Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 11. 2014,
22.45

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 7. 11. 2014, 22.45

8 let, 3 mesece

Kristan zaklenil, v soboto za prvo mesto in prestiž z Avstrijci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska hokejska reprezentanca je na drugi tekmi turnirja EIHC s 3:0 premagala Belorusijo, ki ji Robert Kristan ni pustil niti zadetka. Risi se bodo za prvo mesto v soboto udarili z Avstrijci.

Vojska Matjaža Kopitarja se je Belorusom zoperstavila z malce spremenjeno postavo, kot je igrala v četrtek proti Japonski. Med vratnicama je tokrat stal Robert Kristan – na zadnjem medsebojnem srečanju pred petkom je ohranil mrežo nedotaknjeno, Slovenija pa je slavila s 3:0 –, vloga drugega vratarja pa je pripadla Gašperju Krošlju. Moštvu je lahko prvič na turnirju pomagal tudi Robert Sabolič, medtem ko je Anže Kuralt, (četrtkovo srečanje je zaradi poškodbe gležnja predčasno končal, a je slikanje pokazalo, da ni utrpel zloma), tekmo preventivno izpustil.

Podobno kot proti Japoncem

Začetek obračuna proti varovancem Vladimirja Krikunova, ki je v sezoni 1995/1996 vodil slovensko reprezentanco, pred tem pa štiri sezone deloval v Celju in na Jesenicah, je bil podoben tistemu proti Japoncem, ko so risi potrebovali 20 minut, da so se ogreli. Belorusi so že v prvi minuti preizkusili Lixa, ko je z razdalje je poskušal Andrej Stepanov, a bil neuspešen.

Tudi v nadaljevanju so imeli gostje, podobno kot Japonci v četrtek, več od igre, a je strele, ki so leteli proti golu, Kristan uspešno zaustavil. Med risi si je sredi tretjine prvi resnejšo priložnost priigral Matej Hočevar, v 11. minuti je poskušal še Jan Urbas, a je vratar Igor Brikun plošček odbil, odbitek pa neuspešno poskušal izkoristiti Marcel Rodman. Obe moštvi sta imeli do konca tretjine po enkrat številčno premoč, ki pa sta ostali neizkoriščeni. Bliže zadetku so bili Belorusi, vendar sprehod Antona Jelisejenka med slovensko obrambo ni obrodil sadov – plošček je za nekaj centimetrov zletel mimo vrat in ekipi sta odšli na odmor izenačeni.

Ko se vrneš z večjo željo

Tudi v drugi tretjini smo spremljali skoraj identičen začetek Slovencev kot proti Japoncem, saj so se risi po odmoru vrnili z veliko več želje, energije in borbenosti, kar se jim je obrestovalo v 25. minuti. David Rodman je ob ogradi podal za gol do Roberta Saboliča – igralec tekme je s svojim prihodom izjemno poživil igro –, ki je pred golom lepo našel osamljenega Boštjana Goličiča, ta pa je brez večjih težav razveselil dobrih tisoč gledalcev.

Le štiri minute zatem, ko se je na kazenski klopi hladil beloruski branilec, je drugi napad udaril še enkrat. Tokrat je Ken Ograjenšek s strelom z desne strani med nogama zvišal na +2. Še naprej je Kopitarjeve varovance spremljala borbena igra, ki bi jo z zadetkom lahko kronala Sabolič in Gregor Koblar, a je bil Birkun ob njunih strelih na mestu. Kristan je imel malce več dela le ob številčni premoči Belorusije v 34. minuti in ob koncu tretjine, ko je nevarno poskušal Nikita Osipov, vendar mu je slovenski vratar prekrižal načrte.

Beloruski lov ni uspel

Belorusom ni preostalo drugega kot popoln napad, delo jim je olajšal še David Rodman, ki je moral na kazensko klop, vendar se kljub obleganju – Slovence je rešil tudi okvir vrat – domača mreža ni zatresla. So pa nato pobudo spet prevzeli risi, ki so imeli v 45. minuti igralca več, blizu zadetku po podajah Gala Korena – v zadnjem delu je v prvem napadu zamenjal rahlo poškodovanega Jana Urbasa (noga), ki ni več zaigral – in mlajšega brata je bil Marcel Rodman, a ni bil natančen. Je pa kapetan zapravljeno priložnost "popravil" v 47. minuti, ko je zadel za končnih 3:0.

Vodstvo Slovenije bi lahko šest minut pred koncem zvišal še Žiga Pance, a Ljubljančan, ki so ga Belorusi v protinapadu nepravilno zaustavili, ni izkoristil kazenskega strela. Svoje priložnosti so imeli tudi gostje, vendar jim je Kristan, tako kot na zadnjem medsebojnem srečanju, do konca srečanja mešal štrene in ohranil mrežo nedotaknjeno.

Slovenija se bo za prvo mesto in prestiž v soboto ob 18.30 spopadla z večnimi tekmeci iz Avstrije, ki so v petek s 5:1 premagali Japonsko, medtem ko se bodo Azijci za prvo zmago na turnirju udarili z Belorusi.

Ne spreglejte