Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 5. 2014,
12.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Aleš Kranjc Rok Tičar Žiga Jeglič Robert Sabolič Blaž Gregorc legionarji

Sreda, 7. 5. 2014, 12.30

8 let

Eni trepetali do konca, drugi ponovili lanski scenarij, tretji kot ekspresni vlak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Klubske sezone v najmočnejših evropskih ligah so že zaprle vrata. Najbolj vroče je bilo v Nemčiji, kjer sta prvaka postala tudi Slovenca, in na Finskem, najmanj pa v Švici in na Švedskem.

V Nemčiji sta zgodovino Ingolstadta pomagala pisati Žiga Jeglič in Robert Sabolič. Potem ko so Bavarce mnogi odpisali že v rednem delu, so najprej v kvalifikacijah za končnico izločili prvaka zadnjih treh sezon Berlin, v četrtfinalu so odpravili drugo moštvo rednega dela Krefeld Mitje Robarja (nemški mediji so se razpisali, da naj bi se preselil v Ingolstadt), v polfinalu vodilno ekipo rednega dela Hamburg, v finalu pa pripravili še eno presenečenje.

V pravi finalni drami, v kateri jim je nasproti stal visokoleteči Köln, so kljub dvema porazoma serijo obrnili sebi v prid in na odločilni sedmi tekmi pred več kot 18.600 navijači prvič v 50-letni zgodovini kluba osvojili naslov nemških prvakov. Köln, za katerega sta igrala Aleš Kranjc in Rok Tičar – zadnji je zaradi dogovarjanj med sezono o prestopu k Slovanu iz Bratislave skorajda vso finalno serijo odsedel –, se je moral že drugo sezono zapored sprijazniti z drugim mestom.

Kakor hitri vlak so člani Skelleftee zdrveli skozi finalno serijo, v kateri so pometli z ekipo Färjestad, katere dres bo v prihodnji sezoni nosil eden bolj razpoloženih hokejistov razširjenega avstrijskega prvenstva Luciano Aquino, in ubranili naslov. Že v rednem delu so novi stari prvaki nakazali, da jim le redkokdo lahko sledi. Na zadnji stopnici tekmovanja Färjestadu, ki je zadnjič stopil na vrh švedskega prvenstva v sezoni 2010/2011, niso dopustili niti zmage, še več, zmagovali so z visoko gol razliko – z od tremi do sedmimi zadetki. Največji uspeh v zgodovini kluba je z uvrstitvijo v polfinale uspel Växjö Lakers, pri katerem je pred dvema sezonama igral Jan Urbas.

Finale finskega prvenstva je postregel s pravo poslastico, ki je odgovor o zmagovalcu izredno izenačene finalne serije – prav vse tekme so se končale le z zadetkom razlike – podala šele na odločilni sedmi tekmi. V lov za prestižno lovoriko sta se podala vodilna kluba rednega dela Kärpät in Tappara. Hokejisti Tappare so po uvodnem porazu nanizali tri zmage in si na široko odprli vrata do naslova prvakov. A kljub veliki prednosti jim je spodletelo, člani Kärpäta so namreč strnili vrste, slavili na zadnjih treh tekmah in se po sezoni 2007/2008 veselili naziva najboljših v državi, Tappara pa je še drugo sezono zapored izvisela v finalu. Lanski presenetljivi prvak Ässät, katerega dres je od septembra do decembra nosil Žiga Jeglič, je sezono končal brez uvrstitve v izločilne boje.

Na Češkem so na prestol po 11 sezonah stopili hokejisti Zlína, ki si po lanskem finalnem razočaranju – v finalu so premoč priznali Plznu – niso privoščili podobnega spodrsljaja kot Köln ali Tappara. Četrta ekipa rednega dela je dobro nadzorovala finalno serijo, v kateri je članom iz Brna, ki so v četrtfinalu izločili lanske prvake, dopustila zgolj eno zmago. Pardubice Blaža Gregorca, ki se jim bo v prihodnji sezoni pridružil še vratar Robert Kristan, so tekmovanje končale v četrtfinalu.

Potem ko so se "levi" iz Züricha v polfinalu dodobra namučili proti Ženevi (napredovanje so si zagotovili šele na sedmi tekmi), so s finalno serijo opravili ekspresno hitro. Dominantno moštvo rednega dela – pred najbližjimi zasledovalci so imeli 20 točk prednosti – je v finalu s 4:0 v zmagah odpihnilo Kloten Flyers, ki bo moral na zlate čase med letoma 1993 in 1996, ko je slavil štirikrat zapored, še malo počakati. Rezultati v švicarskem finalu so bili bolj tesni kot v švedskem, a Zürich je zmogel dovolj zbranosti, da je po letu 2012 spet dvignil "kanto". In kje so končali lanski prvaki? Hokejisti Berna imajo za seboj eno najslabših sezon v zadnjih 25 letih. Ostali so brez končnice, v dodatnih bojih pa so si zagotovili obstanek v prvi ligi.

Ne spreglejte