Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 4. 2015,
7.34

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Ostrava Češka

Četrtek, 30. 4. 2015, 7.34

5 let, 2 meseca

Šestnajst ekip in ciljev, a le ena lovorika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hokejska elita, brez številnih NHL-ovcev, je zbrana na Češkem, kjer bo 16 reprezentanc med 1. in 17. majem uresničevalo svoje cilje. Po letu 2013 je zraven spet Slovenija, naslov branijo Rusi.

Čast, da na 79. svetovnem prvenstvu gosti najboljše izbrane vrste sveta, je še desetič pripadla Češki, in sicer prestolnici Pragi in središču moravsko-šlezijske regije Ostravi.

Ljubitelji hokeja se zagotovo spomnite, da sta mesti prvenstvo gostili že leta 2004, ko so se naslova prvakov veselili Kanadčani, ki so v finalu odpravili Švede. Domačinom, vsaj z rezultatskega vidika, prvenstvo ni ostalo v najlepšem spominu, saj po izpadu v četrtfinalu svojih navijačev niso mogli razveseliti z medaljo. Zbirka teh je pri Čehih, vključno s prvenstvi, ko so nastopali pod Češkoslovaško, nadvse imenitna: 12 najžlahtnejših odličij, 13 srebrnih in 21 bronastih. Se pa gostitelji turnirja pred 11 leti radi spominjajo zaradi do lani rekordnega obiska – 552.097 gledalcev si je leta 2004 ogledalo tekme. Zdaj je rekord v rokah Belorusov, ki so lani v Minsku našteli 643.434 obiskovalcev, kar bodo Čehi poskušali preseči.

Lov za rekordom bo potekal v dveh dvoranah. Mogočna praška O2 Arena, ki je odprtje dočakala leta 2004 in v kateri bo v predtekmovanju igrala skupina A, sprejme skoraj 17.400 gledalcev. ČEZ Arena v Ostravi, kjer bo obstanek lovila Slovenija, je nekoliko starejša, in sicer iz leta 1986, prenovo pa je dvorana, v kateri si hokejsko tekmo lahko ogleda dobrih deset tisoč gledalcev, doživela pred prvenstvom leta 2004.

V boj za naslov svetovnega prvaka se podaja 16 reprezentanc, ki so razdeljene v dve skupini. Izbrane vrste posamezne skupine se bodo po enkrat pomerile med seboj, najboljše štiri iz vsake skupine bodo napredovale v četrtfinale, najslabši dve bosta nazadovali v divizijo I, skupino A.

Gostitelji, ki so lani končali na četrtem mestu – v polfinalu so jih izločili Švedi – bodo vrh naskakovali v Pragi. Njihov zadnji naslov sega v leto 2010. Pod vodstvom Vladimirja Ružičke, nad katerim se zaradi afere s podkupovanjem pri praški Slaviji zgrinjajo temni oblaki, bo Čehom k uresničitvi visokih ciljev pomagal tudi zimzeleni veteran, 43-letni Jaromir Jagr. Družbo jim bodo delale tri krone, trenutno prva reprezentanca na svetovni lestvici. Te so na svetovni prestol zadnjič stopile na domačem prvenstvu leta 2013, Švedom pa bo še peto sezono zapored poveljeval Par Marts.

Aktualni olimpijskih prvaki Kanadčani na SP nikoli ne pošljejo najmočnejše ekipe, saj imajo mnogi NHL-ovci še klubske sezone. Bodo pa javorjevi listi, ki jim bo dirigiral v zadnjih sedmih sezonah strateg San Jose Sharks Todd McLellan, lahko računali na Sidneyja Crosbyja. Ta bi lahko postal član "triple gold cluba", v katerem so hokejisti, ki so osvojili Stanleyjev pokal (Crosby ga je v sezoni 2008/2009), olimpijsko zlato (v letih 2010 in 2014) ter zlato medaljo na SP, ki Crosbyju še manjka.

