Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 3. 2014,
8.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pia Pren slovenska hokejska ženska reprezentanca

Sobota, 22. 3. 2014, 8.19

8 let

Po lanskem šoku le en cilj – vrnitev v kakovostnejšo skupino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ženska hokejska reprezentanca bo prihodnji teden na Islandiji lovila vrnitev v divizijo II, skupino A. O cilju, pripravah in tekmicah smo se pogovarjali s kapetanko Pio Pren.

Zadnji svetovni prvenstvi tako članom kot članicam nista ostali v najlepšem spominu. Moška članska izbrana vrsta je na Švedskem izpadla iz elite, ženska se je morala na Novi Zelandiji po petih porazih (proti domačinkam, Avstralkam, Madžarkam, Italijankam in Poljakinjam) preseliti v nižji kakovostni razred. Če izbrance Matjaža Kopitarja lov na elito čaka čez slab mesec dni, se bodo dekleta za vrnitev med kakovostnejše nasprotnice bojevala med 24. in 30. marcem v Reykjaviku na Islandiji.

"Zame osebno in mislim, da tudi za preostale punce, je bil lanski izpad kar velik šok. Vsekakor smo pričakovale več. A morda je bilo to dobro za streznitev glav, da se je začelo vse na novo graditi. Drugačna ekipa, drugačen proces dela ... Da vrnemo slovenski ženski hokej na raven, na kateri je bil pred nekaj leti," o neuspehu na Novi Zelandiji razmišlja Pia Pren. Edina reprezentantka, ki igra v tujini (Sabres Vienna), pravi, da je zadnje leto prineslo nekaj pozitivnih sprememb v slovenski ženski hokej: "Stvari so se v zadnjem letu izboljšale. Dekleta iz treh klubov, Kranja, Ljubljane in Maribora, so se združile, združile so se reprezentantke, sicer pod imenom Maribor, ki so nastopale v ligi EWHL (Elite Womens's Hockey League, op. a.). S tem ko so punce v omenjeni ligi igrale skupaj kot 'reprezentanca', mislim, da se je zgodil velik napredek. Tako da gledamo z optimizmom naprej."

"Ne podcenjujemo nikogar, saj smo videli, kaj se je zgodilo lani."

Dekleta so se tako med sezono še bolje spoznala, zato so po mnenju Prenove tridnevne priprave v gorenjskem biseru – Maribor so po dolgih letih zamenjale za Bled – povsem dovolj: "Mislim, da je bilo treningov, na katerih smo veliko pozornosti namenili tako igri v obrambi kot prehodih iz obrambne v napadalno tretjino in izvajanju pritiska v nasprotnikovi obrambni tretjini, da se čim več ploščkov pridobi že v samem začetku, kar dovolj, da ne bo nastalo nasičenje."

Na Islandiji bodo palice prekrižale z domačinkami, Hrvaticami, Špankami, Belgijkami in Turkinjami. Po izpadu iz kakovostnejšega razreda so varovanke Acija Ferjaniča na svetovni lestvici uvrščene najvišje med omenjenimi nasprotnicami, tako jih bo zadovoljila le ena stvar: "Velik in hkrati edini cilj je vrnitev v divizijo II, skupino A." Do tja vodi le prvo mesto.

In katera izbrana vrsta bi jim lahko na poti do zastavljenega cilja povzročala največ težav? "Nekaterih držav ne poznamo. Na primer Špank in Islandk, saj z zadnjimi nikoli nismo igrale. Poznamo Turkinje, s katerimi smo igrale pred dvema letoma, in Hrvatice, s katerimi je tako in tako vedno rivalstvo. Tudi z Belgijkami smo se že srečale. Če upoštevamo njihove lanske uvrstitve, bodo vsekakor največje konkurentke Hrvatice, Islandke in Španke. A ne podcenjujemo prav nobene reprezentance, saj smo videli, kaj se je zgodilo lani," je previdna 22-letna napadalka, ki za konec še pravi, da so dekleta pripravljena na nižje temperature, kot so jih razvajale na Bledu: "Zadnja leta smo šle z mraza na toplo, zdaj se je položaj nekoliko obrnil. Spremljale smo vremensko napoved za Islandijo in kaže, da bo nekje od minus tri do šest stopinj, tako da bo kar malo preskoka. Ampak mislim, da nas to ne bo oviralo (smeh)."

Uvodna tekma dekleta čaka v ponedeljek, ko jim bodo nasproti stale Hrvatice.

Ne spreglejte