodišča, slednje je vodstvo lige pozvalo, naj tožbo dopolni, preden bodo sami posegli po sodnih poteh ter vložili protimonopolno pritožbo proti lastnikom.

Ne spreglejte