Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2019,
12.25

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

2

Natisni članek

liga NHL svetovni pokal NHLPA NHL lockout

Četrtek, 17. 1. 2019, 12.25

5 let, 3 mesece

Odpoved svetovnega hokejskega pokala 2020

Razburjenje čez lužo. Je na vidiku nov "lockout" v ligi NHL?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

2

NHL Vegas Tampa | NHL in sindikat igralcev NHLPA sta v sredo sporočila, da svetovnega pokala, predvidenega za september 2020, ne bo. Čez lužo so mnogi prepričani, da je to napoved novega "lockouta"? V sezoni 2012/13 so odpovedali več kot 500 tekem. | Foto Reuters

NHL in sindikat igralcev NHLPA sta v sredo sporočila, da svetovnega pokala, predvidenega za september 2020, ne bo. Čez lužo so mnogi prepričani, da je to napoved novega "lockouta"? V sezoni 2012/13 so odpovedali več kot 500 tekem.

Foto: Reuters

Potem ko vodstvo lige NHL ni prižgalo zelene luči za nastop NHL-ovcev na lanskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, so v sredo potrdili, da smetana lige NHL tudi leta 2020 ne bo združila reprezentančnih moči na svetovnem pokalu. Tekmovanja namreč tisto leto ne bo. Ljubitelji hokeja se bojijo, da je to napoved novega "lockouta" (prekinitve tekmovanja) v najkakovostnejši hokejski ligi.

Calgary Flames
Sportal Vodilni moštvi naleteli na zid

Toronto je te dni prizorišče sestankovanj vodstva lige NHL in združenja igralcev lige NHL (NHLPA) glede prihodnosti kolektivne pogodbe in posledično (ne)prekinjenega poteka klubskega tekmovanja. Strani sta v sredo odločili, da svetovnega pokala, predvidenega za september 2020, ne bo, in  to potrdili v ločenih izjavah za javnost.

"Za NHL in NHLPA je še en konstruktiven sestanek, na katerem smo skupaj sklenili, da svetovnega pokala realno ni več mogoče vključiti v koledar za jesen 2020. Nadaljevali bomo dialog v upanju, da bi svetovni pokal postal del širšega dogovora in bil dolgoročno vključen v mednarodni koledar," so dejali pri NHL. 

NHLPA je v svoji izjavi zapisal: "Igralci so osredotočeni na to, da bi našli ustrezen termin svetovnega hokejska pokala v celotnem mednarodnem hokejskem koledarju. Med pogovori z NHL smo ugotovili, da je realno nemogoče pričakovati, da bi bilo vse pripravljeno za svetovni pokal septembra 2020. Veselimo se nadaljnjih pogovorov z NHL." 

Zadnji svetovni pokal 2016 Kanadi

Čez lužo so mnogi prepričani, da je odpoved svetovnega pokala 2020 korak v smeri "lockouta". Na zadnjem svetovnem pokalu, na katerem sodelujejo NHL-ovci, leta 2016 je Anže Kopitar z Evropo v finalu klonil pred Kanado. | Foto: Getty Images Čez lužo so mnogi prepričani, da je odpoved svetovnega pokala 2020 korak v smeri "lockouta". Na zadnjem svetovnem pokalu, na katerem sodelujejo NHL-ovci, leta 2016 je Anže Kopitar z Evropo v finalu klonil pred Kanado. Foto: Getty Images

Svetovni pokal poteka pred začetkom sezone lige NHL, kar vsem NHL-ovcem omogoča udeležbo, za razliko od svetovnih prvenstev, ki sovpadajo s končnico najkakovostnejše hokejske lige na svetu.

Tekmovanje v nasprotju s svetovnimi prvenstvi in olimpijskimi igrami, ki potekajo pod okriljem Mednarodne hokejske zveze, prirejata NHL in NHLPA. Do zdaj so izvedli tri. Leta 1996 so slavili Američani, v letih 2004 in 2016 pa Kanadčani.

Leta 2016 so ga obudili. Ob šestih hokejskih velesilah – Kanadi, ZDA, Češki, Rusiji, Švedski in Finski – sta nastopili še ekipa Evrope (v tej so bili najboljši evropski hokejisti, ki ne prihajajo iz Rusije, Češke, Finske ali Švedske) in ekipa najperspektivnejših severnoameriških hokejistov do 23 let.

Kanadčani so v finalu ugnali ekipo Evrope, v kateri je bil tudi Anže Kopitar.

Anze Kopitar Drew Doughty LA Kings
Sportal Anže Kopitar in druščina "padla" po kazenskih strelih #video

Odpoved korak k novemu "lockoutu"?

Čeprav je odpoved svetovnega pokala mnoge razočarala, hkrati ni tako presenetljiva. Čez lužo jih ni malo, ki so prepričani, da bi odpoved lahko pomenila resen korak k novemu "lockoutu" v ligi NHL - prekinitvi tekmovanja NHL. 

Bosta vodstvo lige NHL in sindikat igralcev NHLPA v uglednem času našla skupni jezik? | Foto: Reuters Bosta vodstvo lige NHL in sindikat igralcev NHLPA v uglednem času našla skupni jezik? Foto: Reuters

Trenutni kolektivni dogovor velja do leta 2022, a NHLPA in NHL lahko septembra odstopita od dogovora, kar bi pomenilo, da bi dogovor veljal le do 15. septembra 2020. Če do takrat - okoli tega datuma je bil predviden odpovedan svetovni pokal - ne bi prišlo do novega dogovora, bi lahko sledila nova odpoved tekem.

Razburjeni navijači se bojijo, da strani, ki ju čakajo novi sestanki, glede številnih perečih tem ne bosta našli skupnega jezika in da bo v sezoni 2020/21 spet sledil "lockout". Družbena omrežja so tako polna komentarjev, da lige NHL ne bodo spremljali več, pa tudi "obžalovanja", da se je Seattle sploh želel pridružiti cirkusu NHL. Moštvo iz Seattla bo v najkakovostnejše klubsko hokejsko tekmovanje vstopilo leta 2021.

Zadnjič v sezoni 2012/13

Zadnji "lockout" smo spremljali v sezoni 2012/13, ko se je skrajšano tekmovanje začelo šele januarja 2013, odpovedali pa so več kot 500 tekem. Še resnejši ukrep so sprejeli v sezoni 2004/05, ko ni bilo dogovora med NHL in NHLPA. Takrat so odpovedali celotno sezono.

Preberite še:

New Jersey Devils
Sportal Ovečkin pleza po večni lestvici strelcev, a velikega veselja ni bilo
Ne spreglejte