Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 5. 2016,
18.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Natisni članek

Anže Pogačar

Torek, 17. 5. 2016, 18.07

6 let, 7 mesecev

Olimpija mora izpolniti še pogoj, Jeseničani razočarani: Če nas ne želijo, naj povedo naravnost.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Jesenice Olimpija | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Hokejskega kolektiva z Jesenic v prihodnji sezoni ne bo v ligi EBEL. Na Gorenjskem so razočarani nad odločitvijo vodstva tekmovanja, ki jim je, kot pravijo, na koncu postavilo nerealne pogoje. Olimpija ostaja v ligi EBEL, ki jo bo še naprej sestavljalo istih 12 klubov, a mora poplačati obveznosti do igralcev za zadnjo sezono.

Dolgo so v Zgornjesavski dolini upali, da bi se po štirih sezonah razširjeno avstrijsko prvenstvo vrnilo na Jesenice, a so konec preteklega tedna po klicu iz Avstrije obupali.

"Strinjali smo se, da je bil čas pravi, da se stori korak naprej proti profesionalnemu pogonu, a nam ni uspelo. Vedeli smo, da ima zaradi finančnega položaja in interesa Erste Bank ob morebitnem širjenju lige prednost MAC Budimpešta (drug zainteresiran klub, op. a.). Izpolnili smo vse pogoje, ki so bili navedeni v razpisu za pridružitev ligi EBEL, nato pa so se v zadnjem času, ko so videli, da mislimo resno, začele pojavljati dodatne zahteve lige," je predsednik HDD Sij Acroni Jesenice Anže Pogačar ob našem klicu dejal, da so morali iz tedna v teden izpolnjevati dodatne pogoje.

Navijači Jesenic bodo morali na ligo EBEL še počakati. Kje bodo železarji igrali prihodnjo sezono, še ni znano. Najprej bodo preučili ligo, ki bo zamenjala ligo INL, v kateri so igrali lani. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Navijači Jesenic bodo morali na ligo EBEL še počakati. Kje bodo železarji igrali prihodnjo sezono, še ni znano. Najprej bodo preučili ligo, ki bo zamenjala ligo INL, v kateri so igrali lani. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Od revizije k predložitvi podpisanih pogodb sponzorjev in igralcev

"Najprej so najeli revizijsko hišo, da je pregledala poslovanje treh klubov. Našega, MAC in Olimpije. Pri nas niso imeli nobenih pripomb. So nam pa kljub temu čez čas dejali, da moramo predložiti podpisane sponzorske pogodbe za prihodnjo sezono za celoten proračun in podpisane pogodbe igralskega kadra za prihodnjo sezono," je Pogačar našteval zahteve lige EBEL in razočarano dodal: "Če nas ne želijo imeti, naj raje povedo naravnost, ne pa da postavljajo pogoje, ki so zame v tem času neizvedljivi in nerealni. Ne vem, če pri vseh avstrijskih klubih obstaja praksa, da imajo 10. maja podpisan stoodstotni proračun za prihodnjo sezono. Če je to res, potem jim čestitam in priznavam, da v tem primeru ta liga za Slovence ni prava."

 

Dovolj bi bil en dokument, a s pravo vsebino

"Če nas ne želijo imeti, naj raje povedo naravnost, ne pa da postavljajo pogoje, ki so zame v tem času neizvedljivi in nerealni." | Foto: Reuters "Če nas ne želijo imeti, naj raje povedo naravnost, ne pa da postavljajo pogoje, ki so zame v tem času neizvedljivi in nerealni." Foto: Reuters

Kot nam je še povedal, so ligi poslali pisma o nameri sponzorjev, ki bi Jesenicam finančno pomagali (po predsednikovih besedah v znesku okoli milijona evrov) v primeru vstopa v EBEL, a podpisanih pogodb pač ne. Kot tudi ne podpisanih pogodb igralcev, saj igralskega kadra za prihodnjo sezono, ko še ne vedo, kje bodo igrali, še nimajo, saj niso hoteli zavajati igralcev.