Za četrtfinale se bodo bojevali Švicarji, ki so najlepše presenečenje pripravili pred dvema letoma, ko so v finalu klonili pred Švedi. Po lanskem skromnem desetem mestu bodo poskušali zadrsati proti boljšim časom pod novim strategom Glenom Hanlonom, ki je v preteklosti dobro sodeloval z Belorusi. Svoje načrte imajo tudi Latvijci. Ti so na olimpijskih igrah v četrtfinalu tesno klonili pred končnimi prvaki, na zadnjem SP pa so se izgubili v povprečju in končali na 11. mestu. So pa lani v Minsku prijetno presenetili Francozi, ki so po 20 letih spet videli četrtfinale, prvenstvo pa končali na visokem osmem mestu.

Zanimivo bo videti, kam bodo posegli Nemci, ki vztrajajo s selektorjem Patom Cortino. Reprezentanca je pod njegovim vodstvom prvič po letu 1948 ostala brez olimpijskih iger, na lanskem svetovnem prvenstvu pa se je s 14. mestom komajda rešila izpada v divizijo I. Podobno kot Slovenci (skupina B) želijo tudi Avstrijci tokrat obstati med elito, kar bodo poskušali uresničiti s kanadskim strategom Danom Ratushnyjem, s katerim naj bi po peripetijah na olimpijskih igrah (zabava pred kvalifikacijsko tekmo s Slovenijo) v reprezentanci zavel nov veter.

Ostrava bo prizorišče, kjer se bodo osmič v samostojni Sloveniji med najboljšimi reprezentancami sveta predstavili risi. Ti bodo na Češkem nastopili v eni od najmočnejših zasedb do zdaj. Do uresničitve prvega cilja – obstanka med elito, kar je Slovencem do zdaj uspelo dvakrat (v letih 2002 in 2005) – jim bo pomagal tudi zvezdnik lige NHL Anže Kopitar, ki je bil kot 17-letnik v reprezentanci tudi leta 2005, ko so risi zadnjič obstali.

In kdo so najnevarnejši nasprotniki varovancev Matjaža Kopitarja, za katerega bo to peto prvenstvo v selektorski vlogi? Slovenija je v skupini s finalistoma lanskega prvenstva. Naslov branijo Rusi, ki so se po februarskem spodrsljaju na olimpijskih igrah maja lani pobrali in pod vodstvom novega stratega Olega Znaroksa v Minsku brez poraza zavladali hokejskemu svetu. Tudi na Češkem bodo lahko računali na kopico zvezdnikov, kot so Jevgenij Malkin, Ilja Kovalčuk, Vladimir Tarasenko … V Ostravi bodo v predtekmovanju igrali vselej neugodni in drsalno izjemno močni Finci, ki so lani v finalu priznali premoč Rusom.

Tu so še Američani, tokrat bodo nastopili pod taktirko Todda Richardsa, ki je vlogo pomočnika selektorja opravljal na SP leta 2010, ko so končali na skromnem 13. mestu in so se morali celo reševati pred izpadom. Njihova zadnja medalja s SP je stara dve leti, v Stockholmu so bili bronasti.

Višje si želijo Slovaki, ki so po srebru v Helsinkih leta 2012 zaspali in zadnji prvenstvi končali na osmem oziroma devetem mestu. Bo četa Vladimira Vujtka, ki bo Slovake popeljal na četrto zaporedno prvenstvo, naredila korak naprej? Pomagal ji bo tudi klubski soigralec Anžeta Kopitarja Marian Gaborik. Domače okolje je lani v četrtfinale poneslo Beloruse, ki so v Minsku zasedli sedmo mesto, a vprašanje je, ali bodo tudi letos v predtekmovanju zmogli ubežati spodnji polovici lestvice. Tam gre pričakovati še dve nordijski državi, v zadnjem desetletju sicer stalni članici elite, Norveško in Dansko.

Ne spreglejte