Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 4. 2014,
13.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aleš Kranjc Rok Tičar Žiga Jeglič Robert Sabolič

Sreda, 30. 4. 2014, 13.59

7 let, 12 mesecev

Saboličeva in Jegličeva "pepelka" je čakala pol stoletja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Petdeset let je Ingolstadt čakal naslov nemškega prvaka. Potem ko finalne serije ni začel najbolje, so panterji, vključno z Robertom Saboličem in Žigo Jegličem, strnili vrste in Köln zavili v črno.

Torkov večer v dvorani Areni Lanxess v Kölnu je prinesel zgodovinski uspeh Ingolstadta, ki je v 50-letni zgodovini prvič prišel do naslova nemških prvakov. Na začetku končnice so v kaj takega verjeli le najbolj optimistični privrženci kluba iz 130.000-glavega mesteca na Bavarskem. Ko so njihovi ljubljenci v četrtfinalu izločili drugo ekipo rednega dela Krefeld, v polfinalu pa še vodilno moštvo rednega dela Hamburg, so apetiti in želje narasli.

A naloga Ingolstadta, za katerega sta igrala Žiga Jeglič in Robert Sabolič, je bila vse prej kot lahka. Nasproti mu je namreč stal Köln Roka Tičarja in Aleša Kranjca, odločen, da ne ponovi lanskega scenarija, ko je v finalu klonil proti Berlinu. Köln je finale odprl z dvema zmagama in ko je kazalo, da bi se lahko sprehodil do tako želenega naslova, so panterji z Bavarske serijo preobrnili, povedli s 3:2 v zmagah, a nato na domačem terenu niso izkoristili zaključnega ploščka. Odločala je sedma tekma, ki si jo je v Kölnu v živo ogledalo 18.666 razgretih navijačev.

Na eni strani solze žalosti, na drugi veselje

Christoph Gawlik je v 37. minuti načel mrežo gostiteljev, za zmago "pepelke", kot so Ingolstadt poimenovali tuji mediji, in solze žalosti domačih pa je poskrbel John Laliberte. Po 60 minutah na eni strani veselje, smeh, praznovanje, na drugi brezup in velika žalost. Trener Kölna Uwe Krupp je po drugem zaporednem finalnem porazu komaj zadrževal solze, kako boleč udarec je bil to zanj, je dokazal, ko je kmalu po pisku sirene odbrzel iz dvorane. Za Köln, ki mu je v lanski sezoni ob 40-letnici kluba spodletelo pri uresničitvi cilja – naslov prvakov –, je bil to šesti poraz v finalu lige DEL, ki so jo "morski psi" sicer osvojili v premierni sezoni 1994/1995 in v sezoni 2001/2002.

Najkoristnejši igralec finala je postal branilec prvakov Patrick Köppchen, vratarja Tima Pielmeierja, ki je prvič v seriji ohranil mrežo nedotaknjeno, so razglasili za hokejista večera, najbolj pa je bil zmagovitega zadetka vesel Christoph Gawlik, ki mu v redenem delu stvari niso stekle, kot bi si želel: "Ne morem govoriti, brez besed sem. Imel sem grozno sezono, na ključni tekmi pa mi je uspelo zadeti."

Za Saboliča in Jegliča najlepši scenarij

Velik kamen v mozaik uspeha sta prispevala tudi Slovenca Robert Sabolič in Žiga Jeglič, s 14 oziroma 15 točkami ena od najbolj razpoloženih hokejistov končnice. Sabolič je bil v finalu sploh strelsko naravnan – zadel je na štirih tekmah in dodal še dve podaji. Jeglič pa je v finalni seriji trikrat podal – na peti tekmi je prispeval podajo ob zmagovitem zadetku v podaljšku.

Sezona se tako za "Nemca", ki naj bi kmalu postala del KHL-ovse druščine, ni mogla končati bolje. Še posebej za Jegliča, ki se je po nekaj mesecih na Finskem, kjer ni dobil prave priložnosti, v Nemčijo preselil šele sredi decembra.

Ne spreglejte