Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 10. 2012,
11.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 12. 10. 2012, 11.54

8 let

Slovenska najstnika med izkušenimi "rdečimi biki"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Luka Gračnar in Miha Logar. Hokejista, ki jima Pierre Pagé v Salzburgu daje vse več priložnosti za dokazovanje in jima iz tekme v tekmo bolj zaupa.

Na eni strani vratar, na drugi branilec. Oba najstnika in oba del članske hokejske ekipe iz Mozartovega mesta. Ekipe, katere zaščitni znak je rdeči bik, ki daje krila. Nadarjena Slovenca sta odlično izkoristila "krila" salzburške hokejske šole, na katerih sta iz mladinskih selekcij uspešno poletela med člane. Pri rosnih 17., kolikor jih šteje Miha Logar, oziroma 18. Luke Gračnarja sta s trdim delom dosegla velik uspeh. Lahke poti do članskega moštva s Solnograškega namreč ni. Članske vrste bogatega Salzburga zastopajo le tisti, ki jim karizmatični strateg Pierre Pagé popolnoma zaupa. Za petkratne prvake lige EBEL pač ne more igrati vsak.

Ob boku Aulda, Raffla, Trattniga, Latuse, Kellerja …

Jeseničan Luka Gračnar je vlogo čuvaja salzburške mreže pri prvi ekipi okusil že v sezoni 2010/1011, a je njegova vloga v letošnji sezoni neprimerljivo večja kot pred dvema letoma. Sedaj stoji ob boku nekdanjega NHL-ovca Alexa Aulda, ki se lahko pohvali z več kot 200 nastopi v najmočnejši ligi na svetu. Mladi Gorenjec o učitelju in prijatelju Auldu ter starejših soigralcih pravi: "S starejšimi soigralci se super razumemo, družimo se ob večerjah in se znamo pozabavati. Z Alexom pa sva postala dobra prijatelja, veliko se pogovarjava in zelo rad mi pomaga s kakšnimi nasveti, ki mi zelo koristijo. Ne dobi vsak priložnosti za delo s tako renomiranim vratarjem, kot je on.." Gračnar po izkušnjah resda ne more "parirati" 31-letnemu Auldu, lahko pa se pohvali, da ima na letošnjih petih tekmah v ligi EBEL za odtenek višji odstotek (90,35 %) obranjenih strelov kot profesor iz NHL-a (sedem tekem, 90,32 % obranjenih strelov).

Sedemnajstletni Kranjčan Miha Logar, ki se je do prihoda v Salzburg leta 2010 kalil pri kranjskem Triglavu, je v članske drsalke Salzburga stopil pred dvema tednoma. Na treh nastopih v ligi EBEL je v statistiko vpisal že dve podaji. Branilec se v družbi izkušenih hokejistov, kot so Thomas Raffl, Matthias Trattnig, Justin Keller, Manuel Latusa idr. počuti odlično: "Starejši hokejisti so me sprejeli kot prijatelja, kot da bi z njimi igral že prej in kot da bi se poznali že dalj časa. Igra s takšnimi igralci je v meni le še povečala željo do igranja hokeja. Veliko so mi pomagali z nasveti, pomembno je, da se med seboj tudi spodbujamo."

Ko ti zaupa Pierre Pagé

V letošnji sezoni razširjenega avstrijskega prvenstva je 64-letni kanadski strokovnjak, ki trenersko taktirko v Salzburgu vihti že od sezone 2007/2008, "ključe" salzburškega gola Gračnarju zaupal petkrat. Ta je na tekmi proti Innsbrucku celo zaklenil svoja vrata. "Ko dobim priložnost, se počutim izvrstno. Vendar zaupanje trenerja si moraš najprej izboriti na treningih in kasneje še na tekmah, saj zaupanje takega trenerja, kot je Pierre, pride le s trdim delom," se pomembnosti vsakodnevnega trdega dela zaveda Jeseničan.

O občutkih pred prvo tekmo v članski vrsti in trenerju Pagéju je spregovoril tudi Logar, ki je debitiral s podajo proti Dornbirnerju. Preden sem šel na tekmo sem bil nervozen, spraševal sem se, kako bom igral, ali se bom izkazal. Pierre mi je svetoval, naj igram svojo igro in naj me ne bo strah pokazati, kaj znam. Res sem storil prav to, odigral sem zelo dobro tekmo in celo podal. Občutki so bili odlični, a ni vse v točkah, te so le pika na i. Potrebno je namreč tudi paziti, da narediš čim manj napak," o igri in začetkih v članski ekipi razmišlja drugi najmlajši hokejist lige EBEL.

"Hotel mama" in prijatelji

V prostem času, ki ga nimata veliko, najstnika najraje počivata, se družita s soigralci in si ogledata kakšen film. Oba pogrešata Slovenijo, domače in prijatelje, a sta prezaposlena, da bi to vplivalo na njuno igro. Kot pravi Gračnar, je Salzburg relativno blizu Slovenije, tako da ga večkrat obišče tudi družina. "Najbolj pa pogrešam 'hotel mama', saj tu nimam nikogar, ki bi mi skuhal, kar bi si želel, ali pa opral perilo in podobne stvari," v smehu doda vratar s številko 33 na hrbtu, ki z branilcem Logarjem dokazuje, da bomo njuni imeni v prihodnosti zagotovo še pogosto slišali.

Ne spreglejte