Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 8. 2015,
16.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

HDD Olimpija prisilna poravnava

Sobota, 15. 8. 2015, 16.33

8 let

Olimpija si lahko oddahne, sodišče potrdilo prisilno poravnavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Okrožno sodišče v Ljubljani je v petek izdalo sklep o potrditvi poenostavljene prisilne poravnave nad dolžnikom Hokejsko drsalno društvo Olimpija, s katerim so se na Celovški 25 izognili stečaju.

"Sodišče je v obrazložitvi sklepa ugotovilo, da je HDD Telemach Olimpija izpolnila oba z zakonom zahtevana kriterija in na podlagi tega izdalo sklep o potrditvi poenostavljene prisilne poravnave," so v ljubljanskem društvu zdaj tudi uradno potrdili, da so dobili bitko z grehi iz preteklosti.

Olimpija se je namreč z dragocenim sklepom izognila črnemu scenariju, stečaju, njeno vodstvo se bo zdaj lahko posvetilo nujnemu finančnemu prestrukturiranju, odločitev sodišča pa klubu zagotavlja tudi nemoteno nastopanje v tekmovanjih.

Tako ni šlo več naprej

In kako se je Olimpija obdržala nad vodo? Predsednik Marko Popovič je eno sezono še spremljal postopno utapljanje zeleno-belih v dolgovih, a po koncu nove mučne EBEL-ligaške sezone, med katero je uvidel, da začaran krog ne pelje nikamor, se je bil pripravljen spopasti z vsemi okostnjaki, ki bi popadali iz omar.

"Tako, kot je šlo do zdaj, ne gre več naprej. Vsi smo začutili, da so potrebne spremembe," je Popovič v pogovoru za Sportal spomladi dal vedeti, da v takšnih razmerah ne more več delati. Vodstvo Olimpije se je odločilo tvegati in konec marca na Okrožno sodišče v Ljubljani poslalo predlog za začetek poenostavljene prisilne poravnave.

In to ni bila edina radikalna odločitev. Na zboru članov so sprejeli tudi pomembne kadrovske spremembe, in sicer se je po desetletjih vladavine od direktorskega stolčka poslovil Matjaž Sekelj, ki naj ne bi imel več besede pri odločanju, funkcijo direktorja pa so razdelili na športni in poslovni del. Spopadli so se tudi s kadrovsko podhranjenostjo in število članov upravnega odbora zvišali za polovico, na 15, ter v društvo vpeljali še nekaj ljudi, ki se bodo trudili, da bi stvari tekle, kot morajo.

Poplačilo 20 odstotkov dolgov

A vrnimo se k prisilni poravnavi. Olimpija je imela na dan 31. 12. 2014 3.068.462,33 evra dolga, več kot 110 upnikom pa je ponudila poplačilo v višini 20 odstotkov vrednosti terjatev.

Upniki so imeli štiri mesece časa, da so podali svoje (ne)strinjanje z Olimpijino prisilno poravnavo. Eden od pogojev, da je ta uspela, je bil, da so za njeno sprejetje glasovali upniki, katerih skupni znesek terjatev predstavlja vsaj 60 odstotkov vseh terjatev, oziroma da je za njeno sprejetje glasovala več kot polovica vseh upnikov. V nasprotnem primeru bi sledil stečaj, upniki pa bi lahko pozabili še na poplačilo tistih 20 odstotkov dolga, ki ga bodo prejeli v prihodnjih štirih letih.

Odpis skoraj 2,5 milijona evrov dolga

"Težava je, če pogledamo strukturo upnikov, ta, da Fursu (Finančni upravi, op. a.) dolgujemo skoraj tretjino vsega dolga (dober milijon evrov, op. a.). In če Furs ne bi glasoval za prisilno poravnavo, morajo pravzaprav skoraj vsi preostali upniki glasovati za. To je pač tveganje, ki se mu nismo mogli izogniti. A jaz sem optimističen," nam je maja Popovič priznal, da ga najbolj skrbi Furs, a še pred koncem junija so v Tivoliju lahko malce lažje zadihali, saj so od največjega upnika dobili blagoslov za prisilno poravnavo.

Tega je ob koncu štirimesečnega obdobja (iztekel se je 8. avgusta) dalo dovolj upnikov, da Olimpija, zdaj ko ima v žepu tudi sklep okrožnega sodišča, ostaja med živimi. Upnikom bo od 3.068.462,33 evra dolga izplača malce več kot 600 tisoč evrov, skoraj 2,5 milijona evrov obveznosti pa bodo odpisali.

Upal je, saj bi bila alternativa zelo slaba

"Vselej sem upal, da bo uspelo, saj bi bila alternativa zelo slaba. Pozitivno me je presenetilo to, da zavrnitve do zdaj še nismo imeli nobene, prej računam na to, da kdo ne bi oddal glasu," nam je ob koncu julija, ko je vedrina na obrazih na Celovški 25 lahko naraščala sorazmerno z rastjo soglasij, dejal Popovič. Pred uradnim sklepom se ni hotel veseliti. Zdaj se lahko. Olimpiji je uspel veliki met. In na njej je, da ne ponovi preteklosti.

Ne spreglejte