Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 3. 2015,
13.49

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Žiga Pance Bolzano Beljak liga EBEL

Torek, 31. 3. 2015, 13.49

1 leto, 4 mesece

Lepi spomini na vrhunec kariere, a moral je narediti korak proti cilju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"V Bolzanu sem napredoval, navijači so bili fenomenalni, težko je bilo oditi, a moral sem narediti korak proti nekemu cilju," se z lepimi spomini od Južne Tirolske poslavljal novopečeni član Beljaka.

Ko je po sezoni 2012/2013 pomahal v slovo Olimpiji, kjer je preživel skoraj vso kariero, si Žiga Pance niti predstavljal ni, da ga v Bolzanu čaka nekaj velikega. Z lisicami je zadrsal v premierno sezono razširjenega avstrijskega prvenstva in že v prvem poskusu postal prvak. Moštvu z Južne Tirolske je že v debitantski sezoni uspelo ugnati vso konkurenco. Veliki junak Italijanov pa je bil prav Pance, ki je lanskega 13. aprila na odločilni tekmi prispeval zmagoviti zadetek. "Vsekakor je to za zdaj vrhunec, največji dosežek v moji hokejski karieri," je kot iz topa ustrelil Ljubljančan, ko smo ga spomnili dne, ko se je še trdneje zasidral v srca privržencev Bolzana.

Hannu odkrit kot vedno

V Italiji je kljub nepredvidljivim razmeram – vodstvo kluba je zelo pozno potrdilo igranje v ligi in še pozneje sestavilo ekipo – vztrajal še eno sezono. Zdaj je prišel čas za nove poti. In te ga vodijo v Beljak, s katerim se je dogovoril za enoletno pogodbo. Jeziček, ki je tehtnico prevesil na stran Korošcev, so bili strateg Hannu Järvenpää, s katerim sta sodelovala že pri Olimpiji, in nekateri nekdanji soigralci (z Markom Santorellijem je igral pri Bolzanu, z Brockom McBridom in Jean-Philippom Lamourexom pa pri Olimpiji). Že v preteklosti mu je razmere v Beljaku predstavil Klemen Pretnar, ki klub zapušča po treh sezonah.

"S Klemnom sva se o tem pogovarjala že prej, tako da sem veliko vedel o Beljaku. Veliko sem se pogovarjal tudi s Santorellijem, s katerim sva ostala v dobrih odnosih, tako da so mi fantje kar precej pomagali in svetovali. Ko nekoga v klubu poznaš, ti lahko ta oseba na začetku malo pomaga, da nisi povsem izgubljen, tako da bo zagotovo malce lažje, " pravi 26-letnik, ki je koristne nasvete o delovanju kluba prejel tudi od finskega stratega: "Razmere naj bi bile urejene. O tem sva govorila s trenerjem Hannujem. Kot vedno je bil odkrit do mene. Razložil mi je nekatere stvari, rekel je, da je organizacija dobra, da tukaj ni stvari, zaradi katerih bi se moral obremenjevati, ampak da se lahko osredotočimo le na hokej. In to je v hokeju najpomembneje."

Bili so zvesti in dihali z ekipo

Pa Bolzano, se je tam lahko osredotočil le na hokej? "Kar zadeva finance, ni bilo nobenih težav. Morda organizacija ni bila na takšni ravni, kot je v nekaterih avstrijskih klubih, a vedno so poskrbeli za tisto, kar smo potrebovali ali za kar smo prosili. Vsi smo lahko brez kakršnihkoli težav mislili le na hokej," se s težavami, ki danes pestijo nekatere njegove nekdanje soigralce pri Olimpiji, v Italiji ni bilo treba ukvarjati našemu sogovorniku, ki je pridobil dragocene izkušnje. "V Bolzanu sem napredoval. Ob tem pa sem morda malce drugače začel gledati na stvari, na igro, ker sem moral biti tujec oziroma sem moral igrati vlogo tujca. Vsekakor sem s tem dobil veliko izkušenj, kar je bilo za mojo kariero samo dobro."

Na Južno Tirolsko ga vežejo lepi spomini, slovo je bilo, kot pravi, težko. "Tam sem se počutil odlično. Mislim, da smo se kar vsi. Navijači Bolzana so fenomenalni, zelo čustveni in predvsem zelo zvesti. Podpirali so nas in dihali so z nami ne glede na to, ali smo zmagovali ali izgubljali. Z veseljem bi ostal zaradi navijačev. Vso ekipo so imeli radi. Bilo je težko oditi, a moral sem narediti korak bližje nekemu cilju."

Beljak in liga EBEL sploh še dovolj velik izziv?

Za napadalca so zanimanje poleg Beljaka pokazali še nekateri EBEL-ligaši, oko so nanj vrgli tudi v drugi švedski ligi, nekaj pogledov je ukradel Nemcem, a ob konkretni ponudbi Korošcev na druge ni želel čakati. "Odločil sem se za ligo, ki jo poznam. Nisem želel tvegati in zavrniti te ponudbe, potem pa morda do avgusta čakati, kot sem v zadnjih dveh letih. Lahko se na koncu sploh nič ne bi dogovorili."

Tako bo že osmo sezono igral v ligi EBEL. Je po tolikšnem času ta zanj sploh še izziv? "Vsekakor je en dodaten izziv. Zaigral bom za avstrijsko moštvo, zadnji dve leti pa sem bil v neavstrijskem, tako da te možnosti nisem hotel spustiti iz rok. Si pa vsekakor želim iti še kam naprej. A zdaj upam na čim uspešnejšo sezono z Beljakom, potem pa morda v močnejšo ligo. Mislim, da je Beljak lahko lepa odskočna deska," se skoka v še močnejše igralno okolje nadeja Pance, ki ga v nedeljo čaka začetek skupinskih reprezentančnih priprav na majsko svetovno prvenstvo. Do zbora in snidenja s selektorjem in večino reprezentančnih kolegov bo treniral v Ljubljani.

Ne spreglejte