Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 4. 2017,
13.00

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

svetovno prvenstvo v hokeju SP v hokeju 2017 Južna Koreja Jim Paek

Sobota, 29. 4. 2017, 13.00

1 leto, 11 mesecev

Načrt Južne Koreje obrodil sadove

V nekaj letih z nakupi v Severni Ameriki zgradili ekipo za elito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Južna Koreja hokej | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Prihodnjih 12 mesecev bo za korejski hokej izjemnih. Še nikoli niso bili v elitni diviziji. Zdaj smo tam in tam želimo ostati. Seveda nas čaka še veliko dela," je po zgodovinski uvrstitvi Južne Koreje v elitno divizijo dejal eden od njenih naturaliziranih hokejistov Michael Swift. Kako je Azijcem pred bližajočimi se domačimi olimpijskimi igrami v treh sezonah uspelo splezati iz tretjega kakovostnega razreda v prvega?

Hokejska reprezentanca Južne Koreje slavi največji uspeh svojega hokeja v zgodovini. Potem ko je v petek kot v pravem trilerju po loteriji premagala Ukrajino, si je priborila vstopnico, ki vodi med hokejsko smetano.

Še v sezoni 2014/15 so Korejci drsali v tretjem kakovostnem razredu, prihodnje leto na Danskem bodo med svetovnimi velesilami. Vse bolj očitni so sadovi dela, ki jih je ta azijska reprezentanca zadnja leta vlagala v najhitrejši ekipni šport. Zimske olimpijske igre v Pjongčangu, kjer se želijo Južni Korejci prihodnje leto izkazati tudi na ledu, so namreč vse bližje.

Po temelje reprezentance čez lužo

Jim Paek - nekdaj izjemni igralec v ligi NHL, danes mož, ki mu Južna Koreja poje hokejske hvalnice. | Foto: Getty Images Jim Paek - nekdaj izjemni igralec v ligi NHL, danes mož, ki mu Južna Koreja poje hokejske hvalnice. Foto: Getty Images

Gostiteljem so se poteze iz preteklih let še kako obrestovale.

V svoje vrste so zvabili nemalo Kanadčanov, ki zaradi velikega bazena igralcev ne bi mogli zaigrati za javorove liste, jim podelili potne liste in s kanadsko-ameriško-korejskim trenerskim znanjem hokejsko krivuljo obrnili močno navzgor. Do petka je bil njihov najboljši rezultat peto mesto v diviziji I (21. mesto), zdaj so med najboljšimi 16 reprezentancami. Tudi, oziroma predvsem, s tujo pomočjo.

Na pravkar končanem svetovnem prvenstvu B v Kijevu so med drugim dres Južne Koreje nosili Severnoameričani: branilca Alex Plante in Bryan Young, vratar Matt Dalton, napadalca Michael Swift in Eric Regan.

Gre za izjemno dodano vrednost četi, ki jo vodi v Seulu rojeni strateg z ameriškim in kanadskim potnim listom Jim Paek. 50-letnik je prvi hokejist, rojen v Južni Koreji, ki je zaigral v ligi NHL.

Nekdanji branilec Pittsburgh Penguins se lahko pohvali z dvema Stanleyjevima pokaloma in več kot desetimi leti trenerskih izkušenj onkraj Atlantika. Skoraj desetletje je bil pomočnik trenerja AHL-ekipe Grand Rapids Griffins, s katero je leta 2013, ko je tudi pod njegovim okriljem drsal Jan Muršak, slavil naslov prvaka.



Bogate klubske izkušnje prinesel v reprezentanco

Paek je vodenje Južne Koreje prevzel v sezoni 2014/15, ko je drsala v tretjem hokejskem razredu (divizija, skupina B), jo popeljal v drugega (divizija I, skupin A), zdaj pa še v najkakovostnejšega. V njegovem trenerskem štabu je med drguim še en nekdanji NHL-ovec, prav tako v Seulu rojeni Richard Park, ki deluje tudi v razvojnem oddelku NHL-ovca Minnesota Wild.

"Vse do zadnjega strela je bila tekma izjemno zanimiva. Ukrajinci so garali, blokirali strele, fizično so močni, imajo dovolj individualnih sposobnosti. Njihov vratar je bil izjemno razpoložen skozi vse prvenstvo. Srečanje so pripeljali vse do kazenskih strelov. Za nas je napredovanje zelo pomembno. Zaigrali bomo lahko proti najboljšim reprezentancam sveta in pridobili izjemno izkušnjo. Več let nam to ni uspelo, zdaj nam je," je bil zadovoljen mož s taktirko, ki se je v začetku aprila srečal z abrahamom.

Obeta se zanimivo hokejsko leto

Južna Koreja bo prihodnje leto premierno sodelovala na dveh največjih reprezentančnih hokejskih odrih. Februarja bo v Pjongčangu gostila olimpijske igre, na katerih bodo njeni hokejisti zaigrali prvič, maja pa še na svetovnem prvenstvu na Danskem.

"Želiš si zmagati na vsaki tekmi. Prvenstvo smo odprli odlično, tako tudi nadaljevali, nato nas je zaustavila Avstrija. Proti Ukrajini je bilo zelo težko, gre za dobro ekipo. Ves čas smo imeli v mislih, da nas naprej pelje le zmaga. Veliko pritiska je bilo na nas, a smo zmogli. Prihodnjih 12 mesecev bo za korejski hokej izjemnih. Še nikoli niso bili v elitni diviziji. Zdaj smo tam in tam želimo ostati. Seveda nas čaka še veliko dela," se je smejalo enemu dveh reprezentantov, ki so uspešno izvedli kazenski strel, Michaelu Swiftu.

V Pjongčangu ne bo najboljših hokejistov na svetu, saj vodstvo lige NHL hokejistom ni dalo zelene luči, bodo pa Južni Korejci kljub temu lahko uživali na veliki sceni tekmovanja petih krogov. Tam bo nastopila tudi Slovenija, ki se te dni pripravlja na svetovno prvenstvo elite, a bo igrala v drugi skupini z Rusijo, ZDA in Slovaško.

Ne le med člani

Napredek v južnokorejskem hokeju ni viden le med moško člansko konkurenco, pač pa tudi pri dekletih. Ta so pred nekaj tedni na olimpijskem prizorišču gostila svetovno prvenstvo četrtega kakovostnega razreda, izgubila le na eni tekmi, zbrala enako število točk kot zmagovalke, a zaradi kroga treh ostale brez napredovanja.

Prav tako so velik korak naprej naredili v paraolimpijskem športu sledge hokej – hokeju za invalide.

Ne spreglejte