Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2016,
14.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

državno prvenstvo HK Playboy Slavija HK ECE Celje HDD Jesenice HDD Olimpija Matjaž Rakovec hokej

Sreda, 25. 5. 2016, 14.04

6 let, 7 mesecev

Pogovor s predsednikom Hokejske zveze Slovenije

Na HZS želijo tri slovenske klube v Alpski ligi in verjamemo, da bo Olimpija poravnala dolg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Matjaž Rakovec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Pred dnevi so slovenska, italijanska in avstrijska hokejska zveza podpisale memorandum o delovanju Alpske hokejske lige, ki bo pod okriljem tekmovanja EBEL zaživela v prihodnji sezoni. Na HZS menijo, da bi v njej lahko zaigrali trije slovenski klubi.

Tri sosedske krovne hokejske organizacije so ob robu svetovnega prvenstva v Rusiji dale zeleno luč svojim klubom, da se priključijo Alpski hokejski ligi, v kateri bodo rezultati medsebojnih tekem klubov iz iste države šteli tudi za državno prvenstvo (podobno, kot so lani v ligi INL za slovenske klube).

"Zavezali smo se, da klubom v svojih državah omogočimo nastopanje v tej Alpski ligi, da bo ta veljala tudi za posamezna državna prvenstva in da damo Alpsko ligo v upravljanje EBEL tekmovanju," nam je uvodoma dejal predsednik Hokejske zveze Slovenija (HZS) Matjaž Rakovec. Ta še ne ve prav veliko o sami ligi, njenem sistemu in slovenskih predstavnikih, ki bi želeli sodelovati.

Na HZS bi tri

Kot pravi, bo sekretar HZS Dejan Kontrec po četrtkovem strokovnem svetu obiskal klube, da bodo na zvezi dobili boljši vpogled v njihove želje, nato pa bo sledil skupni sestanek. Želijo si, da bi se za alpski boj odločila slovenska trojica. "Računamo, da bi lahko igrali trije, ki so igrali v ligi INL. Jesenice, Celje, Slavija. To se mi zdi realno."

Je res realno, da bodo vsi trije zbrali dovolj finančnih sredstev, pa tudi kadra (Slavija je lani imela velike težave s premajhnim številom igralcev), da se bodo v prihodnji sezoni zoperstavili najboljšim italijanskim klubom (sodelovali bodo tisti iz serie A, ne kot pred leti v INL, ko so tekmovali B-ligaši) in nekaterim Avstrijcem? V prihodnjih dneh naj bi generalni srekretar HZS Dejan Kontrec obiskal klube in se pogovoril o njihovih željah, nato naj bi sledil skupinski sestanek. | Foto: Morgan Kristan / Sportida V prihodnjih dneh naj bi generalni srekretar HZS Dejan Kontrec obiskal klube in se pogovoril o njihovih željah, nato naj bi sledil skupinski sestanek. Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Upam. Za Celje sicer ne vem, nisem povsem seznanjen, kaj je bilo s skupščino, Slavija naj bi podpisala memorandum z Olimpijo, Jesenice pa upam, da bodo po pretresih našle rešitev, da bodo zaigrale," odgovarja Rakovec, ki je prepričan, da bo Olimpija do 15. junija poravnala obveznosti za preteklo sezono in ostala v ligi EBEL, za kar so si močno prizadevali na HZS.

Preostali v DP

Kaj preostane klubom, ki se ne bodo pridružili Alpski ligi? "Vsekakor državno prvenstvo. Podobno kot lani. A kako bo to videti, je še prehitro govoriti. To bomo še videli. V roku enega meseca bo skupščina, takrat bo slika bolj jasna. Je pa tako na naši strani kot na strani hrvaških in srbskih klubov želja, da bi bili kot lani vključeni v naše DP. Pri mlajših selekcijah pa bi se v naše prvenstvo lahko vključila še dva avstrijska kluba."

Finančna pomoč odpade

Čeprav je okoli Alpske lige več vprašanj kot odgovorov in je vse skupaj še precej zavito v meglo, imajo na HZS okvirno sliko stroškov, ki ne vključuje plačila igralcem.

"Stroški najema dvorane, prireditve, prevoza na gostujoče tekme, torej brez igralcev, bi bili okoli 150 tisoč evrov," ocenjuje naš sogovornik in na vprašanje, ali bi zveza z manjšo finančno injekcijo lahko pomagala klubom v tej ligi, odgovarja: "Ne. Mislim, da ni več te možnosti. Pomagali smo na začetku, da so se klubi malo postavili, zdaj pa moramo skrbeti tudi za zvezo."

Smisel v napredovanju v EBEL

Za začetek so se dogovorili, da bi se klubi zavezali za tri leta, saj "želijo vzpostaviti nek red", pravi Rakovec, ki meni, da bo Alpska liga pritegnila več zanimanja, kot ga je liga INL. Predsednik Jesenic Anže Pogačar je namreč dejal, da lani s prodajo vstopnic za INL niso pokrili organizacije niti ene same tekme.

Rakovec verjame, da bo Olimpija izpolnila pogoj in ostala v ligi EBEL. Želi si tudi, da bi sistem v Alpski ligi najboljšemu dovoljeval napredovanje v ligo EBEL. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Rakovec verjame, da bo Olimpija izpolnila pogoj in ostala v ligi EBEL. Želi si tudi, da bi sistem v Alpski ligi najboljšemu dovoljeval napredovanje v ligo EBEL. Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Vsekakor bi moral prvi ali pa prva dva sčasoma napredovati v ligo EBEL. Tako bi imela liga smisel in to je med željami. V preambuli namreč piše, da najboljši iz te lige, ki izpolnjuje vse pogoje za EBEL, nadomesti zadnjega v ligi EBEL. A klubi se bodo potem sami z ligo EBEL pogovarjali, kako in kaj," pravi  Rakovec in dodaja, da se bodo klubi sami dogovorili o sistemu tekmovanja.

Očitno tudi o igralnih dnevih. Na teden naj bi bili dve tekmi. Za zdaj sta predlagana tekmovalna dneva sreda in sobota – Rakovec meni, da to ni uresničljivo –, kar ne govori v prid slovenskim klubom, v katerih ne bi imeli le profesionalcev.

Prvotno je bil zadnji datum za prijavo v Alpsko ligo 20. maj, a se bo, kot je že v navadi, krepko zamaknil.

Pomočnik selektorja kmalu znan?

Nik Zupančič naj bi kmalu tudi uradno dobil pomočnika. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nik Zupančič naj bi kmalu tudi uradno dobil pomočnika. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Po svetovnem prvenstvu, na katerem so si risi priigrali vrnitev med elito, se je s položaja pomočnika selektorja poslovil Ivo Jan. Kdo bo zasedel njegovo mesto, uradno še ni znano. Po Rakovčevih besedah so domačega pomočnika načeloma že izbrali, a še ne želi govoriti o imenu.

Je bil pa predsednik bolj zgovoren o prihodnjem SP, ki ga bosta gostila Pariz in Köln. V torek je postalo znano, da bo Slovenija igrala v Franciji: "Osebno bi mi bolj ustrezal Köln, saj je bolj hokejsko mesto. Pa tudi cenovno je bolj ugodno, tudi z vidika navijačev. Bomo šli pa v Pariz in tam odigrali kar se da dobro."

 

Ne spreglejte