Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 3. 2016,
9.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

liga NHL Los Angeles Kings Anže Kopitar Anže Kopitar

Ponedeljek, 14. 3. 2016, 9.54

7 let, 12 mesecev

Bo Anžetu Kopitarju letos le pripadla nagrada za obrambne zasluge?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Vročica v ligi NHL pred končnico se stopnjuje, moštva bodo odigrala le še peščico tekem rednega dela, vse glasneje se govori o nagradah. Med resnimi kandidati za eno od teh je tudi letos Anže Kopitar.

Še več kot tri mesece je do podelitve nagrad najboljšim posameznikom sezone v najkakovostnejši hokejski ligi na svetu, a ugibanja, kdo se bo znašel med redkimi kandidati zanje, potekajo že lep čas. Bolj ko se sezona bliža izločilnim bojem, realnejša postaja končna slika potencialnih nagrajencev.

Tudi letos se na glas omenja ime slovenskega hokejskega asa Anžeta Kopitarja, ki je zadnja leta stalni član seznama nominirancev za nagrado Selke Trophy, a nagrade za najboljšega obrambnega napadalca ni še nikoli prejel.

Po dveh Stanleyjih še Selke?

Novinar uradne spletne strani lige NHL David Satriano je konec preteklega tedna na vrh jagodnega izbora treh kandidatov za Selke Trophy postavil prav Hrušičana. Ta bo, če ne bo drastičnega zasuka na zadnjih tekmah rednega dela, še deveto leto zapored najučinkovitejši član Los Angeles Kings. Dvakratni zmagovalec lige je v tej sezoni na 66 tekmah dosegel 21 točk in 38 podaj.

A ključ do Kopitarjeve kandidature za omenjeno priznanje se skriva globlje od zgolj točkovne statistike. Osemindvajsetletnik nasprotnikom para živce s svojo igro tako v napadu kot v obrambi. Kamorkoli pogledajo, povsod ga je veliko. Njegov prispevek ni viden le v napadu, pač pa v garanju tudi pri obrambnih nalogah, na katere marsikateri napadalci radi pozabljajo.

Kopitar je eden od najboljših mož, ko beseda nanese na sodniške mete. Pri teh je uspešen v več kot 52,5 odstotka primerih, od tega jih je 54,2 odstotka dobil v svoji tretjini. Po Corsiju oziroma odstotku SAT (od vsote strelov, zgrešenih strelov in blokiranih strelov nasprotniku odštejemo strele nasprotnika, zgrešene strele nasprotnika in blokirane strele nasprotnika v času, ko hokejist igra v igri pet na pet) je Gorenjec med hokejisti, ki so odigrali vsaj 30 tekem, s 57,62 odstotka na šestem mestu. Kdor ima odstotek nad 55, je po nepisanem pravilu uvrščen med elito.

Prav tako je izjemnega pomena njegov doprinos v igri z igralcem več oziroma manj. V obeh položajih Kalifornijci veliko pričakujejo od njega. Od slabih 21 minut, kolikor jih povprečno na tekmo preživi na ledu, okoli dve minuti igra ob power-playu in prav toliko ob penalty-killlingu.

V družbi Bergerona in Toewsa

Najresnejša Kopitarjeva protikandidata sta tudi letos Bostonov centralni napadalec Patrice Bergeron in Chicagov Jonathan Toews. Naš oklepnik se je z omenjenima za Selke bojeval že v zadnjih sezonah, a vedno ostal praznih rok. Bergeronu je Selke pripadel v zadnjih dveh sezonah in leta 2012, Toewsu pa leta 2013.

Med mogočimi kandidati za Selke je zaznati tudi imena Ryan Kesler (Anaheim Ducks), Mikko Koivu (Minnesota Wild) in Joe Pavelski (San Jose Sharks).

Kdo se bo na koncu znašel med trojico, bo znano aprila, zmagovalec pa konec junija.

Ne spreglejte