Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2014,
17.41

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
liga EBEL HDD Olimpija Sarajevo

Natisni članek

Četrtek, 9. 1. 2014, 17.41

8 let, 3 mesece

Rekord, premiera v amfiteatru, obujeni Plečnik in olimpijska dvorana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ekipe v ligi EBEL so z obračuni, ki so jih ponesle na ledene ploskve zunaj domačih dvoran, priredile mnoge spektakle. Sprehodimo se od zimskih klasik do amfiteatra in obujene olimpijske dvorane.

Ljubitelji hokejskega šova iz leta v leto prihajajo na svoj račun, ko se tekme selijo iz domačega zavetja v okolje, ki danes ni tipično za hokejske obračune. Tudi razširjeno avstrijsko prvenstvo ni nobena izjema. Navijači so pozdravili kar nekaj ledenih srečanj, ki so bila paša za oči in s katerimi so moštva postavila nove mejnike. Oglejmo si, kam vse je EBEL-ligaše zaneslo v preteklih letih.

Celovec še vedno rekorden

Začnimo tam, kjer se je vse skupaj začelo. Pri pravih zimskih klasikah, ki so bile pred stoletjem povsem vsakdanja hokejska praksa, danes pa postajajo spektakel. Januarja 2010 so Celovčani na nogometnem štadionu Hypo Group Arena, sicer prizorišču evropskega nogometnega prvenstva dve leti prej, organizirali prvo avstrijsko hokejsko klasiko po letu 1959. Na štadionu, ki sprejme 32 tisoč obiskovalcev, si je v snežnem metežu dvoboj večnih rivalov Celovca in Beljaka ogledalo 30.500 gledalcev, ki so videli zmago beljaških "orlov". Število gledalcev s celovške zimske klasike je v ligi EBEL še vedno rekordno.

Da vedo, kako se spektaklom streže, so dokazali tudi pri klubu, ki je po zadnji sezoni zapustil EBEL in se predal zgodbi ruskega KHL-a. Medveščak se je h koreninam hokeja vrnil med letoma 2010 in 2012, ko so Zagrebčani na drsališču Šalata priredili pet tekem pod milim nebom. Februarja 2012 je v mrzlem večeru eno tekmo na prostem v Zagrebu okusila tudi Olimpija, ki je Šalato zapustila poražena.

Prebujeni Plečnik, kot zadnji Madžari

In prav Olimpija je bila naslednja v vrsti prirediteljev zimskih klasik. Ljubljančani so med 4. in 8. januarjem z IceFestom prebudili speči štadion za Bežigradom. Čast, da so lahko tekmovali na kultnem Plečniku, so dobili Medveščak, Beljak in Celovec. Ljubljančani so na tridnevni domači ledeni pravljici, ki si jo je ogledalo več kot 25 tisoč ljudi, dvakrat zmagali, medtem ko so aktualnim prvakom priznali premoč.

Kot zadnji so tekme pod zvezdami v ligi EBEL gostili madžarski "hudiči", ki so sredi lanskega decembra na drsališču v slikovitem parku Városligeti Műjégpálya v Budimpešti ob gradu Vajdahunyad palice prekrižali s Salzburgom in Celovcem, ki je na zimskih klasikah vselej prisoten.

Hokejski gladiatorji prvič v amfiteatru

Pri klubu iz hrvaške prestolnice so poskrbeli še za en hokejski spektakel na prostem, ki so ga septembra leta 2012 prenesli v višje dimenzije.

V Puli so organizirali sploh prvo hokejsko tekmo v amfiteatru, katere del je bila tudi ljubljanska Olimpija, ki se je od 7.130 obiskovalcev in morskega letovišča poslovila z zmago.

Hokejsko gladiatorstvo so na lastni koži dva dni pozneje občutili še Dunajčani, ko so ''medvedi'' v areni le okusili slast zmage.

Prvič na ozemlju zunaj meja lige EBEL

Pri zadnji selitvi na tuj teren je v glavnih vlogah spet zeleno-belo moštvo, ki bo konec tedna v počastitev 30. obletnice zimskih olimpijskih iger odigralo dve tekmi lige EBEL v sarajevski olimpijski dvorani Zetra.

To bosta sploh prva obračuna v omenjenem tekmovanju, ki bosta potekala v državi, iz katere ne prihaja noben klub, ki je del EBEL-ligaške družine. Prizorišče hokejskih bojev, ki bodo potekali v okviru IceFest Sarajevo, je bilo med vojno skoraj popolnoma uničeno, leta 1999 pa s pomočjo Mednarodnega olimpijskega komiteja in takratnega predsednika Samarancha obnovljeno. Po Samaranchovi smrti leta 2010 so dvorano Zetra preimenovali v Olimpijsko dvorano Juan Antonio Samaranch.

Ledena ploskev olimpijske dvorane v prestolnici Bosne in Hercegovine je pripravljena – v sredo zvečer sta jo preizkusili moštvi iz domačega prvenstva – na ledeni šov, katerega osrednja dogodka bosta petkova in nedeljska tekma Olimpije, ki se bo soočila z istima nasprotnikoma kot na Plečniku, in sicer z Beljakom (petek) in Celovcem (nedelja).

Ne spreglejte