Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2018,
18.15

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

David Rodman Boštjan Goličič Matija Pintarič Jurij Repe legionarji

Četrtek, 1. 3. 2018, 18.15

6 let, 1 mesec

Legionarji v izločilnih bojih

Slovenci se v Franciji dajejo med seboj, Repe združil moči s češkim bogom hokeja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
slovenska hokejska reprezentanca Boštjan Goličič | Foto HZS/Drago Cvetanovič

Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Medtem ko večina legionarjev igra zadnje tekme rednega dela sezone, so v Franciji in češki drugi ligi že zakorakali v izločilne boje. Kako se v teh znajdejo Slovenci? Branilec Jurij Repe si je po prihodu z olimpijskih iger klop delil s češkim veteranom Jaromirom Jagrom. Bog hokeja, kot so nekateri Čehi poimenovali 46-letnika, je sicer na ledu preživel zgolj 11 sekund ...

Slovenija ima te dni precej številčno zasedbo v četrtfinalu Saxoprint Ligue Magnus. Grenoble trenerja Eda Terglava ter napadalcev Boštjana Goličiča in Davida Rodmana je redni del francoskega prvenstva končal na prvem mestu, tako da se v četrtfinalu meri z osmim po rednem delu Mulhousom.

Ta ni lahek zalogaj, v sredo je Grenoble zmagal s 5:2 in razmerje v zmagah izenačil na 2:2. Rodman je k zmagi prispeval zadetek (5:2) in podajo (za znižanje na 1:2), Goličič je statistiko prav tako obogatil z zadetkom (zmagovitim, za 3:2) in podajo (2:2). V polfinale bo napredoval tisti, ki bo prvi zmagal štirikrat.

Pintaričevi z zaključnim ploščkom

Matija Pintarič ima z Rouenom v rokah dva zaključna ploščka za polfinale. | Foto: Vid Ponikvar Matija Pintarič ima z Rouenom v rokah dva zaključna ploščka za polfinale. Foto: Vid Ponikvar

Zmaga od polfinala loči vratarja Matijo Pintariča in njegov Rouen, s katerim je redni del končal na drugem mestu. Zmajem v četrtfinalu nasproti stoji Angers, ki so ga v sredo ugnali s 4:2 in v zmagah povedli s 3:1.

28-letni čuvaj mreže, ki je bil del slovenske reprezentance tudi na OI, a tam ni zaigral, še naprej drži visok odstotek obramb. Na štirih tekmah končnice je bil pri svojem delu 94,5-odstotno zanesljiv, kar je najvišji odstotek med vratarji, dvakrat je ohranil mrežo nedotaknjeno.

Hud boj med Slovenci

Hud boj poteka na "slovenskem" četrtfinalu med Lyonom in Amiensom. Prvega vodi Mitja Šivic, njegove barve branita napadalec Jaka Ankerst in vratar Rok Stojanovič. Nasproti jim stoji olimpijec Anže Kuralt. Po štirih tekmah sta obe moštvi pri dveh zmagah. V sredo so Kuraltovi drugo zmago vknjižili šele po podaljšku in Lyonu preprečili priložnost za prvo zaključno žogico. Stojanoviča ni bilo v postavi, je pa Ankerst dve minuti pred koncem rednega dela zadel in izsilil podaljšek, a so se ne koncu veselili člani Amiensa.

Amiensu Anžeta Kuralta v četrtfinalu francoske prve lige nasproti stoji "slovenski" Lyon trenerja Mitje Šivica, napadalca Jake Ankersta in vratarja Roka Stojanoviča. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Amiensu Anžeta Kuralta v četrtfinalu francoske prve lige nasproti stoji "slovenski" Lyon trenerja Mitje Šivica, napadalca Jake Ankersta in vratarja Roka Stojanoviča. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Aktualni prvak že končal

Edino moštvo, ki si je v Franciji že zagotovilo napredovanje, je Bordeaux. Šesti po rednem delu je z metlo, 4:0 v zmagah, izločil aktualnega prvaka Gap.

Na Češkem lov Slovencev za elito

Moštvo Žige Pavlina Češke Budejovice želi preboj v elitno leško ligo. Mu bo uspelo? | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Moštvo Žige Pavlina Češke Budejovice želi preboj v elitno leško ligo. Mu bo uspelo? Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Tudi v drugi češki ligi WSM si kruh služi kopica slovenskih predstavnikov. Po koncu rednega dela osem moštev nadaljuje v izločilnih bojih. Kdor prvi zmaga štirikrat, napreduje v polfinale, v katerem zmagovalca polfinalnih parov postaneta zmagovalca lige WSM.

A tu se njuna sezona še ne konča. V nadaljevanju se namreč v posebnem tekmovanju "združita" z najslabšima ekipama kakovostnejše češke elitne Extralige. Štiri moštva nato med seboj igrajo za prvi dve mesti, ki prinašata dragoceno vstopnico – nastopanje v najkakovostnejši češki hokejski ligi. Ta bitka se zavleče krepko v drugo polovico aprila (lani se je končala 23. aprila), kar bi lahko ogrozilo nastop nekaterih legionarjev na svetovnem prvenstvu divizije I, na katerem se bo slovenska izbrana vrsta potegovala za vrnitev v elito (med 22. in 28. aprilom v Budimpešti).

Na polovici

Vodilni po rednem delu Karlovy Vary branilcev Matica Podlipnika (podaja) in Sabahudina Kovačevića (dve podaji) je četrtfinale začel z dvema zanesljivima zmagama (5:1, 5:0) nad Vsetinom.

Na polovici poti do polfinala so tudi Češke Budejovice branilca Žige Pavlina in napadalca Roka Pajiča, ki ju na zadnjih tekmah ni bilo v postavi. Njuno moštvo (drugo po rednem delu) je nasprotnika Havirov, h kateremu je bil v tej sezoni posojen 20-letni napadalec Rok Macuh, premagalo s 5:0 in 4:2.

Jurij Repe je s Kladnom na polovici poti do napredovanja v nov krog. Na zadnjih dveh tekmah je klop delil s češkim veteranom Jaromirom Jagrom, ki je na ledu preživel 11 sekund. | Foto: Sportida Jurij Repe je s Kladnom na polovici poti do napredovanja v nov krog. Na zadnjih dveh tekmah je klop delil s češkim veteranom Jaromirom Jagrom, ki je na ledu preživel 11 sekund. Foto: Sportida

V igri na Češkem je tudi branilec Jurij Repe (ni se vpisal med strelce ali podajalce), ki je četrtfinalno serijo s Kladnom začel z dvema zmagama nad Prostejovim. Na prvi tekmi so zmagali s 4:2, na drugi z 2:1. Slovenec si je na obeh klop delil tudi z legendarnim češkim hokejistom Jaromirom Jagrom, ki se je po neuspelem nadaljevanju kariere v ligi NHL vrnil v domovino h klubu, katerega večinski lastnik je. 46-letnik, ki se je v tej sezoni ubadal s poškodbo kolena, je na obeh tekmah na ledu preživel le 11 sekund. Več naj bi jih na pomembnejših obračunih, ki sledijo.

Verlič na Finsko

26-letni reprezentančni napadalec Miha Verlič se iz Beljaka seli na Finsko. Zaigral bo za JYP, trenutno tretje moštvo finske prve lige.  

Ne spreglejte