Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
11.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 11.17

8 let

HZS javnosti predstavila Matsa Waltina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hokejska zveza Slovenije je danes v Ljubljani predstavila novega selektorja članske izbrane vrste.

Rise bo v eni najpomembnejših sezon za slovenski hokej tako vodil 54-letni švedski strokovnjak Mats Waltin, prvič že meseca decembra na turnirju Euro Challenge na Danskem.

"Vesel sem, da smo izpolnili obljubo in še pred koncem meseca novembra pripeljali novega selektorja. Žal nam je, da je prišlo do prekinitve sodelovanja s Tedom Satorjem, saj je bilo le-to dobro, zato pa se toliko bolj veselimo sodelovanja z novim trenerjem," je zadovoljen predsednik HZS Damjan Mihevc.

Ameriškega strokovnjaka Satorja je tako na vročem selektorskem stolčku po Fincu Savolainenu in Čehu Vybornyju nadomestil še četrti tuj trener. " Pogovori so potekali z domačimi in tujimi strokovnjaki in ko je bil spisek kandidatov sestavljen, smo po večih kriterijih izbrali Waltina. Odločalo je strokovno znanje, pomemben pa je bil tudi finančni vidik," je povedal Mihevc in na vprašanja o Švedovem honorarju razkril zgolj to, da ta ni višji od Američanovega.

Prvič selektor

Mats Waltin je tako prvič v vlogi selektorja, preden je dobil priložnost v Sloveniji pa je kot pomočnik trenerja sodeloval s švedsko in švicarsko izbrano vrsto. "Zadnje leto sem hokej spremljal bolj kot navijač, natančneje predvsem švedsko ligo in reprezentanco. Pred tednom dni pa sem prejel klic slovenske zveze in takoj sem vedel, da je to izjemna priložnost. Vodenje reprezentance je namreč nekaj posebnega," pravi Waltin, ki se je kot trener preizkusil na klopeh Davosa in Lugana v Švici, Rögleja na Švedskem, nazadnje, predlani, pa KAC- iz Celovca.

Kot igralec je v 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja zabeležil 200 nastopov za "Tri krone", slovenske reprezentance pa bi se moral spomniti s svetovnega prvenstva 2002 na Švedskem, ko je selekcija Hardyja Nilssona našo vrsto premagala kar z 8:2. "Slovenskega hokeja nisem spremljal preveč natančno, vem pa, da gre za reprezentanco, ki je nastopala tudi v skupini A," pa očitno na Waltinu, ki je bil takrat Nilssonov pomočnik, Slovenci niso pustili trajnega vtisa.

Očitno je bolj kot na preteklost osredotočen na prihodnost: "Za selektorja je izjemno pomembno, da ima dobre stike s klubskimi trenerji, saj mora izbrati najboljše in najbolj motivirane igralce. Nekaj slovenskih reeprezentantov poznam iz Avstrije in Švedske, veselim pa se tudi spoznavanja novih nadarjenih hokejistov. Čaka me torej intenzivno spoznavanje razmer, dobiti moram namreč dobro sliko o moči in entuziazmu igralcev. Iz Švice se spominjam tudi sedanjega trenerja Olimpije Mika Posme in Jesenic Kima Collinsa, zato se veselim srečanja z njima."

Meseca maja prihodnje leto slovensko vrsto čaka nova preizkušnja med svetovno elito, za nameček še v zibelki hokeja, Kanadi, zato se vprašanjem o pričakovanjih razumljivo Waltin ni mogel izogniti. "Skupina s Kanado in ZDA je nedvomno zanimiva, obenem pa izredno težka. A trenutno o svetovnem prvenstvu še ne razmišljam, saj me čaka mnogo kratkoročnih nalog. Prvi cilj je turnir na Danskem, nato pa nas čaka še turnir februarja prihodnje leto," pa se v past ni pustil zvleči Šved, ki je kot igralec dvakrat nastopil na olimpijskih igrah ter osemkrat na svetovnih prvenstvih.

Pogodbo s HZS je sklenil za eno leto, o izbiri svojih pomočnikov pa bo vodsto obvestil v naslednjih dneh.

Ne spreglejte