Na Jesenicah so razočarani, a pravijo, "da so se iz te izkušnje veliko naučili, da so videli, kako stvari potekajo in da za naprej vedo, kaj je resnično pomembno".

"Od več kot 30 poslanih dokumentov, ki so bili zaman, bi bil vreden samo en – s sponzorsko pogodbo v vrednosti 1,5 milijona evrov. Ob tem ne bi bilo treba pošiljati nič drugega. Pomemben je denar," je s prstom na ključno stvar v ligi pokazal Pogačar in izpostavil še nekaj: "Razumem njihovo razmišljanje in spraševanje, da če imamo pri nas denar za dva slovenskega kluba za ligo EBEL, zakaj potem Olimpija ni konkurenčna in urejena. Verjamem, da so se bali, da bi dobili še en slovenski klub, ki bi delil usodo Olimpije. To bi bila za njih katastrofa."

Preučiti drugo ligo

Jeseničani se bodo v prihodnji dneh lotili temeljitega preučevanja t. i. Mednarodne Alpske lige, ki naj bi z italijanskimi, avstrijskimi, slovenskimi in morda še klubi kakšne druge države zaživela v prihodnji sezoni. Trenutno še ne vedo, ali se ji bodo pridružili.

"Ne moremo se niti prijaviti, saj nihče ne ve, za kaj točno gre. Potrjeni so le Italijani, ne ve se, po kakšnem sistemu se bo igralo, kakšni točno bodo stroški … Potrebujemo čim več informacij o tej ligi, nato pa se bomo odločili, ali bo dovolj zanimiva za nas," še pravi Pogačar, ki se zaveda, da alternativ ni: "Res je, alternative ni. Vsaj resne ne. Za zdaj. Morda pa se bomo enkrat slovenski klubi poenotili, skupaj stopili, se postavili zase in začeli delati za svoje dobro."

Sprva je bil predviden datum za prijavo v novoustanovljeno tekmovanje 20. maj, a se je rok podaljšal za nekaj dni.

Pogoj je sprejemljiv

So pa lahko toliko bolj vedrih obrazov v taboru Olimpije, ki je na skupščini dobila zeleno luč za igranje v razširjenem avstrijskem prvenstvu tudi v prihodnji sezoni. A pod pogojem, da bo poravnala obveznosti do igralcev za sezono 2015/16. Zadnji datum je 15. junij. Če vodstvo ljubljanskega kluba do takrat igralcem ne bo nakazalo denarja, v vrsti na igranje v ligi EBEL čaka madžarski MAC Budimpešta.

Predsednik Olimpije je zatrdil, da bodo do zastavljenega datuma poravnali obveznosti do igralcev za zadnjo sezono. | Foto: Ana Kovač Predsednik Olimpije je zatrdil, da bodo do zastavljenega datuma poravnali obveznosti do igralcev za zadnjo sezono. Foto: Ana Kovač

Ko smo zvečer poklicali predsednika Marka Popoviča, ki se je ravno vračal s skupščine, nam je zatrdil, da bodo pogoj izpolnili: "Sprejeli smo ta pogoj, ki je sprejemljiv in uresničljiv, in povedali, da bomo v kratkem roku obveznosti do igralcev poravnali, kar je povsem normalno."

"Seveda je bilo nekaj pomislekov, kako bomo naprej. A potem ko so predstavili poročila revizorjev, kjer je bilo v zvezi z Olimpijo ugotovljeno, da stvari pozitivno napredujejo in je bil narejen napredek, so videli, da se stvari popravljajo in gredo v pravo smer. Vesel sem, da so nas podprli in da nam je pomagala tudi Hokejska zveza Slovenije, ki je odigrala pomembno vlogo," je še dejal Popovič.

Liga EBEL bo tako v primeru izpolnitve Olimpijinega pogoja tudi v prihodnji sezoni sestavljena iz 12 klubov (Salzburg, Linz, Celovec, Beljak, Innsbruck, Dunaj, Dornbirn, Gradec, Olimpija, Sapa Fehervar, Orli Znojmo, Bolzano), ki so sodelovali že lani. Tekmovanje bodo predvidoma začeli 16. septembra.

 

Ne spreglejte